StoryEditorOCM
Crna kronika‘NAŠ‘ KINEZ

Nakon bijega iz Gruža otkriven u Salvadoru: bivši vlasnik butiga u RK Srđ uhićen i čeka ekstradiciju u Dubrovnik. Evo kome je sve ostao dužan

Piše Ahmet Kalajdžić
12. siječnja 2023. - 14:36

Prema potjernici koju je na zahtjev dubrovačkog Županijskog državnog odvjetništva izdala hrvatska podružnica INTERPOL-a, u državi Salvador u Latinskoj Americi uhićen je kineski državljanin i poduzetnik C.Y.

Riječ je o poduzetniku koji je neko vrijeme imao trgovinu u poslovnom prostoru robne kuće "Srđ", da bi po izlasku iz te robne kuće preostali asortiman nudio u prostoru bivše knjižare i papirnice na Obali Stjepana Radića koji je od početka prošle godine napušten.

Potjernica za kineskim poduzetnikom raspisana je zbog osnovane sumnje u počinjenje kaznenih djela utaje poreza te zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju. Butiga koja je neko vrijeme bila u RK Srđ nudila je sitne kućne potrepštine i "drangulije", pribor za ribanje, te artikle odjeće i obuće.

Međutim, na njegovo se poslovanje, očito, pogubno odrazila pandemija COVID-a te je, najvjerojatnije zbog smanjenog opsega poslovanja, došlo do neredovitog plaćanja najma prostora kao i pratećih troškova.

Nesližbeno se doznaje da je za najam dužan oko 5.300 eura a za komunalne troškove struje i vode te održavanja prostora nešto više od 3.000 eura. Temeljem naloga Istražnog centra Županijskog suda, radi provjere poslovanja obavljeno je više izvida, a naši su nas izvori izvijestili kako je Kinez prije nego je napustio Hrvatsku kraće vrijeme bio u Sinju gdje je, kako nas uvjeravaju, jedna kao kao i u Slavoniji imao poslovne punktove.

Navodno su supruga i dijete ostali do veljače prošle godine, a u međuvremenu je njegova tvrtka otišla u stečaj te je brisana iz Registra Trgovačkog suda.

Očekuje se kako bi proces ekstradicije hrvatskom pravosuđu trebao biti okončan najkasnije do kraja veljače, nakon čega će se u Dubrovniku okončati svi dosad pokrenuti pravosudni postupci.

25. travanj 2024 05:35