StoryEditorOCM
NogometLEGENDARNI DUBROVAČKI ‘PLAVI‘ UOČI UTAKMICE DINAMO – CHELSEA

Prije tri dana je bilo 48 godina od pobjede koju pamtim kao da je bila jučer – rekao je Mario Bonić, te dodao: ‘Sretan sam što igramo ovakvu utakmicu!‘

Piše Tonči Vlašić
6. rujna 2022. - 12:52

Gdje je Mario Bonić večeras od 18.45 sati? Hoće li biti u Maksimiru?

- Nažalost ne. U Grčkoj sam. Sezona je počela. Treba radit, ali bit ću večeras ispred televizije, te gledat prijenos utakmice. Neću propustiti utakmicu Dinama protiv Chelsea – javio se legendarni Dubrovčanin, koji je odigrao u karijeri više od 200 utakmica za zagrebačke Plave.

Prije tri dana, 3. rujna, bilo je 48 godina od legendarne utakmice na Santiago Bernabeu kad je Dinamo s Bonićem pred 128.000 gledatelja dobio Real Madrid sa 4:3.

- Gubili smo 2:0, dobili sa 4:3. To je jedan od najvećih uspjeha Dinama. Ha, znaš, neki dan kad sam se sjetio te velike utakmice napisao sam kako je od nje prošlo 38 godina, a nije… prošlo je 48 godina, gotovo pola stoljeća, ali sam, hvala Bogu, još uvijek zdrave glave pa se sjećam svega što se događalo u Madridu na toj utakmici – rekao je Dubrovčanin, koji je bio strijelac prvog pogotka Dinama.

- Vicente del Bosque je postigao prva dva pogotka za Real. Potom sam početkom nastavka ja pogodio, pa nakon mene Ivica Senzen i Veljko Tukša. Real je izjednačio, četvrti naš pogodak postigao je Branko Devčić… Četiri gola smo dali Realu usred Madrida! To se ne zaboravlja, ne možeš zaboraviti!

image

Sjećanje na pobjedu na Santiago Bernabeu kad je Dinamo s Bonićem (strijelac) pred 128.000 gledatelja dobio Real Madrid sa 4:3

Ostalo je zapisano iz tog vremena: Real bolji. Vodi 2:0. Nastavak, ali kakav! Bijelih nema. Plave majice su pokrile travnjak. Lopta klizi od Čerčeka do Tukše, od Tukše do Bonića, od Bonića do Huljića, pa Mustedanagića

- Čudo kako smo igrali drugo poluvrijeme. Sjajan ambijent. Velika utakmica i naša velika pobjeda – dodaje Bonić.

Ne blijede kod Bonića sjećanje na tu veliku pobjedu.Real je na toj utakmici predstavljao pojačanje, njemačkog reprezentativca Paula Breitnera, s klupe ga je vodio Miljan Miljanić, nikad više gledatelja, piše se, nije bilo u povijesti na Santiago Bernabeu…

- I večeras igramo veliku utakmicu. Kao navijač Dinama sam sretan što igramo ovakvu utakmicu. Da, samo sudjelovanje u Ligi prvaka je veliki dobitak ne samo za Dinamo, već za kompletan hrvatski nogomet. Nisam BBB, ali sam strastveni navijač Dinama. Svakako priželjkujem, nadam se, uspješnom rezultatu, ali neću bit nezadovoljan i ako izgubimo, a odigrao muški utakmicu. Hajduk je imao neki dan velikog protivnika, Villarreal to jest. Nije se osramotio iako rezultat nije bio pozitivan za njega.

Potom će Dinamo u Milano. Čeka ga već u srijedu, 14. rujna, gostovanje na San Siru gdje je Bonić igrao prije 49 godina, u rujnu 1973. godine.

- Da, imao sam i tu sreću. To su mi bile prve europske utakmice za Dinamo. Izgubili smo u Milanu s 3:1. Sjećam se da sam asistirao Laliću za pogodak. Josip Lalić je bio stariji, dosta brz. Sjećam se, dodao je loptu, viknuo: ‘Mali, evo je‘, i onda se sjurio. Lijevog beka u Milanu je igrao Karl Heinz Schnellinger, slavni njemački reprezentativac. I toga se sjećam kao da je bilo jučer, a ne prije gotovo, ha, pola stoljeća. Da, njega sam prošao, dao povratnu loptu Laliću, koji je pogodio. Igrali smo na starom San Siru. Kad smo izašli, gledam one strme, visoke tribine. Izgledalo je kao da su na nebu ljudi. Bili smo impresionirani… Bilo je to u Kupu pobjednika kupova. Lijepa atmosfera, bez obzira na to što nismo prošli, također lijepa sjećanja. Sad se nadam kako će nam i utakmica s Chelseom večeras ostati u lijepom sjećanju – poželio je 70-godišnji Dubrovčanin, koji je od 1973. do 1980. igrao za Dinamo s kojim je osvojio kup, te dva puta bio doprvak bivše države.

Na kraju je dodao.

- Ne mogu večeras bit u Maksimiru protiv Chelsea, ali se nadam doći u Zagreb te pogledat uživo jednu od prostale dvije domaće utakmice u skupini, ili protiv Milana, ili protiv RB Salzburga.  

image

Mario Bonić, rođen 4. kolovoza 1952. godine, ponikao je na Lapadu, 1973. otišao je u Dinamo za koji je igrao do 1980. godine

Utakmica 1. kola skupine ‘E‘ Lige prvaka između Dinama i Chelsea igra se u Maksimiru ovog utorka, 6. rujna, s početkom u 18.45 sati (izravan prijenos Arena sport 1).

04. svibanj 2024 15:17