StoryEditorOCM
NogometTURSKA

Prvak podigao pokal, a Tomislav Glumac sa svojm Umraniyesporom čeka: ‘Još se ne zna ništa, ali bi trebali brzo donijeti odluku!‘

Piše Tonči Vlašić
7. lipnja 2023. - 22:35

Galatasaray je podigao pokal prvaka Turske, ide u Ligu prvaka, i to samo sezonu nakon što je bio tek trinaesti. Fenerbahče i Basaksehir će u nedjelju, 11. lipnja, na neutralnom terenu, u Izmiru, na stadionu Goztepea, odlučiti o pobjedniku kupa. Fenerbahče je doprvak, a Basaksehir je bio peti. Tko ispada? Na tim pozicijama su Giresunspor i Umraniyespor našeg Tomislava Glumca, ali kako su se dva kluba iz gradova, koja su najviše stradala u razornom potresu, Gaziantep i Hatayspor, povukla iz natjecanja, od tad se priča kako neće nitko ispasti.

- Još se ne zna ništa – kaže Glumac. Nije igrao u zadnjem kolu zbog žutih kartona, međutim, uoči zadnja dva kola je bilo jasno kako ne mogu na terenu izboriti ostanak, te kako ovise na kraju o odluci saveza.

- Trebali bi vrlo brzo donijeti odluku. Možda već idući tjedan. Nemaju što čekati – kaže Glumac, koji je u Turskoj od siječnja 2015. godine. Došao je u Balikesirspor, koji je bio na začelju najvećeg ranga, Super lige, te se pokušao spasiti. Iako je imao veliki zaostatak, na kraju mu je malo nedostajalo.

Potom se borio za povratak u najveći rang, i bio je vraški blizu, a kad je Balikesirspor upao u problem, Glumac je prihvatio ponudu Umraniyespora, bilo je to nakon završetka prvog dijela sezone 2019./20. 

Zatim korona, pa sve ispočetka. Prošle sezone je uspio ostvariti uspjeh, izboriti najveći rang. Početak u njemu nije bio najbolji. Kumovala je tome i činjenica kako klub iz azijskog dijela Istanbula nije mogao biti domaćini na svom stadionu, trebalo je zadovoljiti uvjete, te dok se to nije napravilo, igrao je kao domaćin na drugim stadionima. Koliko je samo nesretnih situacija imao. Gotovo bi svako drugo, treće kolo primio pogodak u sudačkoj nadoknadi...

Ipak, nakon što je došao doma, krenulo ga je, te kad se činilo, evo ga, spasit će se, dogodio se razorni potres u Turskoj. Hoće li se igrati ili ne, pa odluka, nastavlja se, pa na kraju ne nastavljaju svi jer ne mogu, pa je zatim krenulo: ispast će samo dvojica, a ne četiri kluba, pa zatim kako neće nitko ispast...

image

Tomislav Glumac igra u Turskoj od 2015.

Uglavnom, u kupu su imali četvrtfinale do ulaska u sudačku nadoknadu, i to protiv Trabzonspora, koji je bio aktualni prvak. Primili pogodak u trećoj minuti dodatka, te pali potom u produžetku. Trabzonspor su nakon potresa dobili na njegovom terenu, a on kod kuće nije znao za poraz pune dvije godine, čak 37 utakmica za redom, pa onda prime u sedmoj minuti sudačke nadoknade pogodak protiv Konyaspora te završi 2:2. Pamti se kako su u debiju kod Fenerbahčea odigrali 3:3 u utakmici u kojoj je trofejni turski klub izjednačio – pogađate – u sudačkoj nadoknadi. Kad su igrali kod kuće protiv Fenerbahčea izgubili su 2:1, a mreža im se zatresla u 89. minuti, a u sudačkoj nadoknadi im pogodak za 2:2 poništen zbog navodnog prekršaja...

Glumac je ove sezone odigrao 27 utakmica. Iako je stup obrane stigao je i dva puta zatresti mrežu. Ukupno je u dresu Umraniyespora odigrao 103 utakmice od siječnja 2020. godine i postigao 7 pogodaka. Za Balikesirspor 129 utakmica i 4 pogotka.

Bio je kapetan Balikesirspora, a kapetan je i Umraniyespora.

Valjda će i iduće sezone igrati u najvećem rangu. Po ocjenama, priznanjima koje je dobio 32-godišnji nogometaš iz Mokošice, tu mu je i mjesto. 

25. travanj 2024 12:38