StoryEditorOCM
OstaloMALI NOGOMET |

SUZE MINI VATRENIH Igrali se produžetci, na kraju odlučivali šesterci, i to je odluka pala u trećoj dodatnoj seriji: naši neće na Svjetsko prvenstvo!

Piše Tonči Vlašić
10. studenog 2020. - 20:28
Nije uspjela Hrvatska po drugi put izboriti plasman na Svjetsko prvenstvo. Nakon zadarskih 2:2, i tri dana poslije u Brnu je bilo 2:2, i to je pisalo na semaforu i nakon deset dodatnih minuta, te su odlučivali šesterci, a u tom ruletu sreće nije bila sretna. Pala je nakon tri dodatne serije šesteraca, ukupno osme, iako je u petoj imala meč loptu, te će i dalje pisati kako je Hrvatska jedini put na Svjetskom prvenstvu igrala 2000. godine u Gvatemali kad je bila peta. 

Mato Stanković, Primorac i Konavljanin, koji je od 2010. na klupi mini 'Vatrenih', tri puta je vodio Hrvatsku na Europskom prvenstvu (prvi put zahvaljujući domaćinstvu, a zatim je dva puta bio uspješan u kvalifikacijama), a ovo mu je bio treći kvalifikacijski ciklus za odlazak na Svjetsko prvenstvo. Treća nije bila sreća...

Čak trojica Dubrovčana su igrala u zadnjem krugu kvalifikacija: Zoran Primić, Dario Marinović i Maro Đuraš uz napomenu kako su još dvojica igrača poniklih u Gospinom polju, u dresu Squarea, bila na širem popisu, pripremala se skupa s ostalima za Češku u Zadru. Nažalost, Ante Daničić se ozljedio, a prekobrojan je bio najmlađi, Marko Kuraja

Nakon 2:2 u prvoj utakmici domaćinu je igralo 0:0 i 1:1, našima remi s najmanje tri pogotka u mreži Češke. U Višnjiku Češka je vodila 2:0. Naši su priželjkivali kako će oni prvi zatresti mrežu u Brnu, te otvoriti Češku. To se i dogodilo. Hrvatska je u Brnu povela već u 4. minuti. Tihomir Novak je bio na pravom mjestu, odbijena lopta je došla do njega, a on je pospremio na pravo mjesto, u mrežu Češke, koja je izjednačila na 1:1 u 7. minuti. U 17. minuti Dario Marinović je bacio na koljena kompletnu obranu Češke, te servirao loptu za Vedrana Matoševića, koji je pogodio za novo vodstvo. Češka je u posljednjoj minuti prvog poluvremena izjednačila na 2:2. 

I u nastavku su naši bili opasniji. Kao i u Zadru više je lopti išlo prema golu Češke, nego Hrvatske. U 31. minuti Marinović je zatresao okvir gola Češke, u 32. minuti novi njegov udarac skida Ondrej Vahala. U 33. minuti uspjeli smo se obraniti. Češka je 140 sekundi prije kraja 40 minuta zaigrala na sve ili ništa, Holy je bio u ulozi igrač / vratar. Nije bilo pogodaka, te je utakmica otišla u produžetak. 

Dodatnih deset minuta? Počelo je padom Marinovića pred vratima Češke, ali se suci nisu oglasili. Zatim obrana Primića, pa nova opasnost po naš gol kad je iz daljine potegao David Drozd. Na drugoj strani dvije nove prilike Marinovića. U 48. minuti udarac Franca Jelovčića zaustavlja Vahala, koji je 50 sekundi prije kraja produžetka zaustavio pokušaj Marinovića, koji je pak sedam sekundi prije kraja morao prekršajem zaustaviti juriš Češke prema našem golu te je dobio žuti karton. Primić je s dvije obrane odbio zadnji napad domaćina. 

Šesterci? Mijenjali su se vratari. Primić je u četvrtoj seriji obranio udarac Zarube, te je Davor Kanjuh imao šesterac za pobjedu, ali nije uspio svladati Vahalu. U prvoj dodatnoj seriji je Žarko Luketin obranom ostavio Hrvatsku na životu nakon što je Vahala prethodno obranio udarac Mateja Horvata. Potom opet obrana Vahale, treća, a tu novu priliku za pobjedu Česi nisu popustili: pogodio je Jiri Vokoun, te su na parketu zaplesali od sreće Česi, a naši su, iako je dojam kako su pokazali više u 90 minuta igre, 'potonuli', nisu mogli sakriti tugu... 

UZVRAT POSLJEDNJEG KRUGA KVALIFIKACIJA ZA SP
Češka – Hrvatska 2:2 / šesterci 6:5
BRNO
Dvorana Mestska Vodova. Bez gledatelja. Suci: Cedric Pelissier i Victor Berg Audic (obojica iz Francuske).
Strijelci: 0:1 Novak (4), 1:1 Holy (7), 1:2 Matošević (17), 2:2 Zaruba (20).
Šesterci, prva serija: 2:3 Marinović, 3:3 Kudelka, druga serija: 3:4 Jelovčić, 4:4 Vnuk, treća serija: 4:5 J. Suton, 5:5 Holy, četvrta serija: 5:6 Perić, 5:6 Zaruba (obrana Primić), peta serija: 5:6 Kanjuh (obrana Vahala), 6:6 Seidler, prva dodatna serija: 6:6 Horvat (obrana Vahala), Krivanek (obrana Luketin), druga dodatna serija: 6:7 Đuraš, 7:7 Slovacek, treća dodatna serija: 7:7 Matošević (obrana Vahala), 8:7 Vokoun.
ČEŠKA: Ondrej Vahala, Lukas Nemec, Jiri Baran, Jiri Vokoun, Radim Zaruba, Lukas Krivanek, David Drozd, Jan Janovsky, Matej Slovacek, Tomas Koudelka, Michal Seidler, Michal Holy, Tomas Vnuk. Izbornik: Tomas Neumann.
HRVATSKA: Zoran Primić, Vedran Matošević, Kristian Čekol, Davor Kanjuh, Maro Đuraš, Franco Jelovčić, Dario Marinović, Luka Perić, Tihomir Novak, Josip Suton, Matej Horvat, Luka Suton, Žarko Luketin. Izbornik: Mato Stanković.

SVJETSKO PRVENSTVO 2021. GODINE - LITVA
Plasman na SP su već izborili Angola, Egipat i Maroko iz Afrike, Argentina, Brazil, Paragvaj i Venecuela iz Južne Amerike, iz Oceanije Solomonski otoci, zatim iz Europe Kazahstan, Portugal, Rusija, Španjolska i Češka, te Litva, domaćin prvenstva. Iz Europe će još uspješniji iz ogleda Finska – Srbija (Srbija uoči uzvrata u Finskoj ima prednost 1:0), zatim pet reprezentacija iz Azije, te četiri iz Sjeverne i srednje Amerike. Ukupno će od 12. rujna do 3. listopada 2021. na SP-u u tri grada Litve, Vilniusu, Kaunasu i Klaipedi, igrati 24 reprezentacije. Nažalost, ne i naša.
26. travanj 2024 10:36