StoryEditorOCM
DubrovnikNAKON 13 GODINA

Evo kakva je odluka suda u slučaju prijetnji tajniku Županijskog nogometnog saveza Jozu Ostojiću

Piše Ahmet Kalajdžić
9. siječnja 2024. - 20:20

Zbog zastare i ”po sili zakona”, nakon 13 godina, Općinski sud u Dubrovniku oslobodio je optužbe umirovljenika Igora Žuvelu (72), inženjera pomorskog prometa Ivicu Sentića (65), konobara Anta Milojevića (53) i magistra ekonomije Mara Kristića (45) da su počinili kaznena djela prisile i ozbiljne prijetnje na štetu bivšeg tehničkog tajnika Županijskog nogometnog saveza Joza Ostojića da će njega i njemu bliske osobe teško ozlijediti.

Prema tužbi Ostojića kao privatnog tužitelja, navedena četvorica su 27. svibnja 2011. oko 12,30 sati zajedno došli do dubrovačke Sportske dvorane u Gospinu polju s ciljem da ustraše Ostojića i da ga tako prisile da napusti ured Županijskog nogometnog saveza DNŽ. Zajedno su se popeli stepeništem na kat do ureda u kojem se nalazio Ostojić te su, kako bi ostvarili plan, Žuvela, Ivica Sentić i Milojević ušli u njegov ured prisiljavajući ga i zahtijevajući da odmah napusti ured, dok su istodobno Kristić i Rade Merdžan stajali ispred vrata ureda te pazili da nitko ne naiđe i ne ometa ih u ostvarenju plana. Kad je Ostojić odbio da napusti ured, Sentić mu je prišao iza stolice na kojoj je sjedio i kako bi ga ustrašio, rekao ”Napusti prostoriju isti tren, jer je ovo pitanje života ili smrti, na vrijeme sam te upozoravao da napustiš Pera Vićana, ali ti nisi htio slušat. Ako ne izađeš dragovoljno ne znam u kakvom stanju ćeš odavde izaći. Ti znaš da nam ne trebaš ti već Pero Vićan. Već smo dva puta dolazili ali ti nisi htio surađivati”. Nakon toga je Ostojić u strahu ustao sa stolice da bi mu tad prišao okrivljeni Milojević i unoseći mu se u lice s uperenim prstom, rekao ”Jesi čuo što ti je rekao pukovnik Sentić? To što ti je rekao nije ništa što ću ti ja napravit ako ne izađeš! I pripazi kako ćeš se ponašati kad izađeš i komu ćeš ovo prijavljivati, ti znaš na što mislim! Znam da si dovoljno pametan da ne učiniš grešku i pođeš na policiju, znam gdje stanuješ, znam koga od obitelji imaš, ženu i dvije kćeri, jer ukoliko im se išta dogodi sam si kriv jer smo te na vrijeme upozorili!”

image

Jozo Ostojić pri dolasku na jedno od sudskih ročišta

Božo Radić/Božo Radić/Cropix

Spominjanje supruge i djece u navedenom kontekstu kod oštećenog su izazvale osjećaj straha za osobnu i sigurnost bližnjih te je ustao i napuštajući ured pitao Sentića ”Jesi li svjestan što radiš?”, na što je dobio odgovor ”Nisam te ništa pitao, odlazi dok je još vrijeme!”

Podsjetimo, nakon što je dubrovačko Općinsko državno odvjetništvo odbacilo Ostojićev optužni prijedlog kojeg je kolovoza 2011. Ostojić podnio podnio preko svog odvjetnika Dragana Gajića, privatna je optužnica promijenjena siječnja 2014. te siječnja 2019.godine. Općinski sud u Dubrovniku je lipnja 2020. okrivljenike oslobodio prvu trojicu optužbe da su počinili kaznena djela prisile, a Kristića optužbe za kazneno djelo pomaganja u činjenju kaznenog djela prisile. Ostojić se žalio na tu presudu, a lipnja 2020. je dubrovački Županijski sud prihvatio tu žalbu i spis vratio na ponovno suđenje i odlučivanje pred izmijenjenim sucem pojedincem. Naime, Županijski sud je 2020. zaključio kako postoji pravni kontinuitet između dva kaznena zakona (iz 1997. i 2011.) ”u odnosu na osnovni oblik kaznenog djela prisile i kaznenog djela prijetnje, te da udruživanja počinitelja u formi grupe više nema po zakonu iz 2011. pa ga smatra blažim i njega treba primijeniti, jer je očito da se u konkretnom predmetu može reći da optuženici nisu organizirani u formi zločinačke udruge ili organizacije”.

image

Maro Kristić pred zgradom Općinskog suda

Božo Radić/Božo Radić/Cropix

Stoga je Županijski kao drugostupanjski sud, polazeći od tog zaključka, naveo kako Općinski sud kao prvostupanjski unutar činjeničnog opisa kaznenog djela u optužnici ”može ispustiti da su djela učinjena u grupi” i odlučiti temeljem pravilno utvrđenog stanja jer ”zajedno s ciljem” ne znači i da su optuženici organizirani u grupi, zločinačkoj organizaciji ili udruzi.

No, došlo je do zastare jer prema Kaznenom zakonu, za kaznena djela za koja je zapriječena kazna zatvora u trajanju dužem od jedne godine, zastara nastupa deset godina od optuženog događaja, a ako je prije isteka tog roka izrečena prvostupanjska presuda, tad se rok produžuje za dvije godine. Prema obrazloženju presude do koje smo došli, optuženicima je prijetila kazna do tri godine zatvora, a kako su djela za koja se terete počinili 2011. (a sud je već dva puta izrekao presude), a zastara kaznenog progona zapravo je nastala 2023.godine. No, u obrazloženju se navodi i to da je sutkinja predmet ”u rad” dobila tek 20. siječnja 2021. od kad je zakazala ukupno deset ročišta ali su sva bila odgođena ”iz razloga nemogućnosti pristupa na iste od strane optuženika ili njihovih branitelja”, što je- navedimo kao jedini komentar ove presude - mogućnost koja se, kao ”po pravilu” obilato koristi u sudskim predmetima u kojima je veći broj optuženika.

Na kraju, recimo i to da troškovi postupka te nužni izdaci okrivljenika kao i nagrada branitelja padaju na teret sudskog proračuna, a oštećeni Ostojić ipak ima mogućnost žalbe dubrovačkom Županijskom sudu u roku od 15 dana po prijamu presude.

26. travanj 2024 09:51