StoryEditorOCM
OstaloJUDO

Što se dogodilo? Zašto Iva nije pobjednica te u četvrtfinalu Grand Prixa? Javio se iz Portugala Mateo Semiz

Piše Tonči Vlašić
27. siječnja 2024. - 15:22

Bacila je Denu Pohl, vodila na wazari protiv njemačke reprezentativke u borbi za četvrtfinale Grand Prixa u Portugalu, smiješila joj se nova, treća pobjeda, kojom bi osigurala plasman, nove bodove... Zatim je judašica Župe dubrovačke i hrvatska reprezetativka još jednom bacila Pohl na wazari. Gotovo!

Ne, sutkinja se nije oglasila i proglasila Ivu pobjedicom, već je pogledavala prema glavnom sucu. Nakon nekoliko trenutaka, nakon gledanja snimke, sutkinja je diskvalificirala Oberan, a Njemicu poslala u četvrfinale i borbu protiv prve nositeljice, Australke Katharine Haecker, četvrte sa svjetske rang liste kategorije do 63 kilograma. 

Što se dogodilo? Mateo Semiz, šef stuke Judo kluba Dubrovnik 1966. i trener hratske reprezentacije je bio uz tatami u Portugalu, uz Ivu. 

- Ivu je protivnica išla kontrirati na što se ona branila tako da je zamotala nogu oko njene noge iznutra. Prilikom bacanja se pokušala okrenuti na protivnicu što bi joj donijeli bacanje za pobjedu, ali nije uspjela do kraja to izvesti u kontaktu s podlogom, a takva pozicija, u kojoj su završile, tretira se kao rizična te su dosudili diskvalifikaciju - pojašnjava Semiz.

image

Mateo Semiz, trener Judo kluba Dubrovnik 1966. i hrvatske reprezentacije

Tino Marić/Eju/

- Često je Iva bila u ovoj situaciji i uspjela bi se prije okrenuti te tako baciti protivnicu, ovog puta je malo zakasnila pa je drugačije završilo. Šteta, jer je danas baš bio njen dan. Dvije izvrsne protivnice je pobjedila, Njemicu je vodila... Izvedba joj je bila na visokom nivou tako da moramo vjerovati kako će nastaviti s dobrim rezultatima - dodao je Semiz. 

Čitav judo svijet je sve ove godine podredio Olimpijskim igrama, tako i Oberan, koja je, zahvaljujući brojnim uspjesima u zadnje vrijeme, u igri za Pariz.

U nedjelju, 28. siječnja, posljednjeg trećeg dana Grand Prixa, nastupaju Petrunjela Pavić (Dubronik 1966.) u kategorji do 78 kilograma, te Ivana Šutalo (Dubrovnik) u kategoriji preko 78 kilograma. 

27. travanj 2024 00:08