StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetVEĆ PO PETI PUT

Festa sv.Vlaha i ove godine obilježena u Bruxellesu

Piše PSD.
28. siječnja 2018. - 22:36

Danas je, već petu godinu zaredom, započelo obilježavanje Feste Sv. Vlaha i u sjedištu Europske Unije, Bruxellesu. Slavljenje Feste su organizirali Ured Dubrovačko – neretvanske županije u Bruxellesu u suradnji sa Maticom hrvatskom Bruxelles, Predstavništvom Hrvatske turističke zajednice i Veleposlanstvom RH u Kraljevini Belgiji.

HTV je izvijestio kako je proslava započela čitanjem proglasa Feste ispred katedrale Sv. Mihaela i Gudule, gdje su se zavijorile i hrvatske zastave, a zaorile su se i himna Lijepa naša domovinoa te Himna slobodi. Nakon toga su kao simbol slobode i mira, puštene i dvije golubice.
Rektor briselske katedrale Claud Castiau izjavio je kako mu je "velika čast i zadovoljstvo što može otvoriti vrata katedrale i prigrliti članove hrvatske zajednice u Belgiji, bilo da je riječ o zaposlenicima institucija Europske Unije ili doseljenicima. To je i dužnost katedrale u Bruxellesu: okupiti i podupirati kršćanske tradicije iz različitih zemalja i regije EU".
Ovogodišnji su festanjuli gospari Ivica Sršen i Božo Butigan, a početku obilježavanje Feste nazočio je i župan dubrovačko- neretvanski Nikola Dobroslavić koji je rekao da se i na ovaj način u Bruxellesu pokazuje duh Dubrovnika.

Kakoje najavljeno, u ponedjeljak 29. siječnja, u Veleposlanstvu RH u Kraljevini Belgiji bit iodržano predavanje ravnateljice Dubrovačkih muzeja Pavice Vilać na temu „Sv. Vlaho i Dubrovnik“ te slijedi otvaranje Dubrovačke vinske setemane uz klapu Kaše u vinskom baru Bois Tranquille. Prezentaciju „Vinarstvo Dubrovačko-neretvanske županije“ novinarima i turističkim agencijama iz  Belgije, Nizozemske i Luxemburga  održati će Franica Miloš iz Regionalne razvojne agencije DUNEA i sommelier Ivo Ivaniš a upriličit će se i degustacija zlatnih vina i pobjednika prošlogodišnjeg Festiwinea.

Partneri Feste sv. Vlaha u Bruxellesu su Ured zastupnice u Europskom parlamentu gđe. Dubravke Šuice, Predstavništvo HGK u Bruxellesu, TZ Grada Dubrovnika i TZ Dubrovačko-neretvanske županije .

18. travanj 2024 14:31