StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetKljučna uloga

Aerodrom u Trebinju postao bi novi adut u Putinovoj ‘igri‘ na Zapadnom Balkanu, kaže bosanskohercegovački stručnjak za globalnu sigurnost

Piše DV
16. travnja 2022. - 21:05

U izvođenju vojnih operacija na tlu drugih zemalja, poslije onesposobljavanja protuzračnih sustava odbrane, zauzimanje civilnih ili vojnih aerodroma smatra se ključnim za uspješno izvođenje misije. Aerodromi bilo da su civilni ili vojni igraju ključnu ulogu jer oni postaju zračni most za dovođenje vojnika, opreme i zaliha, piše saff.ba.

Sirijske vlasti pristale su Rusiji dati dodatno kopno i obalne vode prije dvije godine kako bi proširila svoju vojnu zračnu bazu u Hmeimimu. Na ovaj način baza će moći prihvatiti veći broj letjelica. Teritorij, koji se sastoji od osam hektara zemlje i dodatnih osam hektara obalnih voda, bit će dodijeljen Rusiji na privremenoj osnovi i bez ikakvih troškova. Iz baze Hmeimim su izvođeni zračni napadi na protivnike režima Bashara Al Asada. Moskva je također dobila od sirijskih vlasti pomorsko postrojenje Tartus u Siriji, njegovo jedino pomorsko uporište na Mediteranu, koje se koristi još od vremena Sovjetskog Saveza.

image

Tonći Plazibat/CROPIX

Tonci Plazibat/Cropix

To je jedina ruska baza na toplom moru. Ta ruska baza nalazi se blizu turske granice koja čini najistočniju točku NATO granice na Sredozemnom moru koja se proteže odatle sve do najjužnijih dijelova španjolske obale na Sredozemnom moru. To je morski pojas koji je vjekovima britansko carstvo čuvalo od silaska ruske mornarice na topla mora a poslije Drugog svjetskog rata tu ulogu su preuzele SAD. Tako da danas osim 23 kilometra obale Jadranskog mora koje Bosna i Hercegovina posjeduje od krajnjeg istoka Turske sve do zapadnih obala Sredozemnog mora Španjolske pripada NATO savezu. To je najvjerojatnije razlog zašto je EU financirala većim dijelom hrvatski projekt izgradnje Pelješkog mosta koji je koštao enormno a nema neku posebnu ekonomsku isplativost. Ovim snovi o nekoj pomorskoj bazi u Neumu padaju u vodu.

Međutim, Rusija ne odustaje od svojih snova izgradnje ruske sredozemne flote u kotorskom zaljevu u Crnoj gori koji je koristila i ratna mornarica JNA. To sada zvuči nezamislivo, ali Rusija se nada drugačijem razvoju događaja u svijetu bar u bliskoj budućnosti. Izgradnjom aerodroma u Trebinju koji nema ama baš nikakvu ekonomsku isplativost Rusija želi osigurati dominaciju nad prostorom koji može koristiti za izvođenje svojih aktivnosti. Odlična zemljopisna pozicija Trebinja između dvije NATO zemlje i uz blizinu Jadranske obale zadovoljila je Putinove geostratege. Zadatak za ovaj projekt su dobili Putinovi proxy igrači Aleksandar Vučić i Milorad Dodik. Odatle Rusija može preko svojih vojnih radara i raketnih sistema postati opasna prijetnja za NATO savez. S toga je veoma bitno da država Bosna i Hercegovina osujeti ovakve planove. Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković je povukla suglasnost o suradnji između BiH i Srbije u vezi projekta izgradnje aerodroma u Trebinju što je za svaku pohvalu. SAD investiraju značajan novac u obnavljanje vojnih aerodroma u Albaniji i osnivaju bazu za specijalne operacije u toj zemlji čime se sigurnost ovih prostora podiže na najveću razinu. Ostalo je samo da Bosna i Hercegovina postane punopravni član NATO saveza, piše saff.ba.

03. svibanj 2024 13:10