StoryEditorOCM
NogometČA JE ŽIVOT VENGO FANTAZIJA

Blaćanin Ante Prižmić, legenda BŠK Zmaj, danas trener Jadrana iz Smokvice: ‘Prvi put dolazim na svoje Zlinje i ne idem prema svlačionici Zmaja, već u gostujuću svlačionicu‘

Piše Tonči Vlašić
4. ožujka 2022. - 15:18
Ante Prižmić, kapetan BŠK Zmaj, preuzima 2015. godine pokal pobjednika Županijskog kupa. Uručio mu ga je Srđan Vrtikapa, tajnik Saveza. BŠK Zmaj je na Lapadu dobio u finalu HNK Dubrovnik 2:1Tonči Vlašić

Ante Prižmić, Ante Prižmić – pjevali su navijači BŠK Zmaj. Godinama. Četiri puta su s njim osvajali Županijski kup, s njim su izborili plasman u Treću hrvatsku nogometnu ligu, s njim su igrali u završnici Hrvatskog kupa, zbog njega i ekipe su u Blatu gostovali prvoligaši Karlovac, pa Inker (Inter) Zaprešić...

I kad se spominju te dvije utakmice, kakav je to bio ambijent, kakva atmosfera. Kakve utakmice. Oba puta su prvoligaši prošli, i to kako: Karlovac je izborio produžetke u sudačkoj nadoknadi, potom slavio na penale, Inter je gubio do 75. minute. Ante je postigao drugi pogodak u porazu 3:2 od 'Diva' iz Zaprešića.

Red Dragonsi su bili priča za sebe. Niti jedan klub se nije mogao pohvaliti s takvom podrškom, ne samo kad su igrali u Blatu, već i na gostovanjima. Ne zaboravlja se utakmica odluke za prvaka Prve županijske lige protiv Croatije na Svetom Martinu. Napisali smo, kad su se tribine u Gabrilima 'crvenile' od navijača BŠK Zmaj, točnije upitali: Je li itko ostao u Blatu ili su svi uokolo terena Sveti Martin?

Kad bi se igralo u Blatu, svaka utakmica je godinama bila festa. Nema tko nije bio u crvenoj majici s natpisom BŠK Zmaj ili Red Dragons, prodavači i prodavačice u trgovinama, konobarice i konobari...

Povratak na junaka naše priče – Antu Prižmića. S deset godina je došao na Zlinje, 25 godina je igrao za BŠK Zmaj, a nakon sezone odmora, nakon što je zaključio igračku karijeru, počeo je trenersku. Četiri godine pomoćni trener. Kad je bilo jasno kako neće BŠK Zmaj uspjeti nakon punih deset sezona sačuvati trećeligaški status, Ante je odradio tih nekoliko posljednjih utakmica u trećem razredu u ulozi glavnog trenera.

Početkom (n)ove godine prihvatio je poziv iz Smokvice, sjeo na klupu Jadrana 1929. s kojim je debi imao protiv Hajduka 1932. iz Vele Luke. Gost nije realizirao u prvoj minuti realizirao kazneni udarac, Jadran 1929. jest svoju priliku u 88. minuti, te je Ante svoju novu priču počeo pobjedom. Potom je izborio bod kod Žrnova u zaostaloj utakmici prvog dijela Prve županijske lige, a zatim ga je čekao posljednji suparnik na njegovom otoku, njegov BŠK Zmaj, i to u njegovom Blatu.

- Jedan čudan osjećaj, za mene nabijen emocijama. Prvi put dolazim na svoje Zlinje i ne idem prema svlačionici Zmaja, već u gostujuću svlačionicu. Trideset godina sam, 25 godina kao igrač, potom kao trener, dolazio sam na igralište i išao u svlačionicu Zmaja... Ne znam što bih vam rekao. Teško je to opisat – priča Ante, koji je kao i u Žrnovu odigrao 1:1, a koji je kao i protiv Hajduka 1932. u Smokvici slavio prolazak dalje u Županijskom kupu. Jadran 1929. je dobio BŠK Zmaj na Zlinju na penale sa 7:6.

