StoryEditorOCM
VaterpoloFELIPE PERRONE, 30-GODIŠNJI VATERPOLIST JUG CROATIA OSIGURANJA UOČI ODLUKE O POBJEDNIKU EUROPSKOG SUPERKUPA

VATERPOLSKI MESSI 'Uoči finala Lige prvaka u Budimpešti dogodilo se nešto što nikad neću zaboraviti'

14. prosinca 2016. - 17:00

Godinama su ga zvali iz Juga. Uvijek je bio na popisu želja. Napokon je stigao u ljeto 2015. godine. Nije došao radi novaca. Imao je i tada bolje te izdašnije ponude.

- I meni je bila želja jednom zaigrati za Juga – priznao je.

Ista priča je bila i nakon završetka prošle sezone, njegove prve u kapici Juga u kojoj je vukao i povukao ostale do čak četiri trofeja. Jugaši su u sezoni 2015./16. uzeli prvo krajem 2015. Kup Hrvatske, prekinuli post bez trofeja dug dvije i pol godine, a potom početkom ove godine uzeli još tri. Prvo su postali pobjednici Regionalne lige, zatim prvaci Hrvatske i na kraju šlag na tortu – naslov prvaka Europe. I opet su ga zvali sa svih strana, ali je ostao u Gružu.

Već nakon nekoliko mjeseci u Jugu bilo je kristalno jasno – boljeg stranca u povijesti dubrovačkog kluba nije bilo. Još se prepričava kako je odigrao na završnom turniru Kupa Hrvatske gdje je 'letio' bazenom u Višnjiku. Malo su prsti obje ruke za nabrojiti potom sve nove sjajne izvedbe protekle sezone, a na kraju je bio još bolji na Final Six-u Eurolige u Budimpešti. Nije bilo dileme oko izbora najboljeg igrača završnog turnira. Još prije nego je službeni spiker na Margit Szigetu, nakon finala Lige prvaka, pročitao odluku, navijači i njegovi suigrači su počeli uzvikivati njegovo ime.

- Perrone je u vaterpolu ono što je Messi u nogometu – rekao je jednom prilikom Mirsad Zajmović.

Perrone non stop ističe kako mu je čast biti dio kluba u kojem igraju igrači, koji su osvajali medalje na velikim natjecanjima, bili olimpijski pobjednici te svjetski prvaci. Pohvalio mlađe igrače, koji dolaze.

- Bit će zanimljivo vidjeti nastavak sezone. Osjećam kako pišemo novu povijest kluba – rekao je nakon osvojenog prvog trofeja s Jugom, Kupa Hrvatske.

I dok 30-godišnji Brazilac hvali sve oko sebe, svi hvale njega. Perrone je igrač od kojeg može naučiti svatko, pa i trener. Kako je brz, kako krade lopte, kako se otvara. Može igrati na svakoj poziciji. Ukoliko Marko Bijač i Toni Popadić kojim slučajem ne budu mogli braniti koju utakmicu, vjerojatno će uzeti vratarsku kapicu te stati i na gol. Ne bi se kladili kako neće i na toj poziciji biti uspješan.

- Nadam se kako to neće biti potrebno – poželio je te naglasio: Nije Jug Perrone, Jug je Jug. Jaka smo ekipa. Zna se tko što radi. Meni je posebno drago vidjeti kako mlađi igrači napreduju, kako su iz dana u dan sve bolji i bolji.

Perrone je osvajao naslov prvaka Europe s PRO Reccom i Barcelonetom. Sa španjolskim klubom je osvojio sve 2013. godine, a što sad ima priliku s Jugom. Prvo utakmica s Bresciom u Gružu za pobjednika europskog Superkupa, a potom u Slavonskom Brodu završnica Kupa Hrvatske.

- Jesam li osvajao trofej pobjednika europskog Superkupa? Da, prvi put sam ga osvojio kad sam stigao u PRO Recco. Oni su sezonu prije bili prvaci Europe. Igrali smo za trofej protiv Cattara. Nažalost, klub iz Kotora je sezonu nakon što je osvojio LEN-a kup upao u probleme te su došli s djecom na tu utakmicu. Potom sam isto uspio s Barcelonetom. Dobili smo u finalu Spartak iz Volgograda.

Bresciu dobro poznaje.

