StoryEditorOCM
OstaloJEDRENJE |

76. VIŠKA - PAIŠKA REGATA Orsanov Dubrovnik se sjurio do Starog Grada, Denis Vukas: ‘Napravili smo veliku razliku u našoj konkurenciji!‘

Piše Tonči Vlašić
16. listopada 2020. - 15:53
Krstaš Dubrovnik je prošao četvrti ciljem prve etape 76. Viške - Paiške regate, međutim, neće pobjednički pokal tradicionalne feste pod jedrima podići na kraju najbrži po realnom vremenu, već prvi po ORC-u, a tu je krstaš dubrovačkog Orsana nakon 22 milje od Splita do Starigrada, prvog 'poluvremena' regate, bio najbolji.

- Bojao sam se kako će biti repriza Mrduje, kako će biti lagan vjetar, malo, lijevo, malo desno. Ali, prevladao je sjeverni vjetar, i kad smo ga uhvatili, jurili smo do cilja. Da, četvrti smo ukupno, a prvi po ORC-u. S obzirom na vjetar, ispala je relativno brza regata. Najbrže smo išli gotovo 14 milja na sat, a na startu 10 milja na sat. Da, dosta brza regata izuzev početka, koji je, ponavljam, bio neizvjesan. Odakle će krenuti vjetar. Bili smo u tom trenutku, u sredini, malo desno, te smo među prvima uhvatili sjeverac. Na kraju smo uspjeli napraviti veliku razliku u našoj konkurenciji – istaknuo je Denis Vukas u čijim je rukama kormilo Dubrovnika.  

Orsanov krstaš je ciljem prošao nakon 2 sata, 44 minuta i 59 sekundi.

- Prvi je kroz cilj prošao Mareus 3, tj. ex. Full Pelt. Riječ je o ekstremno laganom brodu, koji je očekivano bio prvi po realnom vremenu. Molo Longo Tuttatrieste je bio drugi, a Polet Furioso treći. Ta dva broda su veći brodovi od našeg, 52 odnosno 56 stopa, te kad se sve to zna, ostvarili smo odličan rezultat i u realnom vremenu – naglasio je Vukas uz kojeg su na krstašu Dubrovnik još Ivo Kvestić, Marko Falkoni, Gordan Sentić, Maroje Kurajica, Mateo Andolšek i Alec Cvinar.

Unatoč neizvjesnosti zbog korone, pod strogim epidemiološkim mjerama, 93 broda su se našla na startu 76 Viške – Paiške regate, koja je ove godine iznimno održana umjesto do Visa, rutom od Splita do Staroga Grada na Hvaru. Start je bio ovog petka točno u 11 sati.

- Zadnje dvije godine smo bili najbolji, pobjednici regate. Slavili smo i na regati u Luci Vis. Iako se ove godine ne ide do Visa, ta tradicija regate u portu se nastavlja. Sutra ćemo nastupiti u uvali Stari Grad. Ta regata je sama za sebe. Zove se regata Luka Pharos. Druga etapa 76. Viška - Paiške regate se održava u nedjelju, 18. listopada. Trebali bi krenuti iz Starog Grada u 9 sati - dodao je Vukas. 

image
Start 76. Viške Paviške regate 2020. podno Sustipana foto: Božidar Vukičević/CROPIX
26. travanj 2024 07:42