SVE ISTO KAO LANI, SAMO SE TAD IGRALO NA BLATINI

Zanimljiv je bio ogled na Zlinju između domaćeg BŠK Zmaj i Jadrana 1929. iz Smokvice. U dresu BŠK Zmaj dva igrača koja su do jučer nosila dres Jadrana 1929. (Ivan Tomić i Nedo Mušić), a pet Blaćana kontra svog Zmaja. Ante Prižmić trener, a na terenu Matija Šeparović, Luka Cetinić, Ivan Žuvela i Anđelo Šimunović, plus Nemanja Šešlija, Sarajlija, koji je 2014. godine došao u Blato, oženio se u Blatu, ostao, a i on je zamijenio 'crveni' dres blatskog kluba za dres Jadrana 1929., i to početkom 2021. godine.

Neno Kosović s portala markopolosport.net podsjetio kako su i prošle sezone BŠK Zmaj i Jadran 1929. također bili suparnici u finalu Županijskog kupa za područje Nogometnog centra Lastovo – Korčula, i kako su i tad odlučivali penali, i kako je i tad slavio gost. Samo, tad se igralo na Blatini.

Jadran je na Zlinju poveo pogotkom Antonija Pecotića u 51. minuti, BŠK Zmaj je izjednačio autogolom Tomislava Andreisa nakon udarca glavom Denija Sardelića.

Penali? Odlučila je treća dodatna serija u kojoj je Ante Vukorep, vratar Jadrana, zaustavio udarac Nedu Mušiću, dok je za Jadran precizan bio Petar Pecotić. BŠK Zmaj je realizirao prva četiri udarca (Deni Sardelić, Vinko Nobilo, Ivan Tomić i Marin Sršen), u petoj seriji nije uspio Josip Šimunović nakon čega su bili precizni Frank Žanetić i Toni Šeparović, ne u osmoj seriji Mušić. S druge strane samo Tomislav Andreis nije zatresao mrežu domaćina s bijele točke, i to u trećoj seriji. Ostali su pogađali, i to redom Nemanja Šešlija, Ivan Žuvela, Luka Cetinić, Mladen Salečić, Ivica Grbeša, Ivan Pecotić i Petar Pecotić.

image
Ante Prižmić, kapetan BŠK Zmaj

- Smokvičani svi sretni, presretni. Od kad sam ja u Zmaja, a bio sam trideset godina, Jadran nas nikad nije dobio. Ni za bodove, ni u kupu. Što ja znam, nisu. Meni se nakon utakmice sve nekako 'izmiješalo', sretan jer smo prošli, opet nekako čudno jer je izgubio klub u kojem si bio do jučer, u kojem sam proveo tri četvrtine života... Nekako mi je najdraže zbog momaka, koji su me prihvatili, kao i svi u klubu. Rekao sam im, kad smo se okupili: 'Kako budete radili, tako ćete izgledat na terenu'. Sad im kažem kako mogu bit još bolji, ali za to treba još više raditi. Za sve do danas kapa do poda. Ponavljam, baš su odlični momci.

Četiri puta je Ante kao kapetan BŠK Zmaj podigao pokal pobjednika Županijskog kupa. Protiv koga je slavio u finalu? Odgovorio je k'o iz topa, kao što je tukao godinama prema protivničkom golu.

- Neretvanac, Neretva, zatim još jednom Neretvanac te na kraju HNK Dubrovnik u Dubrovniku. To zadnje finale nisam počeo od prve minute. Goran Šorgić je realizirao penal za HNK Dubrovnik, na meni je poslije napravljen penal koji je realizirao Božidar Balić, kojem sam asistirao za pobjedu 2:1. Inače, BŠK Zmaj je sedam puta u osam sezona igrao finale Županijskog kupa. Je li sad Smokvica sanja osvojiti Županijski kup te zaigrati u pretkolu Hrvatskog kupa? Svatko ima pravo sanjati. Ja sanjam. Taj san mi se ostvario s mojim Zmajom četiri puta. Sad sam u Jadrana. Da, bilo bi prekrasno kad bi i Jadran to uspio - poželio je 41-godišnji Ante Prižmić, Blaćanin na klupi Jadrana 1929. iz Smokvice, nakon što je izbacio iz kupa BŠK Zmaj, klub čije je boje branio tri desetljeća. 

image
BŠK Zmaj (kapetan Ante Prižmić) u proljeće 2013. protiv hrvatske reprezentacije do 18 godina
05. svibanj 2024 14:13