StoryEditorOCM
Crna kronikaAmerika u šoku

Ubojica je najavio masakr u jezivoj poruci svojoj djevojci: ‘Imam malu tajnu...‘; Nije poštedio niti učiteljicu koja je hrabro stala u obranu svojih učenika

Piše dv
25. svibnja 2022. - 07:40

Napadač je prije napada na društvenim mrežama podijelio fotografije oružja, a račun Salvadora Ramosa je uklonjen ubrzo nakon što je guverner Greg Abbott potvrdio njegovo ime, donosi Slobodna Dalmacija.

Malo prije pucnjave, poslao je poruku nepoznatoj djevojci i dao joj naslutiti da planira napad.

Ramos ju je označio na fotografiji oružja i napisao: 'Imam malu tajnu. Želim ti reći. Budi zahvalna što sam te tagirao.' Ona je odgovorila: 'To je strašno. Jedva te poznajem, a ti me označuješ na slici s nekim oružjem.'

Kasnije je objavila njihovu prepisku i kazala da joj je žao zbog žrtava no kako nije slutila da će se nešto tako dogoditi te napomenula da čak ni ne živi u Teksasu, piše Jutarnji list.

Inače, mnogi roditelji već satima čekaju ispred centra za spajanje obitelji u Uvaldeu kako bi primili vijest o tome jesu li im djeca živa.

New York Times piše da su roditelji morali ići u centar gdje su im uzeli DNK kako bi potvrdili vezu sa svojom djecom, a zatim im je rečeno da pričekaju rezultate.

Jedna majka koja je upravo primila vijest da joj je dijete mrtvo rekla je da je čekala od ranog poslijepodneva, navodi New York Times i dodaje kako se na parkiralištu čuju jecaji.

Nezavisni školski okrug Uvalde potvrdio je da će nastava biti otkazana do kraja školske godine i da će školski savjetnici biti dostupni u svim kampusima kako bi pružili pomoć učenicima.

Vlasti sada kažu da je među žrtvama 19 djece i dvoje odraslih, javlja Associated Press.

Posljednje informacije o broju poginulih iznio je Travis Considine, glasnogovornik teksaškog odjela javne sigurnosti. Broj poginulih – 19 djece i dvoje odraslih – ne uključuje napadača.

Napadačeva baka, za koju su dužnosnici rekli da je upucana prije napada na školu, nalazi se u kritičnom stanju u bolnici, rekao je narednik Erick Estrada za CNN.

Guverner Greg Abbott rekao je da su dva policajca ranjena dok su razmjenjivali vatru s osumnjičenikom, ali da ozljede koje su zadobili 'nisu opasne po život'.

Učiteljica koja je u napadu ubijena iz vatrenog oružja identificirana je kao Eva Mireles. Mireles je bila učiteljica punih 17 godina, a podučavala je učenike četvrtog razreda u osnovnoj školi Robb.

Lydia Martinez Delgado rekla je u telefonskom intervjuu za New York Times da je u njezinu nećakinju pucao i ubio napadač dok je pokušavala zaštititi svoje učenike.

'Bijesna sam što se ova pucnjava nastavlja, ova djeca su nevina, puške ne bi trebale biti svima lako dostupne. Ovo je moj rodni grad, mala zajednica od manje od 20.000 ljudi.

Nisam ni zamišljala da će se ovo dogoditi, posebno mojim voljenima. Sve što možemo učiniti je snažno moliti se za našu zemlju, državu, škole i posebno obitelji svih.'

Delgado je rekla da je Mireles bila u ranim 40-ima, udana te ima jednu kći. Bila je strastveni planinar i ponosna na podučavanje, dodala je njezina teta.

Američki predsjednik Joe Biden, vidno potresen, ali i gnjevan, obratio se naciji.

- Za ime božje, kada ćemo se suprotstaviti lobiju industrije oružja? Puna mi je kapa! Moramo nešto poduzeti! I nemojte mi govoriti da ne možemo utjecati na ovo krvoproliće!, rekao je i naveo da kada je svojevremeno bila uvedena zabrana prodaje jurišnog oružja, broj nasilnih incidenata je opao, a da se, kada je zabrana istekla, utrostručio.

- Ideja da 18-godišnjak može kupiti dvije jurišne puške je pogrešna. To je bolesno!, rekao je i pozvao na suprotstavljanje industriji oružja koja ima prililčno snažan utjecaj u američkoj javnosti.

Ustvrdio je da većina Amerikanaca podržava donošenje "razumnih" zakona koji bi reguliralo nošenje oružja.

- Baš sam se vratio iz Azije sa sastanaka s tamošnjim liderima, o ovome sam čuo u avionu. Ali, ono što me najviše pogodilo tijekom 17-satnog leta je da se ovakve stvari rijetko događaju bilo gdje drugdje. Zašto? Pa i u drugim dijelovima svijeta imaju ljude s mentalnim problemima, i oni imaju obiteljsko nasilje, ljude koji su izgubljeni, ali ovakve masovne pucnjave nikada ovako često! Zašto nam ne smeta živjeti s ovakvim krvoprolićima?! Zašto dopuštamo da nam se ovo događa?! Gdje nam je kičma da se suprotstavimo tome?!, upitao je.

Narednik Erick Estrada iz teksaške policije u intervjuu za CNN je otkrio da je napadač prije upada u školu sletio pick-up vozilom u kanal.

07. svibanj 2024 19:58