StoryEditorOCM
Crna kronikaŽUPANIJSKI SUD U DUBROVNIKU

Poznat datum nastavka suđenja zbog tragedije u hidroelektrani u Platu, doznajemo i imena svjedoka koji bi trebali dati iskaz...

Piše Ahmet Kalajdžić
6. rujna 2023. - 11:17

Kao predsjednik Sudskog vijeća Županijskog suda u Dubrovniku, sudac Nikša Lučić odredio je razdoblje od 10. do 13. listopada kao termin nastavka ročišta sudskog kaznenog postupka kojem je cilj utvrditi odgovornost za tragediju do koje je 10. siječnja 2019. godine došlo u podzemlju "Hidroelektrane Dubrovnik". Podsjetimo, tad su unutar postrojenja živote izgubili mladi radnici "Hrvatske elektroprivrede" Mato Maškarić, Ivica Zvrko i Davor Pozniak.

Četiri godine nakon te nezapamćene tragedije, na optuženičkoj klupi u sudnici broj 1 dubrovačke ‘Palače pravde‘, našla su se petorica optuženih kao pojedinci te predstavnik HE Dubrovnik kao optužene pravne osobe, a na optuženičkoj klupi u sudnici je zastupa pravnica Sonija Pozaić.

image

Odvjetnik Čedo Prodanović i optuženik Željko Starman u travnju ove godine pred dubrovačkim sudom

Tonci Plazibat/Cropix

Podsjetimo, optužnica Županijskog državnog odvjetništva u Dubrovniku tereti dipl.inž. elektrotehnike Mata Miškovića (70) iz Cavtata, dipl.inž. strojarstva Nikolu Rukavinu (63) iz Zagreba i dipl. inž. elektrotehnike Željka Starmana (67) iz Zaprešića za kazneno djelo protiv opće sigurnosti, odnosno da su nezakonitim postupanjem izazvali opasnost po život ljudi i imovine većeg opsega, čime su prouzročeni smrt više osoba te je nastala imovinska šteta velikih razmjera. Četvrtookrivljeni je elektroinženjer Ivica Nujić (47) iz Zagreba i tereti se da je iz nehaja nezakonito postupao te izazvao opasnost za život i tijelo ljudi, a građ.inž. Miljenko Vučić (75) iz Slanog da je iz nehaja, pri građenju, nepropisno postupajući izazvao opasnost za život i tijelo ljudi, te su posljedično, prouzročili smrt više osoba i imovinsku štetu velikih razmjera.

Hrvatska elektroprivreda, odnosno ”HEP proizvodnja” je kao pravna osoba optužena da je povrijedila zakonske dužnosti pravne osobe te je stoga odgovorna za kazneno djelo protiv opće sigurnosti.

Prema onom što smo uspjeli doznati na dubrovačkom Županijskom sudu, očekuje se kako će u navedena četiri dana listopada iskaze dati Teo Sekondo, Ivo Lise, te otac i sin Ivo i Pero Miletić.

image

Spomen obilježje stradalima u Platu

Bozo Radic/Cropix

Ponovimo i to kako je početak sudskog postupka za tragediju u podzemlju Plata bio 6. veljače, da bi nastavak uslijedio 3. travnja ove godine. Međutim, iako je to bilo tako najavljeno,”finale” pravosudnog dokaznog postupka nije uslijedilo u lipnju niti kasnije, razlog čemu su bili štrajkovi sudaca te pravosudnih službenika i zaposlenika, od kojih je potonji tek nedavno okončan.

Županijsko državno odvjetništvo zastupa zamjenik županijskog državnog odvjetnika Vlatko Cibilić, a nastavak sudske rasprave bit će i prilika za ponovno okupljanje nekih od najpoznatijih imena hrvatskog odvjetništva: u klupi za odvjetnike obrane naći će se Joško Čeh, Čedo Prodanović, Gordan Preglej, Krešimir Škarica, Janko Grlić, Zvonimir Hodak i Tomislav Matić, dok oštećene zastupaju splitska odvjetnica Doris Košta i dubrovački odvjetnik Hrvoje Tokić. Prema odluci uprave HEP d.d., HEP proizvodnju d.o.o. uz pravnika te tvrtke zastupa i odvjetnik Tomislav Matić.

03. svibanj 2024 00:16