StoryEditorOCM
Crna kronikanije mu prvi put

Jedan od glavnih policijskih šefova u BiH zaprijetio novinarki nakon suđenja u Dubrovniku: ‘Nemoj da ti grkljan iščupam!‘

Piše dv/psd
27. listopada 2022. - 14:55

Zoranu Čegaru, šefu Uniformirane policije FBiH, počelo je suđenje na Općinskom sudu u Dubrovniku za kazneno djelo prijevare.

Čegar je došao je na Općinski sud u Dubrovniku gdje mu je počelo suđenje pod optužbom da je prevario Darka Markovića, vlasnika „Prožure“, agencije za iznajmljivanje jahti i automobila sa otoka Mljeta, za 20.000 eura.

„Ne smatram se kriv, prema optužnici“, rekao je Čegar na Sudu, prenosi Centar za istraživačko novinarstvo, CIN.

Prema optužnici Općinskog državnog odvjetništva u Dubrovniku, Čegar je sredinom 2017. godine od Markovića zatražio da mu proda automobil Mercedes E klase i gumeno plovilo koje je u vlasništvu poduzeća. Čegar mu je rekao da će mu platiti kada proda zemlju u Bosni i Hercegovini (BiH) iako je znao da nije njen vlasnik, već samo posjednik. Obećao je nagraditi Markovića ako se njegovo ime ne pojavi u ugovoru. Trgovanje je htio prikriti objašnjenjem da je visoki policijski službenik i kako ne želi da ga povezuju sa ovim poslom.

Marković mu je povjerovao i uz punomoć predao na raspolaganje plovilo i automobil koje je Čegar preprodao. Umjesto da plati 20.000 eura, od Markovića je zatražio da kupi još jedno plovilo od 40.000 eura, nudeći zauzvrat udio u zemljištu u BiH, ali je Marković to odbio, tražeći novac za već isporučeno auto i plovilo.

Prema Kaznenom zakonu Republike Hrvatske, za prijevaru u kojoj je pričinjena materijalna šteta za koju je Čegar optužen propisana je zatvorska kazna od jedne do osam godina.

Odvjetnica Grubeša je na prijedlog svog klijenta predložila da se suđenje zatvori za javnost jer mu "štete medijski natpisi, budući da se radi o visokopozicioniranom policijskom službeniku" te da "on može odgovoriti izvan Suda na pitanja novinara". Sud o njihovom zahtjevu nije donio rješenje.

Novinari su ispred Suda zatražili od Čegara komentar. On je na to burno reagirao, nasrnuvši na novinarku Centra za istraživačko novinarstvo, koji se bavio njegovim likom i djelom. Kazao joj je: "Nemoj da ti grkljan iščupam!“

"Ovo nije prvi put da policajac Čegar prijeti novinarima", piše CIN

Naredno ročište je zakazano za 8. prosinca. 

25. svibanj 2024 21:12