StoryEditorOCM
TenisNIKAD NIJE ODUSTALA, NEĆE NI SAD

Ana Konjuh niti dva mjeseca nakon šeste operacije: ‘Za druge nije realno to što ja očekujem, ali uvijek je kod mene tako...‘

Piše Tonči Vlašić
14. srpnja 2022. - 12:49

Prvo povratak u subotu, 21. svibnja. U poruci je pisalo: Jutro, kako smo? Znaš li kad igraš?

Trebala je igrati na pariškoj zemlji dva ili tri dana poslije, u ponedjeljak ili utorak, 23. ili 24. svibnja. Bila je gornji dio ždrijeba Roland Garrosa, drugog Grand Slam turnira sezone. Suparnica joj je trebala biti Simona Halep, Rumunjka, koja je broj jedan prvi put bila 2017. godine, koja je na vrhu provela ukupno 64 tjedna, a koja je u tom trenutku bila 21. tenisačica svijeta.

Halep je na pariškoj zemlji slavila 2018., a godinu poslije i na travi Wimbledona. Prije trijumfa u Parizu, početkom 2018., igrala je finale Australian Opena, dok joj je najveći uspjeh na US Openu polufinale 2015. godine.

- S obzirom na njene rezultate, igrat ćemo na jednom od glavnih terena – rekla je u petak, 20. svibnja, nakon ždrijeba.

30-godišnja Halep je šest godina starija od Ane Konjuh. Nije imala problema s ozljedama kao Dubrovkinja. Ostvarila je 436 pobjeda u karijeri, osvojila ukupno 23 naslova, zaradila 38 milijuna dolara nagradnog fonda...

Ana je s druge strane vrlo dobro počela ovu godinu. Uskočila je u TOP 50. Na sedam zadnjih turnira uoči Roland Garrosa nije je išlo, te je bila oko 85. mjesta. U većini slučajeva je na tih sedam turnira bila blizu pobjede, ali nije uspjela doći do nje, iako se ne može reći kako je igrala loše. Naprotiv.

- Valjda će mi jednom krenut – hrabrila se u tom trenutku.

Kad bi je sad krenulo u Parizu, promislili smo. Uvijek je bila dobra protiv najboljih...

- Ždrijeb me neće poljubit. Prošli put u Parizu Sabalenka, sad Halep. Bit će teško. Vidjet ćemo, ali nije ni Halep u nekoj sjajnoj formi – rekla je večer prije, u petak, 20. svibnja.

I onda je nazvala, u subotu, 21. svibnja. Vijest je bila loša. Ozlijedila se, a nije lakša ozljeda. Pukla je kost. Lijeva noga. Fibula. Vraća se u Zagreb. Ništa od Halep i nastupa na pariškoj zemlji. Napravit će dodatne preglede. Nakon toga će se znati što i kako dalje, te koliko će izbivati s terena. Nije spominjala u prvom trenutku operaciju, ali jesu svi oko nje, da ona ne čuje.

image

Ana Konjuh

Tonči Vlašić/

U SUZAMA ZBOG ROLAND GARROSA

Sad, gotovo dva mjeseca poslije, pitanje slično: Dan, kako smo?

- Dobro. Treniram po planu. Prošlo je neko vrijeme. Neću se žaliti. Za druge nije realno to što ja očekujem, ali uvijek je kod mene tako...

Što to Ana očekuje, a drugi ne?

- Igrati turnir prije US Opena, te potom zaigrati na posljednjem Grand Slam turniru sezone!

Nakon operacije, koju je imala nakon povratka iz Pariza gdje nije zaigrala na Roland Garrosu, sezonu smo bili već zaključili, ne i karijeru, a što su neki mislili nakon novog peha. Ana nikad nije odustala. Znali smo neće ni ovaj put. Borac je to! Veliki!

Ali, zaigrati na US Open samo tri mjeseca nakon teške ozljede i operacije?

- Potrčala sam, na treningu nije više to tenis s mjesta. Svakim danom izgleda sve bolje i po meni, ha, plan je ići u Ameriku, nastupiti na turniru prije US Opena, te na US Openu.

Kažeš, po meni, a što kažu liječnici?

- Ana, ako uspiješ, svaka ti čast - to su rekli. Dobro, pitanje je kako će sve reagirati kad se pojača opterećenje, kako će biti kad 'nagazim' sto posto, ali, u ovom trenutku moj plan je putovati te igrati u Americi.

Potom opet povratak na nesretnu večer, 20. svibnja.

- U tom trenutku nisam mislila kako je pukla fibula. Mislila sam, dobro, istegla sam nešto. Imam tri, četiri dana do meča s Halep. Riješit ćemo to s ledom, te će biti sve ok. Ali, ujutro, kad sam ustala, i kad nisam mogla stati na nogu znala sam kako nije dobro, kako nije istegnuće. Ja u suzama. Malo su me moji nasmijali nakon što sam napravila pregled, snimila nogu, te kad se vidjelo kako je lom. Rekli su: 'Ana, mislim kako ti led neće pomoći'. Nikad prije nisam zaplakala, ali tad jesam.

'CIJELI DAN ŠETAM IZMEĐU TERETANE, DOKTORA I TERENA'

Vrlo brzo nakon operacije lijeve noge, a zbog zahvata koje sam imala na laktu, trebalo je raditi s reketom. I tako tih prvih dana, stolica na terenu, sjedim u njoj i igram. Jednom sam u ovih zadnjih mjeec dana uspjela napustiti Zagreb, te otići dan na more i okupati se u njemu. I ovo ljeto će proći bez pravog odmora, ali kad je ovako kako je, nema druge. Nije lako, ali želja: vratiti se što prije, tjera me da ovako radim, i da mi unatoč svemu tome nije teško. Od jutra do mraka 'šetam' od teretane, doktora, masaže, terena gdje radim s reketom... - istaknula je dubrovačka tenisačica.

image

Dubrovačka tenisačica Ana Konjuh

Tonči Vlašić/

U OSAM GODINA ŠEST PUTA NA OPERACIJSKOM STOLU

S 15 godina je bila najbolja juniorka svijeta, s 15 godina i mjesec dana je osvojila duplu krunu na Australian Openu (parovi i singl), pola godine poslije kraljica US Opena (singl) nakon čega je rekla: zbogom juniorskom tenisu. Još nije ugasila 16 svjećica na rođendanskoj torti kad je izborila svoje mjesto na WTA rang listi. S nepunih 18 se upisala na listu osvajačica WTA turnira, s nepunih 19 godina je bila 20. igračica svijeta. Prvu operaciju je napravila već početkom 2014. godine, tek proslavila 16 rođendan. Danas je iza 24-godišnje Dubrovkinje šest operacija!

- Ne brojim više koliko sam samo zbog operacija bila izvan turnira, ali ni nakon prethodnih nisam razmišljala o tome koliko sam izgubila vremena, koliko sam propustila. Idem dan po dan. Gledam naprijed. Jedno nikad nije bilo upitno, nikad nisam mislila odustati. Možda na kraju ispadne sve kako treba, možda mi se sve ovo nekako vrati. Kažu, nakon kiše dolazi sunce. Valjda će i ova moja priča biti takva.

image

Ana Konjuh na Porporeli

Tonči Vlašić/
27. travanj 2024 03:52