StoryEditorOCM
OstaloBOĆANJE

Dok Metković osvaja super važne bodove u Super ligi prema kojoj pogledava Hajduk, hrvatski jug podigao glas, traži promjene!

Piše Tonči Vlašić
8. ožujka 2022. - 11:01

Hajduk je sve bliže cilju, tri su kola do kraja u južnoj skupini Prve hrvatske lige, drugom razredu, a dubrovački klub ima sedam bodova prednosti. Druge su Crvene kuće, koje stižu iduće kolo u goste Hajduku. Dakle, i bod je Hajduku dovoljan za potvrdu kako nema boljeg u južnoj skupini drugog razreda.

Međutim, pobjednik južne skupine, kako sad stvari stoje, neće izravno u veći rang, već će igrati kvalifikacije, razigravati s prvakom sjeverne skupine, te osmim sastavom iz najvećeg ranga. Samo će najuspješniji iz razigravanja igrati u Super ligi u sezoni 2022./23., koja će tad brojati dva kluba manje nego ove sezone, dakle, osam.

Južna i sjeverna skupine Prve hrvatske lige se ne igraju istovremeno, zatim u Super ligi i obje skupine Prve hrvatske lige nisu iste discipline, a razigravanje se igra po propozicijama većeg ranga...

Dosta je razloga za nezadovoljstvo najboljih drugoligaša, u prvom redu činjenica da pobjednik lige ne napreduje. Hajduk je već odavno podigao glas, ne sad kad je svima jasno kako će on kraj sezone dočekati na vrhu poretka južne skupine Prve hrvatske lige. Dubrovački boćarski savez i Boćarski savez Dubrovačko-neretvanske županije su već zatražili da se na izvještajnoj Skupštini Hrvatskog boćarskog saveza, koja će se 10. travnja održati u Pazinu, raspravlja o sustavu natjecanja za iduću sezonu.

- Tražimo da pobjednici obje skupine Prve hrvatske lige uđu u veći rang u sezoni 2022./23., te da se Super liga ne smanjuje do sezone 2023./24. kad se obje skupine Prve hrvatske lige moraju igrati istovremeno, a što sad nije slučaj – rekao je tajnik Boćarskog saveza Dubrovačko-neretvanske županije Luko Hendić, ujedno član Izvršnog odbora Hrvatskog boćarskog saveza.

image
Boćarski klub Hajduk (Dubrovnik)
Tonči Vlašić

I dok je Hajduk vraški blizu potvrde osvajanja prvog mjesta u južnoj skupini Prve hrvatske lige, Komolac, drugi dubrovački klub u drugom razredu, nakon poraza od Naklica u Splitu u 15. kolu ostao je već sad bez izgleda izboriti ostanak.

Župa dubrovačka, koja je poražena u 15. kolu uvjerljivo od Hajduka, zauzima predzadnje, deveto mjesto. Po sustavu natjecanja i propozicijama, koje su na snazi, dva posljednja ispadaju u niži rang, a osmi razigrava za ostanak. Župa dubrovačka zaostaje samo bod za Primoštenom, koji je na osmom mjestu, te dva boda za sedmim, a to mjesto zauzima Zlatan otok...

SEMAFOR PRVE HL - JUG

Rezultati 15. kola: Naklice – Komolac 18:6, Crvene kuće – Primošten 14:10, Župa dubrovačka – Hajduk 4:20, Stivan – Zlatan Otok 10:14, Imotski – Komiža 22:2.    

Poredak: 1. Hajduk 38 bodova, 2. Crvene kuće 31 bod, 3. Imotski 28 bodova, 4. Stivan 24 boda, 5. Komiža 23 boda, 6. Naklice 21 bod, 7. Zlatan Otok 17 bodova, 8. Primošten 16 bodova, 9. Župa dubrovačka 15 bodova, 10. Komolac 6 bodova.

Raspored 16. kola, subota, 12. ožujka, s početkom u 15 sati: Komolac – Imotski, Komiža – Stivan, Zlatan Otok – Župa dubrovačka, Hajduk – Crvene kuće, Primošten – Naklice.

Naravno, ukoliko Hrvatski boćarski savez prihvati zahtjev s juga vezan za najveći rang, ne smanjivanje Super lige, te da pobjednici obje skupine Prve hrvatske lige imaju mjesto iduće sezone u najvećem, rangu, to bi utjecalo i na niže lige. Uglavnom, hrvatski jug čeka što će odlučiti čelnici hrvatskog boćanja. Zahtjev Dubrovačkog boćarskog saveza i Boćarskog saveza Dubrovačko-neretvanske županije je na njihovom stolu. 

SUPER VAŽNI BODOVI METKOVIĆA U SUPER LIGI

Ne bude li promjena sustava natjecanja, dva posljednja iz najvećeg ranga ispadaju iz Super lige, a osmi razigrava s pobjednicima obje skupine Prve hrvatske lige. Najuspješniji iz tog razigravanja je član najvećeg ranga iduće sezone.

Metković je u 15. kolu Super lige dobio Sokol Orbico na svom terenu s 18:8, izjednačio s njim bodovno, i ne samo to, već je stekao prednost u međusobnim ogledima. U prvom dijelu Metković je poražen 16:10 kod Sokol Orbica. Osmi Marinići imaju dva boda manje od Metkovaca, ali i utakmicu manje. Deveti Vargon zaostaje za Metkovićem pet bodova, zadnji Otok sa samo 3 boda je već odavno izgubio svaku nadu u ostanak.

Preostalih pet sastava Super lige (Poredak: 1. Biston 39 bodova, 2. Istra Poreč (dvije utakmice manje) 33 boda, 3. Pazin 31 bod, 4. Zrinjevac (utakmica mnaje) 30 bodova, 5. Pula 28 bodova), razmišlja o borbi za vrh, jedan neće vidjeti završni turnir, Final four za prvaka.

Metković je u 16. kolu gost Vargona, a tad igraju Sokol Orbico i Marinići. Metković u zadnja tri kola igra protiv tri trenutno poslhednjeplasirana sastava, u 17. kolu je gost Marinića, a u zadnjem kolu dočekuje Otok.

03. svibanj 2024 11:48