StoryEditorOCM
OstaloMALI NOGOMET |

HALO, ITALIJA Kad igra Ante Daničić, Sandro Abate pobjeđuje: Puno je prošlo od moje prve seniorske utakmice. Tad sam igrao s Gvozdenom, Bartulom...

Piše Tonči Vlašić
15. listopada 2021. - 23:04

Sekundu prije kraja utakmice s Olimpus Romom su postigli pogodak za pobjedu 5:4, a zatim su dobili u gostima Todis Lido di Ostia sa 4:1. Sad, nova utakmica kod kuće, ali ništa od novih bodova. Poraz od L84 s 5:2.

Dubrovčanin Ante Daničić nije igrao u 3. kolu za Sandro Abate. Razlog?

- Jedan stranac je viška, dogovor je, idemo po redu. Sad je došao red na mene – javio se u poluvremenu utakmice. U tom trenutku je na semaforu pisalo Sandro Abate - L84 1:3. Priželjkivao je Danac, kako ga od milja zovu, preokret u nastavku, koji su njegovi otvorili sjajno. Nakon 50 sekundi igre su došli na pogodak zaostatka, ali ipak nisu uspjeli.

- Najvažnije je izbjeći ozljede, bolesti, biti na okupu, a ako to bude tako, vjerujem kako ćemo ostvariti cilj, a to je plasman u doigravanje za prvaka. Dakle, treba bit, kao i prošle sezone, među osam najboljih.

Daničić je s 35 godina jedan od najiskusnijih igrača Sandro Abate. Ovo mu je druga sezona u Italiji. Prošlu je počeo u Saviatesta Mantovi za koju je odigrao 15 utakmica, a zatim preselio u provinciju Avelino, u Sando Abate za koji je nastupio u četiri utakmice. Ukupno je postigao, računajući cijelu sezonu, 7 pogodaka.

- Favorit broj jedan za prvaka je i ove sezone Italservice Pesaro, koji je prvak zadnje dvije sezone. Zatim Napoli Futsal, te Olimpus Roma, koju smo dobili na startu. Izuzev ekipa, koje su ušle iz Druge lige, a koje nisu puno uložile u momčad, sve ostale su momčadi podjednake. Gledajući najave, prognoze uoči sezone, nas većina vidi između četvrtog i osmog mjesta.

image
Sastav talijanskog prvenstva - 16 klubova u sezoni 2021./22.

Zatekli smo ga s pitanjem koja mu je ovo ukupno sezona u malom nogometu?

- Teško, trebalo bi sjesti i pokušat se svega sjetiti. Bilo je i nekih pauza, zatim igrao sam i veliki nogomet, pa mali, pa opet veliki, pa opet mali... Sjećam se da sam još kao junior Nogometnog kluba Dubrovnik išao s prvom ekipom Malonogometnog kluba Square na utakmice, a imao sam tad 16, 17 godina. Dragan Kiko Kovač je bio trener juniora Dubrovnika, a ujedno trener Squarea. Debi sam imao u Petrinji protiv Petrinjčice kad su za Square igrali Ivica Gvozden, Bartul Vukojević, Joško Atijas, sjećam se kako je igrao i Mato Vezilić, koji je bio vratar velikog nogometa, ali nije branio mali nogomet, i to je tu utakmicu igrao sa slomljenom rukom, s gipsom na ruci... Onda nekoliko sezona ništa, pa sam se vratio kad se Square s momčadi Novo vrijeme iz Makarske borio u Drugoj ligi za prvo mjesto. I tako dalje, i tako dalje. Tko će se svega sjetit ovako na brzinu?

Sandro Abate je promijenio trenera.

- Da, Gianfranco Ciccio Angelini nas je preuzeo ovo ljeto. Riječ je o legendarnom talijanskom vrataru, koji je s Romom bio prvak Italije 2001., a s reprezentacijom Italije prvak Europe 2003. godine. Trener je već desetak godina, bio je i u stožeru reprezentacije.

image
Ante Daničić, 35-godišnji Dubrovčanin, koji je u karijeri imao nekoliko nastupa i za hrvatsku reprezentaciju, sad je član Sandro Abate (Avellino), talijanskog prvoligaša

I prije prvog poraza, još dok je čekao drugo poluvrijeme utakmice s L84, Daničić je istaknuo: 

- Ovaj mjesec non stop igramo petak – utorak. Ima dosta utakmica. Dugo je prvenstvo. Ukupno 30 kola. Tek su tri za nama. Idemo korak po korak. Vjerujem kako ćemo ostvariti cilj.

Idući korak Daničić sa Sandro Abate ima u utorak, 19. listopada. Opet igraju u svom domu. Dočekuju Futsal Pescara 1997. Dubrovčanin se vraća u sastav. Za sad stoji - kad on igra, Sandro Abate pobjeđuje.

DEBI U ITALIJI SE NE ZABORAVLJA

Daničić je preselio u Italiju nakon završetka sezone 2019./20., koju je zaključio sa Squareom u polufinalu doigravanja za prvaka Hrvatske. Poraz u Makarskoj od tad aktualnog prvaka Hrvatske, Novo vrijeme Apfel, s 5:2 nakon vodstva 2:0. Potom se pamti kako je u svom debiju u Italiji, na startu sezone 2020./21., opet za suparnika imao aktualnog prvaka, opet je sa svojom momčadi - Saviatestom Mantova - igrao u gostima, i opet je imao vodstvo 2:0. Prvak Italservice Pesaro je izjednačio, ali na kraju pobjeda Daničića i ekipe 4:2. I ono što se pamti - Daničić s kapetanskom trakom oko ruke sastava iz Mantove bio je trostruki strijelac!

02. svibanj 2024 19:35