StoryEditorOCM
Crna kronikaMALVERZACIJE U DURA-i

ANDREA NOVAKOVIĆ sumnjiči se za protupravno prisvajanje 2 milijuna kuna!

Piše DV
1. veljače 2018. - 13:49

Policija protiv bivše direktorice DURA-e Andree Novaković podnosi kaznenu prijavu Državnom odvjetništvu u Dubrovniku. Neslužbeno se doznaje kako se Novaković sumnjiči da je pribavila protupravnu imovinsku korist od gotovo 2 milijuna kuna, na štetu jedinice lokalne samouprave. 38-godišnja bivša direktorica Razvojne agencije DURA tereti se za kaznena djela prijevare u gospodarskom poslovanju, zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju i povredu obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga.

Kao direktorica trgovačkog društva osnovanog od jedinice lokalne samouprave za promicanje lokalnog gospodarskog razvoja, pripreme, koordinacije, izrade, prijave i provedbe međunarodnih i nacionalnih projekata od početka 2015. do kraja 2016. godine, s namjerom da trgovačkom društvu pribavi protupravnu imovinsku korist, odgovornoj  osobi u jedinici lokalne samouprave, u sedam navrata, prilikom podnošenja zahtjeva za uplatu sredstava, lažno navodila da će tražena sredstva utrošiti na financiranje projekata, prikrivši da će se dio sredstava utrošiti na isplate redovitih mjesečnih plaća i nagradnih plaća zaposlenicima trgovačkog društva.

Novaković se sumnjiči i da je u mjesečnim i godišnjim izvješćima o trošenju doznačenih proračunskih sredstava odgovorne osobe lokalne samouprave odražavala u zabludi da su doznačena sredstva utrošena za financiranje projekata, prikrivajući činjenicu da je nedostajuća sredstva za isplatu plaća, nagradnih plaća i ostalih troškova zaposlenika isplatila iz doznačenih sredstava, a da pri tom nije izmirila dospjele obveze prema dobavljačima koji su pružili usluge za realizaciju projekata.

Bivša šefica DURA-e također se sumnjiči da je od početka 2014. do kraja ožujka 2017. g., kao odgovorna osoba i osoba koja je raspolagala novčanim sredstvima trgovačkog društva, s namjerom pribavljanja protupravne imovinske koristi za sebe, putem kreditne kartice, sa žiro računa društva isplaćivala novčana sredstva na ime akontacija za službena putovanja ili kupovine roba i usluga za potrebe društva, a da utrošeni novac nije pravdala kao poslovne utroške, čime je sebi pribavila protupravnu imovinsku korist u iznosu od preko 37 tisuća kuna.

Na teret se Novaković stavlja i to da kao odgovorna osoba trgovačkog društva, u poslovne knjige društva nije uredno evidentirala sve poslovne događaje, čime je otežala preglednost poslovanja društva, onemogućivši utvrđivanje točnih obveza društva i način na koji su utrošena doznačena sredstva. Policija protiv osumnjičene podnosi kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu u Dubrovniku.
 

19. travanj 2024 23:49