StoryEditorOCM
Crna kronikaNOVI DETALJI U SLUČAJU ‘DUBROVAČKOG‘ KINEZA

Isključivao ruter da ne bi fiskalizirao račune pa državu uskratio za 6 milijuna kuna

Piše Ahmet Kalajdžić
19. siječnja 2023. - 13:05

Kako smo već pisali, prema potjernici koju je na zahtjev dubrovačkog Županijskog državnog odvjetništva izdala hrvatska podružnica INTERPOL-a, u državi Salvador u Centralnoj Americi uhićen je kineski državljanin i poduzetnik C.Y. Trenutačno se nalazi u ekstradicijskom pritvoru i čeka na izručenje Hrvatskoj.

Isključivao internet-vezu

Riječ je o poduzetniku koji je neko vrijeme imao trgovinu u poslovnom prostoru robne kuće "Srđ", da bi po izlasku iz te robne kuće preostali asortiman nudio u prostoru bivše knjižare i papirnice na Obali Stjepana Radića koji je od početka prošle godine napušten. Potjernica za tim poduzetnikom raspisana je zbog osnovane sumnje da je počinio kaznena djela utaje poreza te zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju.

Županijski državni odvjetnik Damir Jasprica o okolnostima koja su dovele do optužnice i zahtjeva za ekstradiciju kineskog poduzetnika kaže:- U razdoblju 2013-2020. godine Y.C. se tereti da je u Dubrovniku kao direktor trgovačkog društva "Chuman d.o.o." koje je poslovalo u prostoru robne kuće "Srđ" kako bi pribavio osobnu korist u svojoj trgovini prekidao internet-veze elektroničke blagajne preko koje je bio u izravnom kontaktu s Ministarstvom financija RH, čime je onemogućavao automatsku fiskalizaciju računa. Na opisani je način nefiskalizirane račune brisao ili im je umanjivao stvarnu vrijednost za ukupni iznos od 6 milijuna kuna. Taj je iznos zadržao za sebe, Proračun RH je oštetio za pripadajuću korist.

Neplaćeni fit i komunalije

Butiga u RK Srđ nudila je sitne kućne potrepštine i "drangulije", pribor za ribanje te odjeću i obuću. Međutim, na njegovo poslovanje se, očito, pogubno odrazila pandemija COVID-a te je, najvjerojatnije zbog smanjenog opsega poslovanja, došlo do neredovitog plaćanja najma prostora kao i pratećih troškova. Prema našim neslužbenim, ali pouzdanim podacima, za najam je ostao dužan oko 5.300 eura, a za komunalne troškove struje i vode te održavanja prostora nešto više od 3.000 eura. Temeljem naloga Istražnog centra Županijskog suda, u svrhu provjere poslovanja obavljeno je više izvida, a naši su nas izvori izvijestili kako je Kinez prije nego je napustio Hrvatsku kraće vrijeme boravio u Sinju gdje je, kako nas uvjeravaju, imao trgovinu, koje je navodno imao i u Slavoniji. Odo osoba koje su poznavale njegovu obitelj doznali smo kako su supruga i dijete u Dubrovniku ostali do veljače prošle godine. U međuvremenu je njegova tvrtka otišla u stečaj te je brisana iz Registra Trgovačkog suda.

Očekuje se kako bi proces ekstradicije hrvatskom pravosuđu trebao biti okončan najkasnije do kraja veljače, nakon čega slijedi okončanje svih dosad pokrenutih pravosudnih postupaka.

19. travanj 2024 05:52