StoryEditorOCM
OstaloMALI NOGOMET |

DUBROVČANIN POTPISAO ZA NJEMAČKOG PRVAKA IZ 2019. GODINE Maro Đuraš preselio u kolijevku automobilizma

Piše Tonči Vlašić
6. rujna 2020. - 13:47
Raštrkala se djeca Squarea po bijelome svijetu: Dario Marinović je opet otišao u Španjolsku te će igrati za Cartagenu, Marko Kuraja i Ante Daničić će biti u Italiji u dresu Mantove, a Maro Đuraš će u Njemačkoj igrati za TSV Weilimdorf, klub iz Stuttgarta, koji je 2019. osvojio naslov prvaka.

TSV Weilimdorf je bio priča s naslovne stranice prošle godine. Nitko ga nije vidio na tronu, pa ni kad je stigao do finala jer ga je tamo čekao HSV Panthers, najtrofejniji njemački klub. Međutim, slavilo se u Stuttgartu. Vijorile su se i hrvatske zastave, a razlog tome jest činjenica kako su za TSV Weilimdorf tad nastupali Ivan Mladina, vratar iz Osijeka, zatim Josip Čačić iz Zadra, dvojica Hrvata iz Mostara, Ivan Knezović i Franjo Delić, igrač/trener je bio Tomislav Bevanda iz Čitluka, koji je u karijeri nosio i dres Squarea... i kad se još zna kako u Stuttgartu i okolici živi na desetke tisuća Hrvata, ne čudi što se naslov prvaka Njemačke slavio uz 'Večeras je naša fešta, večeras se vino pije...'.

Da, tamo sad tamo ide 26-godišnji Dubrovčanin Maro Đuraš, hrvatski reprezentativac, koji je to gotovo deset godina. Prvo je bio udarni član mlade reprezentacije, U21, a potom ga je Mato Stanković uvrstio na popis seniorske reprezentacije. Debi je imao u Japanu protiv domaćina krajem 2014. godine. Prvi pogodak je postigao protiv Francuske početkom 2015. godine. Nastupao je dva puta u kvalifikacijama za EP, te jednom za SP. U reprezentativnom dresu pamti nastup na velikom natjecanju, Europskom prvenstvu u Beogradu 2016. godine. Zadnje nastupe imao je krajem prošle godine.

image
Maro Đuraš (Hrvatska) i Nikola Perković (BiH) u kvalifikacijama za SP u Fubrovniku 2019. godine

image
Maro Đuraš (Square) protiv Futsal Dinama u Zagrebu foto: Tonči Vlašić


Inače, sa 16, 17 godina je prvi put zaigrao za prvu momčad Square. Dubrovački klub je tad bio drugoligaš, a on s juniorima doprvak Hrvatske. U dresu prve momčadi dubrovačkog kluba slavio je 2013. povratak među prvoligaše, a u ljeto 2017. prvi put je napustio Gospino polje. Sezonu 2016./17. zaključio je sa 17 pogodaka nakon čega je dobio poziv najtrofejnijeg hrvatskog kluba, Split Tommyja, koji je prihvatio.

- Sa Splitom sam osvojio Kup Hrvatske – podsjetio je Đuraš na trofej, koji je podigao na završnom turniru Kupa Hrvatske, koji je u proljeće 2018. godine odigran u Našicama. Split Tommy je pobjedama protiv istoimenog domaćina 5:0 u polufinalu, te Vrgorca u finalu s 3:2 stigao do pokala.

- To se ne zaboravlja, a pogotovo jer sam bio strijelac u finalu – istaknuo je Maro, koji je u finalu pogodio u 26. minuti za 2:0.

Iako je imao još godinu dana ugovora sa Split Tommyjem, Đuraš se u ljeto 2018. godine odlučio vratiti u Square, koji je tad slagao momčad za napad na trofeje. U sezoni 2018./19. Square je pao u polufinalu Kupa Hrvatske, a u obje sezone u polufinalu doigravanja za prvaka. Prve sezone je imao u polufinalu prednost domaćeg terena, ove ne.

- Šteta, bilo je prilike za više – priznat će Đuraš, koji je upisao 22 nastupa za seniorsku reprezentaciju za koju je postigao 5 pogodaka.

image
U Hrvatskoj Maro Đuraš je igrao za Square i Split Tommy. Na slici u dresu Squarea protiv Split Tommyja foto: Tonči Vlašić


- Potpisao sam jednogodišnji ugovor s TSV Weilimdorfom. U Njemačku ne idem sam. Idu još Ivan Ivanković, koji je igrao između ostalog i za Square, te Ante Ćorluka iz Splita, koji je također igrao za reprezentaciju. Trener je sad Patrik Drndić, naš bivši reprezentativac... Koliko znam još ove sezone se njemačko prvenstvo prvo igra po regijama, te potom najbolji iz svake regije razigravaju za prvaka, a najbolji ove sezone bi u sezoni 2021./22. trebali biti članovi jedinstvene Prve lige, tj. Bundeslige. Novo prvenstvo u Njemačkoj počinje, kao i u nas, prvih dana listopada – istaknuo je Đuraš, te krenuo ove nedjelje prema gradu na rijeci Neckar, u južnoj Njemačkoj, gradu koji je 'kolijevka automobilizma' i središte automobilske industrije, koji je dom peterostrukog njemačkog nogometnog prvaka, VfB Stuttgarta, a koji je ovo ljeto izborio povratak u prvi razred, Bundesligu...

image
Hrvatska slavi (Dubrovčanin Maro Đuraš u dresu reprezentacije)
06. svibanj 2024 20:16