StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNa papiru sve štima

‘Imamo veliku tabelu na kojoj piše ‘sufinancirano EU fondovima - brza brodica smještena na Lastovu‘. Pa gdje je onda?

Piše Kristina Filičić
27. svibnja 2024. - 15:16

Kad helikopter, bilo zbog vremenskih neprilika ili kvara, ne može poletjeti prema našem najudaljenijem naseljenom otoku, Lastovo se nađe pred ogromnim problemom pronalaska adekvatnog transporta hitnih medicinskih slučajeva. Na raspolaganju je brza brodica hitne medicinske službe ali smještena u Dubrovniku, na otprilike dva sata udaljenosti. U kakvoj se beznadnoj situaciji znaju naći Lastovci svjedoči prošlotjedni događaj kada je u prometnoj nesreći nastradao mladi Lastovac, a transport unesrećenog do dubrovačke bolnice trajao je čak šest sati. Još uvijek potresen, Nevenov otac Zdenko Barbić ističe kako je ‘minimum da Lastovo ima skrb i njegu kao što je ima cijela Hrvatska, da se ovakvo nešto nikome ne dogodi‘.

Nakon sati agonije i pokušaja pronalaska odgovarajućeg prijevoza, po Nevena je stigla brodica korčulanskog DVD-a Smokvica.

- Kapa do poda DVD-u iz Brne što su došli po takvome moru i ukrcali ga. Netko je zakazao, ne tražim da se nekome ‘odsiječe‘ glava ali to se više ne smije ponoviti, to se više ne smije dogoditi ljudskom biću – kaže Barbić pa prepričava kako mu je sin na putu do Dubrovnika prošao transport brodicom i tri ‘presjedanja‘ u vozilima hitne.

image

Lastovo

Lučka Uprava Dubrovačko-neretvanske županije/

Nemoć

- Žalosno da se tako nešto događa, da je to postalo normalno, da nije bitno. Neopisivo grozno je bilo. Nemoć. Doktorici koja ga i ne pozna jer nema godinu dana da je došla na otok, vidim u očima da plače. Zove za spas, da netko pošalje nekoga na otok. Mi nemamo brzu brodicu, imamo veliku tabelu na kojoj piše ‘sufinancirano EU fondovima - brza brodica smještena na Lastovu‘. Doktorica zove nekoga i čujem kako joj govori ‘ali hitna brodica je na Lastovu‘. Ona govori kako nema ovdje brodice, da zove jedan helikopter, nema ga, vojni je u kvaru – priča nam otac unesrećenog. Brza brodica hitne pomorske medicinske službe trebala bi, smatra, biti usidrena barem na Korčuli, jer je ona stacionirana u Dubrovniku predaleko.

- To je minimum, ispod toga se ne smije, sve priče su uzaludne, svi europski novci sve je bačeno u vjetar kad se čovjek ne može spasit. A ta brodica je kupljena da bi se čovjek spasio. Brodica mora biti negdje najbliže moguće – kaže Lastovac Barbić pa se pita:

- Pa nemamo mi valjda u RH jedan helikopter? Kupili smo Rafale, a jedan ljudski život ne možemo spasiti. On je mogao bit‘ mrtav, dragi Bog ga je spasio, da mu nije ništa. A u tom cijelom transportu je mogao ostati invalid. Kako je taj dispečer u Splitu ili Dubrovniku rekao nonšalantno nema helikoptera? Kako je rekao da je brodica na Lastovu a da nije ni provjerio gdje je? Zamislite kad tako kažete čovjeku s Lastova koji od tebe traži spas jer je nečiji život ugrožen!

Na sreću ovaj događaj izašao je na dobro, mladić je pokretan, osjeća se bolje a i manji su bolovi.

- Ostao je živ Bogu hvala, ali na kraju tko će živjet na Lastovu? Sorry, ali kako bilo što razvijati tu ako nemaš osnove za liječenje, za život. Dokad, što se treba dogoditi da se netko probudi i reče ‘alo, dosta je bilo, idemo pokrenut normalnu skrb, normalnu zaštitu ljudskog bića‘?! – poručuje Zdenko Barbić.

image

Dr. Ema Milović, liječnica na Lastovu

Privatni Album/Privatni Album

Brodica će na Korčulu?

