StoryEditorOCM
KošarkaTUGA I JAD

Imali smo plus osam dvije minute prije kraja, ali... Mario Hezonja, Roko Prkačin i ostali - ostali bez Svjetskog prvenstva

Piše Tonči Vlašić
3. srpnja 2022. - 22:17

ZADNJI SMO

Hrvatska - Finska 79:81

RIJEKA Dvorana Mladosti. Gledatelja 2000. Suci: Yilmaz (Turska), Horozob (Bugarska) i Calatrava (Španjolska). 

HRVATSKA: Perković (9), Filipović (2), Prkačin (8), Hezonja (13), Gnjidić (3), Bender (2), M. Drežnjak, D. Drežnjak, Rogić, Zubac (21), Žižić, Bogdanović (21). 

FINSKA: Little (5), Huff (2), Salin (14), Koponen (3), Nkamhova, Jantunen (6), Valtonen (8), Madsen (10), Maxhuni (7), Markkanen (19), Seppala (3), Palmi (4). 

Četvrtine: 17:21, 17:22, 27:17, 18:21

Poredak: 1. Finska 5/1, 2. Slovenija 4/2, 3.Švedska 2/4, 4. Hrvatska 1/5.

Izašli su naši košarkaši na zagrijavanje u riječkoj dvorani Mladost više od sat i pol prije početka utakmice, ali je većina njih sat prije njenog početka pratila sa strane kretanje rezultzata u Stockholmu u ogledu Švedske i Slovenije. Domaćin je vodio s 81:80, a taj rezultat je značio kako naši neće vidjeti drugi krug kvalifikacija i u slučaju pobjede protiv Finske. Na kraju ipak preokret. Naš centar Ivica Zubac nije skrivao radost zbog pobjede Slovenije. Hrvatska je dobila priliku.

Roko Prkačin je zakucao Finsku, nepune tri minute prije kraja treće četvrtine za 56:57, digao je sve u dvorani na noge. Nakon toga Hrvatska je povela, prvi put nakon početnih 2:0, koje je donio Zubac, a nakon kojeg je Finska ubacila četiri trice, napravila 14:0.

image

Roko Prkačin (Hrvatska)

Tonči Vlašić/

Lovila je Hrvatska, svaki put kad bi se približila, novi bijeg Finske, ali nakon sjajnog poteza Prkačina, krenulo je naše. Bojan Bogdanović je ubacio za vodstvo (58:57), Hezonja tricu nakon asistencije Prkačina za 61:57. Ipak, sa zvukom sirene Finska je zaustavila niz domaćina (61:60).

Iako smo u posljednjoj četvrtini imali osam koševa viška, i to dvije minute prije kraja (78:70), ništa od drugog kruga kvalifikacija. Promašili smo slobodna bacanja, Markkanen je ubacio tricu 4 sekunde prije kraja četvrte četvrtine za 79:81. Bogdaniović nije uspio pogoditi nakon bloka, ali je Zubac sekundu do kraja izborio dva slobodna bacanja. Međutim, nakon što nije ubacio prvo, promašio je namjerno drugo, ali..

Pognutih glava napustili su naši košarkaši dvoranu. Hrvatska je zadnja u skupini prvog kruga kvalifikacija, jedino ona nije prošla dalje pored Finske, Slovenije i Švedske. Nova tužna epizoda hrvatske košarke.

BOJAN REKORDER - SEDMI PUT NAJBOLJI, DUBROVČANIN ČETVRTI

Bojan Bogdanović je sedmi put u zadnjh devet godina ponio glavnu nagradu u tradicionalnom izboru Večenjeg lista - košarkaš godine. Nagradu, koja se dodjeljuje od 1978. godine, dva put je osvajao i jedan Dubrovčanin, i to Ante Tomić, koji je bio najbolji 2009. godine u dresu Zagreba, te 2014. godine igraući za Barcelonu

U 44. izboru Bogdanović (Utah Jazz) skupio je 83 glasa, dva glasa više od Kruna Simona (Anadolu Efes), prethodnog laureata. Treći je bio Ivica Zubac (LA Clippers) s 37 bodova, dok je na četvrtom mjestu Dubrovčanin Mario Hezonja (Panathinaikos/Unics) s 33 boda...

Bogdanoviću, koji je već sa šest naslova postao rekorder izbora (Dražen Petrović je nagradu osvajao pet puta, Toni Kukoč četiri uz napomenu kako se do 1998. godine nagrada dodjelivala samo igračima domaćih klubova), nagradu je uručio večernjakov novinar Dražen Brajdić

image

Mario Hezonja (Hrvatska) protiv Finske u Rijeci

Tonči Vlašić/
25. travanj 2024 08:58