StoryEditorOCM
NogometSELEKTIVNI TURNIR SREDIŠTA U MEDULINU

Ante Vidović, Marin Tapalović i Mateo Čupić sa selekcijom Središta Split osvojili zlato, prof. Jozo Bebić: ‘Ovaj proces su prošli Modrić, Perišić...‘

Piše Tonči Vlašić
6. prosinca 2021. - 19:33

Selekcija Nogometnog Središta Split u kojoj su bili i igrači iz Dubrovačko-neretvanske županije pobjednik je jesenskog turnira središta Hrvatskog nogometnog saveza za dječake do 14 godina, igrače rođene 2008. godine i mlađe, koji je odigran u Medulinu na kojem su nastupile selekcije svih pet središta, te Zagrebačkog nogometnog saveza.

- U sustavu selektivnih aktivnosti jesenski i proljetni turnir za dječake do 14 godina smatra se jednom od najvažnijih aktivnosti Hrvatskog nogometnog saveza jer se po završetku ovih turnira biraju najbolji pojedinci iz svih Središta za ljetni i zimski kamp HNS-a, odnosno za prvu selekciju dječaka U-15 na nacionalnoj razini, koji će ubuduće sudjelovati u stvaranju reprezentacija U-17, U-19, U-21 te u konačnici A reprezentacije – istaknuo je profesor Jozo Bebić, instruktor Nogometnog saveza Dubrovačko-neretvanske županije.

- Ovaj proces su prošli svi igrači koji su osvojili drugo mjesto na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji 2018. osim Rakitića, kao i svi igrači koji sada igraju za A nacionalnu reprezentaciju koja je ostvarila plasman na Svjetsko prvenstvo u Kataru 2022. godine. S područja Nogometnog središta Split su u ovakvim selektivnim procesima sudjelovali Modrić, Vrsaljko, Rebić, Perišić, Subašić, Pašalić, Vlašić... Važno je napomenuti da se u svakom Središtu kroz razvojni i selektivni proces u periodu od dvije godine održavaju selektivni procesi za dječake U-14 i U-13. 

U ovoj godini to su selektivno dječaci rođeni 2008. godine, i  predselektivno u kojoj su dječaci rođeni 2009. godine.

- U Nogometnom središtu Split ti procesi se odvijaju kroz razvojne treninge i selektivne utakmice u centrima Nogometnog saveza Splitsko-dalmatinske županije, ukupno pet centara, i u Županijskom nogometnom savezu Dubrovačko-neretvanske županije u kojem su tri centra, Dolina Neretve, Lastovo – Korčula - Pelješac, te Dubrovnik – Župa dubrovačka – Konavle. Plus, kroz aktivnosti Nogometnog saveza Šibensko-kninske županije i Nogometnog saveza Zadarske županije. Nakon toga se igraju Međužupanijske selektivne utakmice, u dva ciklusa, jesen i proljeće, između četiri županijske selekcije za selektivno i predselektivno godište, u ovom slučaju za dječake do 14 odnosno do 13 godina. Na kraju imamo završnu selekciju u kojoj sudjeluje splitski Hajduk, koji je nositelj kvalitete. Po završetku svih selektivnih aktivnosti područni instruktor Nogometnog središta Split u suradnji s nama instruktorima iz županijskih saveza bira selekciju za nastup na selektivnom turniru Središta HNS-a. U selekciji Nogometnog središta Split se, sukladno pravilima turnira, bira deset najboljih dječaka iz kluba nositelja kvalitete, te deset dječaka iz ostalih klubova s područja Središta. Iz Županijskog nogometnog saveza Dubrovačko-neretvanskog u selekciju Središta bili su Ante Vidović iz Neretve, Marin Tapalović iz GOŠK Dubrovnik 1919. i Mateo Čupić iz Nogometne akademije Konavle, koji karijeru nastavlja u splitskom Hajduku.

image
Ante Vidović (Neretva), Mateo Čupić (NA Konavle/ Hajduk Split) i Marin Tapalović (GOŠK Dubrovnik 1919.) s profesorom Jozom Bebićem, instruktorom Nogometnog saveza Dubrovačko-neretvanske županije

Selekcija središta Split je dobila selekciju Zagrebačkog nogometnog saveza s 1:0, zatim s 3:1 vršnjake Središta Sjever, s 1:0 Središta Osijek, a nakon što je odigrala 2:2 protiv Središta Zagreb dobila je s 1:0 selekciju Središta Rijeka.

- Osvojili smo prvo mjesto s 13 bodova, bili jedini bez poraza. Druga je bila selekcija Zagrebačkog nogometnog saveza s 10 bodova, treća selekcija Središta Rijeka s 9, četvrta selekcija Središta Osijek sa 6, peta selekcija Središta Zagreb s 4, te šesta selekcija Središta Sjever s jednim bodom. Svi izabrani dječaci su svojim igrama opravdali poziv za nastup u selekciji Središta Split, a posebno se je istakao Roko Vojvodić iz splitskog Hajduka, koji je od strane stručnog žirija izabran za najboljeg igrača turnira. Ovo potvrđuje da se u Središtu Split kroz organizirani i sustavni rad, u sva četiri županijska saveza i u klubovima, ostvaruje odličan razvojni i selektivni proces koji je u posljednjih nekoliko godina kroz osvajanje turnira, najbolji su prethodno bili dječaci rođeni 2006. godine, potvrdio rezultate takvog rada – istaknuo je prof. Bebić.

image
Stručni stožer Središta Split i najbolji igrač turnira - Ivan Gudelj, Roko Vojvodić (Hajduk), Ivo Šupe i Jozo Bebić
Nogometno središte Split

Selekcija Nogometnog središta Split, igrači: Ivan Pocrnjić, Ante Bartulović, Karlo Gabrilo, Vice Rados, Roko Vojvodić, Roko Jenjić, Filip Bokan, Noa Slunjski, Silvio Ivanišević Dvornik (svi Hajduk), Mateo Čupić (NA Konavle/Hajduk Split), Marin Tapalović (GOŠK Dubrovnik 1919.), Luka Miočić i Frane Mrkić (obojica Zadar), Ante Vidović (Neretva), Dominik Kartelo, Bruno Mišura i David Kardov (svi Šibenik), Marino Čulina (Arbanasi), Martin Strika (Dalmatinac Crno) i Šime Perko (Solin).

Stručni stožer: prof. Ivan Gudelj - područni instruktor NS Split / izbornik selekcije NS Split, zatim prof Jozo Bebić - instruktor ŽNSDN, prof. Zdravko Marić - instruktor NSŽSD, Ivo Šupe - instruktor NSŠKŽ / voditelj selekcije, Marko Pinčić - instruktor NSZŽ /voditelj selekcije, Tihomir Trogrlić – koordinator, Božo Bota – liječnik.

image
Pobjednik turnira u Medulinu - Selekcija Nogometnog središta Split
Hns
26. travanj 2024 00:54