StoryEditorOCM
Crna kronikaŽDO PODIGLO OPTUŽNICU

Evo kako su muž i žena, dobro poznati Dubrovčanima, varali na polovnim automobilima i prisvojili skoro pola milijuna kuna

Piše Ahmet Kalajdžić
21. prosinca 2021. - 12:27

Nakon provedene pravosudne istrage, zbog kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju Županijsko državno odvjetništvo u Dubrovniku podiglo je pred dubrovačkim Županijskim sudom optužnicu protiv dvoje hrvatskih državljana, inače supružnika.

Poduzetnik (59) i njegova supruga (55) terete se da su zloupotrijebili povjerenje u gospodarskom poslovanju te krivotvorili službenu ili poslovnu dokumentaciju, a na teret im se stavlja i da nisu valjano ispunjavali obvezu vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga svoje tvrtke.

image
Pronevjera se bliži iznosu od 500 tisuća kuna
Duje Klaric/Cropix

Prema spomenutoj optužnici, okrivljenike se tereti da su navedena kaznena djela počinili u razdoblju od sredine srpnja 2010. do kraja ožujka 2018. godine u Dubrovniku.

Prvookrivljenika se tereti da je zloporabu povjerenja i krivotvorenje dokumentacije počinio kao osoba- osnivač trgovačkog društva koje se bavi prodajom vozila i koji stvarno vodi poslovanje tog trgovačkog društva. Istodobno, njegovu se suprugu kao drugookrivljenicu tereti da je ta kaznena djela počinila kao direktorica navedenog trgovačkog društva za prodaju motornih votzila i kao osobu koja u tom poduzeću obavlja administrativne poslove.

Supružnici se, prema optužnici, terete da su svojoj tvrtki odniosno trgovačkom društvu počinili u cilju da si pribave znatnu nepripadnu imovinsku korist na štetu svog poduzeća.

image
Ilustracija (arhiv Cropix)
Ante Cizmic/Cropix

Iz sadržaja optužice koju je dubrovačko Županijsko državno odvjetništvo dostavilo nadležnom Županijskom sudu u Dubrovniku proizilazi da se supruga tereti kako je dogovarao prodaju rabljenih vozila koji se nalaze u auto-salonu poduzeća na način da kupci utvrđenu kupoprodajnu cijenu plaćaju dijelom ili u cijelosti u gotovini, dok im je drugookrivljena supruga ispostavljala račune sa smanjenom kupoprodajnom cijenom ili im te račune uopće nije ispostavljala.

Također, terete se kako novac primljen u gotovini, na ime kupovine na opisani način prodanih rabljenih vozila, nisu polagali na žiro- račune poduzeća tj. trgovačkog društva niti su te poslovne događaje evidentirali u poslovnim knjigama nego su tako dobiveni novac zadržali za sebe.

Recimo na kraju i to kako se optužnicom terete kako su na opisani način spomenuto trgovačko društvo za prodaju vozila oštetili za ukupno 429.430 kuna.

26. travanj 2024 11:49