StoryEditorOCM
Crna kronikaPRESUDIO DUBROVAČKI SUD

Bivši direktor oslobođen optužbi da je 2007. godine oštetio tvornicu Astra Dubravka koja je odavno srušena

Piše Ahmet Kalajdžić
6. studenog 2023. - 21:21

Još uvijek nepravomoćnom presudom Općinskog suda u Dubrovniku dubrovačkog, bivši direktor dubrovačke tvornice boja i lakova ”Astra Dubravka”, rudarski inženjer Franjo Osredkar (69) oslobođen je optužbe da je lažnim prikazivanjem činjenica i neistinitim prikazom stanja poslovanja i kretanja sredstava stekao nezakonitu imovinsku korist.

Optužnica durbovačkog Općinskog državnog odvjetništva teretila je Osredkara da je kao direktor trgovačkih društava Fan Naf d.o.o. iz Čilipa i Astra Dubravka d.d. svibnja 2007. u namjeri sticanja nezakonite koristi za Fan Naf ispostavio račun na iznos od 32.266 kuna za isporuku 9 kg ulja i 28 kg bakrenog naftanata te listopada iste godine račun na iznos od 80.141 kunu za isporuku 200 kg barita, 5 tona ulja, 200 kg cinkova bjelila, 200 kg litopona, 00 kg titan-rutil-dioksida, 20 kg bentone, 10 kg kobalt acetata te dvije tisuće etiketa. ODO Dubrovnik ga je teretilo i da je u studenom 2007. Astra Dubravki ispostavio račun na iznos od 244 tisuće kuna za pronalaženje i ispitivanje oštećenja broda ”Reeborn” i brodskog tereta, testiranje pravaca mogućeg prodora mora u brodsko skladište, izrade idejnog rješenja iskrcaja te sudjelovanja kod iskrcaja i pakiranja te pregovaranja i pronalaženja kupca u prodaji nekad prepoznatljivog tvorničkog brenda ”Mornar” kao i opreme i strojeva za proizvodnju boja i lakova Turist gradnja d.o.o. iz Šibenika.

image

Nekadašnja tvornica boja i lakova Dubravka

Admir Buljubasic/Cropix

Prema optužnici, navedene je račune Osredkar ispostavljao Astra Dubravci iako je znao da Fan Naf nije obavio usluge na koje su se računi odnosili, a temeljem kojih računa je poznata tvornica boja uplatila tvrtki Fan Naf ukupno 292.138 kuna i oštetila je za taj iznos.

Također, Odvjetništvo ga je teretilo da je u namjeri da osigura imovinasku korist tvrtki Gemini d.o.o. iz Skradina, kao direktor Astra Dubravke d.d. ispostavio dubrovačkoj tvrtki kojoj je bio direktor račun u visini 98.123 kune za usluge pronalaženja kupca, iako je znao da Gemini tu uslugu nije obavio. Na kraju je račun platio provedbom kompenzacije međusobnih potraživanja u navedenom iznosu od skoro stotinu tisuća kuna.

Nakon provedenog dokaznog postupka, na kaznenu prijavu i optužnicu za gospodarski kriminal star više od 16 godina, odbacivanjem svih točki optužnice, nepravomoćno je stavljena ”točka na i”. Podsjetimo kako je u međuvremenu tvornica Astra Dubravka postala dio dubrovačke povijesti: nakon više od 90 godina postojanja prestala je poslovati, strojevi su prodani ali su i dalje u uporabi u pogonu u Kistanju, a objekti tvornice su srušeni i na toj bi se lokaciji trebao graditi stambeno-poslovni objekt.

03. svibanj 2024 00:23