StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetLOPUDSKI ODAŠILJAČ I HRVATSKA ADMINISTRACIJA

Bergamo Rossi: Nešto nije baš u redu. Odašiljači i veze tvrde da imaju potrebne dozvole Ministarstva kulture za gradnju tornja, a pročelnik Konzervatorskog odjela Baće kaže oni nisu bili ovlašteni sudjelovati?!

Piše Maja Rilović Koprivec
22. siječnja 2022. - 14:42

Velika antena koju tvrtka Odašiljači i veze podižu usred Lopuda, a trebala bi biti tri puta viša od postojeće, i dalje uzrujava otočane koji pišu peticiju protiv gradnje antene koja će nagrditi cijeli Lopud na kojem tvrde oni ima daleko boljih lokacija za podizanje odašiljača. Još više su uzrujani prvi susjedi lokacije na kojoj se podiže najmanje 35 metara visoka antena budući je u neposrednoj blizini spomenika kulture koji su posljednjih godina restaurirali po svim pravili struke. Dio ih je već putem odvjetnika zatražio intervenciju građevinske inspekcije jer smatraju kako se tolika građevina ne može graditi po Pravilniku o jednostavnim građevinama niti se radi samo o zamjeni odašiljača.

Toto Bergamo Rossi poznati restaurator koji je prvi susjed sporne građevine obratio se dakako najprije kolegama u Ministarstvu kulture RH pitanjem kako je moguće da je Konzervatorski odjel u Dubrovniku izdao dozvolu za takvu gradnju u neposrednoj blizini spomenika i na arheološkom nalazištu. Tvrtka Odašiljači i veze naime u svom je priopćenju i odgovoru Dubrovačkom vjesniku navela kako je:

“Od nadležnih službi lokalne samouprave ishođena je sva potrebna dokumentacija i dozvole, prijavljeno je gradilište, a od Ministarstva kulture i medija RH izdani su i odgovarajući Posebni uvjeti zaštite nepokretnog kulturnog dobra po kojima se postupilo“ – napisali su iz OIV. Preslike navedene dokumentacije nisu poslali, no pročelnik Konzervatorskog odjela u Dubrovniku Antun Baće kojem se Bergamo Rossi obratio kao kolegi iz struke tvrdi kako u taj proces Odjel Ministarstva kulture nije uopće bio uključen?

U dopisu koji je uputio Rossiju navodi među ostalim:

„Nažalost, moram Vas obavijestiti da zemljište na kojem tvrtka OIV gradi novu antenu nije navedeno kao dio zaštićenog područja naselja Lopud, niti kao dio zaštićenog područja crkve i samostana sv. Katarine. Stoga Konzervatorski odjel u Dubrovniku nije bio ovlašten sudjelovati u postupku ishođenja građevinske dozvole za izgradnju nove antene, niti određivati ​​njezin položaj ili visinu“- napisao je pročelnik Baće.

Takav je odgovor zbunio Bergama Rossija mada ističe kako je sretan što zna da Ministarstvo kulture nije uključeno u ovu “ekološku katastrofu”: - Čelnik tvrtke OIV spomenuo je – u jednom od dva pisma koja sam vam proslijedio 17. siječnja – da je dobio dopuštenje Ministarstva kulture. Dakle, postoji nešto što nije baš transparentno i koherentno između onoga što je napisao gospodin Mate Botica (OIV) i odgovora g Baće – navodi Rossi:

- Postoji li u Hrvatskoj zakon koji štiti povijesnu znamenitost, zaštićenu građevinu od novogradnje (u ovom slučaju Eiffelov toranj/antene OIV-a), uz zadržavanje na distanci “poštovanja”. Ostale europske zemlje slijede ovu praksu – odgovorio je Bergamo Rossi kojemu se i Baće zahvalio na doprinosu koji je kao restaurator svjetskog glasa napravio do sada na nizu najreprezentativnijih hrvatskih spomenika.

nadam vašoj suradnji.

Hoće li ijedna od pozvanih inspekcija izaći na teren na Lopudu, i hoće li o ovom problemu, odnosno lokaciji odašiljača odgovor dati HAKOM, vidjet ćemo sljedećih dana. U međuvremenu radovi na Lopudu nisu stali.

20. travanj 2024 03:42