Doktorica Ema Milović koja brine o zdravstvenoj skrbi otočana, i u stalnoj je pripravnosti za hitne medicinske slučajeve nije željela suviše komentirati situaciju. Tek je kazala kako joj nije bio na raspolaganju noćni helikopter te da su pokušali ‘dignuti sve puste brodice‘.

- Lastovo na papiru ima sve, samo je sve previše udaljeno. Pokriveno je dubrovačkom hitnom brodicom ali nam je predaleko. Treba nam neka druga opcija – kaže lastovska doktorica.

Zašto na Lastovu nije stacionirana jedna brza brodica hitne medicinske službe, ravnatelj županijskog Zavoda za hitnu medicinu Luka Lulić pojašnjava:

- Kad je rađen postupak nabave i Studija izvodivosti, a to su bila sredstva iz EU fondova, dosta parametara se uzimalo u obzir. U dubrovačkom akvatoriju u ljetnoj sezoni je toliko plovila, toliko ljudi na otocima, gostiju, više intervencija i vjerojatno su se vodili time. Od narednih pet plovila naznake su da bi jedno bilo poslano na otok Korčulu. Što se nas tiče, ni Lastovo ne bi bio loš izbor jer s njega možete pokrivati i Mljet i Korčulu. A njima je zaista, kad se ovako dogodi, taj brod jedino rješenje – kaže Lulić pa se osvrće na prošlotjedni nemili događaj:

image

ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije Luka Lulić

Arhiv Dv/

- U trenutku kad je taj momak imao nesreću u luci je bio Jadrolinijin katamaran ali doktorica je procijenila da je ovaj vatrogasni brže rješenje. Noć pokriva MORH-ov helikopter čija je baza u Divuljama ali je bio u kvaru, a tada ne možete riskirati. Što se tiče konzorcija koji je s Ministarstvom zdravstva potpisao ugovor (Hitna helikopterska medicinska služba trenutno vozi tijekom dana), oni će od 1. srpnja 24 sata dnevno pružati usluge hitnog prijevoza zrakom u primorskim županijama. I oni se mogu kvariti ali prema sporazumu obvezni su osigurati zamjenski u određenom vremenu.

Mlada liječnica o problemima u zdravstvu: Na Lastovu ne vrijedi pravilo ‘zlatnog sata’, nama su i dva sata za transport pacijenta do kopna dovoljno dobra!

Spomenimo, prošle godine je jednog turista upekla osa i zbog jako lošeg stanja slučaj je zahtijevao daljnju obradu. Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta helikopter nije mogao letjeti pa su uskočili lokalci koji su unesrećenog gumenjakom prebacili do Brne na Korčuli gdje su ga čekala kola hitne pomoći. Zlatni sat koji spašava živote na ovom je otoku lutrija. Da unesrećeni dobije potrebnu medicinsku pomoć u sat vremena moguće je jedino helikopterskim prijevozom. No kvarovi se događaju baš kao i nevere, pa je u tom slučaju brza brodica jedini spas, ali, logika nalaže, jedino ako je stacionirana u blizini otoka ili na samom otoku.

image

Lastovo

Tzo Lastovo/

Plovila na raspolaganju

Na području naše Županije na raspolaganju tijekom dana je MUP-ov helikopter u Čilipima, i helikopter HHMS-a stacioniran na Braču. Iako djeluje daleko, kaže ravnatelj županijskog Zavoda za hitnu medicinu Luka Lulić, oni su kroz 25 minuta do pola sata na Lastovu, ako su slobodni i vremenski uvjeti dopuštaju. MORH-ovom helikopteru treba 40-ak minuta. No ovaj pučinski otok za lošeg vremena ne može računati na helikopter. U tom slučaju na raspolaganju su plovila.

- Prema sporazumu Ministarstava zdravstva, mora i unutarnjih poslova, uvijek je osigurana dostupnost najbliže adekvatne brodice, bilo brod Lučke kapetanije, Jadrolinije, policije, vatrogasaca. Javna ustanova Park prirode Lastovsko otočje ima brodove koji mogu poslužiti svrsi. Vjerojatno će ući u sporazum pa će im HZZO plaćati troškove goriva i posade kada su na intervenciji. Tu su uvijek i dobronamjerni mještani, znaju da je nekad situacija takva da sami sebi trebaju pomoći. Uvijek postoji mogućnost da se dogodi kakvo orkansko nevrijeme i baš nitko ne može priskočiti, ali to je već viša sila – zaključuje Lulić. 

17. lipanj 2024 19:33