StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetŠTO SE ČEKA?

CGO Lučino razdolje mora biti završen za dvije godine, a ishođena je samo jedna dozvola. Evo kako to objašnjava direktor Josip Bačić

Piše Silvia Rudinović
20. listopada 2023. - 19:15

Centar za gospodarenje otpadom Lučino razdolje bit će završen u roku dvije godine. Mora biti, kaže Josip Bačić, direktor Agencije za gospodarenje otpadom Dubrovačko-neretvanske županije. Tako stoji u ugovoru.

Prošlo je 16 godina

Centar oko kojega se i danas vode rasprave, krenuo je s realizacijom i to izgradnjom pristupne ceste. To je i jedina građevinska dozvola koja je dosad ishođena za ovaj projekt. Koliko dugo se čeka na realizaciju, dovoljno govori podatak kako je Agencija za gospodarenje otpadom, s ciljem podizanja CGO-a, osnovana prije 16 godina.

- Projekt se odvija u šest, sedam faza, što znači da treba izraditi toliko glavnih projekata i ishoditi toliko dozvola, a ishođenje dozvola je jedan proces koji traje. Radi se o složenim objektima – kaže Josip Bačić.

image

Josip Bačić, direktor Agencija za gospodarenje otpadom 

Božo Radić/

Ugovor o projektiranju i gradnji CGO-a Lučino razdolje potpisan je u rujnu prošle godine. Tada je objavljeno kako je rok za završetak tri godine, odnosno 2025.

Godinu nakon potpisivanja ugovora, vrijednog preko 50 milijuna eura bez PDV-a, ishođena je dozvola samo za pristupnu cestu te je Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine podnesen zahtjev za trafostanicu.

Nisu predani svi zahtjevi

Za ostale objekte, zahtjevi za ishođenje građevinske dozvole još nisu ni podneseni. Među ostalim, to se odnosi na dozvole za upravnu zgradu s čitavom radnom zonom, postrojenje za mehaničko-biološku obradu otpada (MBO), uređaj za pročišćavanje otpadnih voda, zonu odlagališta, zonu za prihvat i obradu građevnog otpada.

- Nisu izrađeni glavni projekti za sve objekte. U izradi je glavni projekt za MBO i to će se predati za građevinsku dozvolu – odgovara Bačić.

Vlasništvo nad čitavim zemljištem je riješeno, kaže direktor Agencije za gospodarenje otpadom, i ne postoje nikakve prepreke za izdavanjem dozvola. Inače, prema Planu rada Agencije za 2023., mobilizacija, priprema i organizacija gradilišta te početak radova za sve faze, od prve do šeste, trebale su početi do listopada.

PROČITAJTE I OVO:

Što se događa s Centrom za gospodarenje otpadom u Primorju? Bageri u punom zamahu, ali što je sa dozvolama?

04. svibanj 2024 17:42