- Dok sam igrao u PRO Reccu, ali i dok sam igrao za Barcelonetu. Kad sam igrao za Barcelonetu uvijek smo protiv nje igrali u europskim kupovima. Brescia je ekipa koja uvijek ide rušit tvoj sustav igre na način da mijenja, da ne znaš gdje će koji igrač igrati, na kojoj poziciji. Protiv njih je uistinu čudno igrati. Filozofija njihovog trenera Alessandra Bova je obrana i samo obrana. Imaju na svakoj poziciji dobrog igrača. Presciutti, Ranđelović i Muslim su udarne snage. Muslim ako ima svoj dan je posebno opasan u napadu. Što se nas tiče, u ovoj sezoni u kojoj branimo sve trofeje, znamo što možemo, a što nije bio slučaj prošle sezone. Sad imamo opterećenje. Podigli smo ljestvicu očekivanja. Imamo volje i želje da budemo na najvišem nivou.

Priželjkuje kako će i ova sezona, kao i protekla, biti uspješna.

- Svima nam je izazov uspjeti nešto što nikad nismo, obraniti sve. Poslije osvajanje Kupa Hrvatske, prvog trofeja prošle sezone, vidjeli smo da možemo. Pokazalo se to u Regionalnoj ligi i prvenstvu Hrvatske. Ne bih u to svrstao i Ligu prvaka. Tu je PRO Recco bio prvi favorit. Međutim, tu utakmicu smo odigrali sjajno i izborili finale. Jesmo li nakon toga bili sigurni kako neće pobjeći ni četvrti trofej? Nakon pobjede protiv PRO Recca smo bili smo mrtvi umorni. Tako sam se osjećao i dan poslije, na dan finala. Tada se dogodilo nešto što nikad neću zaboraviti. Izašli smo na predstavljanje. Gledam Lorena Fatovića, Hrvoja Benića, Marka Macana…, naše mlađe igrače. Vidio sam kako su bili skoncentrirani, vidio sam u njih veliku želju da dobijemo finale. To vam je Jug. Igrač živi za klub, uprava živi za klub, navijači žive za klub. U tom trenutku sam dobio neku ekstra energiju, koja te vodi. Olympiakos je imao utakmicu manje od nas. Bio je slobodan u četvrtfinalu. Odmorniji. Ali, mi smo bili jaki u glavi i zato smo dobili finale.

Podsjetio je Perrone na put do sva četiri trofeja, težak put, koji je imao Jug.

- U finalu Kupa Hrvatske isključenje Obradovića te imamo četiri minute igrača manje protiv Primorja. Nismo pali. Uoči Final foura Regionalne lige ja sam završio u bolnici. I opet smo se pokazali. U finalu Lige prvaka bili smo bez Markovića, koji je isključen u polufinalu protiv PRO Recca. Macan uoči Budimpešte je bio ozlijeđen. Sad opet nema Markovića. Sad zbog bolesti. Svaka pobjeda ima svoju priču. U Budimpešti ću pamtiti sliku navijača, atmosferu izvan bazena. Nikad to nisam doživio. Nakon Budimpešte sam morao odmah u Rio, Ratko Rudić mi nije dao ni dana slobodno nakon završetka klupske sezone, trebalo se s reprezentacijom pripremati za Olimpijske igre, ali sam vidio slike s dočeka. Što bi drugi klubovi dali da imaju to. Lijepo je vidjeti kod navijača toliko radosti. Znaš kako nisi sam.

Je li to prevagnulo da ostane?

- To, ali prije svega ekipa. Ona je bila super. Znate, ja sam profesionalac, kao i moji suigrači. Ovo je naš posao, ali Jug je prije bio kao skupina velikih prijatelja i ta dobra atmosfera je bila plus da ostanem. Zatim, potez Uprave, koja je uspjela zadržati momčad na okupu. Kad sam s PRO Reccom osvojio naslov prvaka Europe, iduće sezone velike promjene. Poslije trijumfa s Barcelonetom otišlo je pet, šest igrača. Jug je uspio zadržati kompletnu momčad, koja je igrala u Budimpešti. To nas tjera da budemo još bolji jer sad se bolje poznajemo, znamo što i koliko možemo. Plus je jer su mladi napredovali i igraju bolje. Nadam se novim radostima s ovom ekipom i navijačima. Protiv Brescie imamo priliku za novi trofej. To nam je sad najvažnija utakmica. Uspijemo li, imat ćemo svih pet trofeja u našem vlasništvu. Učinit ćemo nešto što niti jednoj generaciji Juga prije nas nije uspjelo, a sa čime se malo tko može pohvaliti u svijetu sporta. Zato je ta utakmica s Bresciom uistinu velika utakmica - zaključio je Perrone.

Utakmica za trofej europskog Superkupa između Jug CO i AN Brescia igra se u Gružu, u srijedu, 14. prosinca s početkom u 18 sati.
 

26. travanj 2024 22:28