StoryEditorOCM
KošarkaHALO ŠPANJOLSKA!

Diže se Girona, ‘mali‘ Roko Prkačin sve bolji i bolji, protiv Bilbao Basketa uz bok legendarnog Marca Gasola: ‘Pustio sam predsjednika da bude prvi strijelac!‘

Piše Tonči Vlašić
20. siječnja 2023. - 18:22

Ostvarili su tri pobjede za redom, dobili četiri od zadnjih pet utakmica, te su začelje zamijenili sredinom prvenstvene tablice. Tri pobjede imaju više od sastava koji zauzimaju mjesta koja vode u niži rang, a dvije pobjede imaju manje od sastava koji su na pozicijama, koje donose doigravanje za prvaka.

- I to smo zadnje tri utakmice baš dobili. Nismo iščupali pobjedu. Bili smo uvjerljivi, s petnaestak koševa razlike – kazuje 206 centimetara visoki Roko Prkačin, krilni centar, koji je u zadnjem uspjehu Girone ubacio 18 koševa, pogodio 8 od 9 šuteva iz igre, bio drugi strijelac momčadi sa samo košem manje od Marca Gasola, koji je ujedno vlasnik kluba.

- Hahaha, pustio sam predsjednika da bude prvi strijelac – šali se Roko.

Danas je odlično raspoloženje u redovima debitanta u najvećem rangu, a koji je sezonu otvorio s 0/4. Nakon što je u 5. i 6. kolu stigao do prvih pobjeda, uslijedilo je pet poraza u nizu, te sad već spomenuto iz uvoda – četiri pobjede u zadnjih pet utakmica, učinak 6/10.

Roko je u ljeto preselio u Gironu, grad nedaleko od Barcelone. U prvoj utakmici, porazu od prvaka Real Madrida, igrao je jednu četvrtinu. U prve četiri utakmice velika nada hrvatske košarke bila je bez koša…

- Svakako je na sve utjecalo to što sam prvi put promijenio sredinu, a plus bio sam s reprezentacijom na Europskom, te sam se kasnije priključio momčadi. Bila mi je to velika promjena, morao sam se naviknuti na nju.

Odrastao je u domu Dražena Petrovića, u dresu Cibone, bio njen kapetan, kao i njegov otac Nikša, drugi Dubrovčanin s kapetanskom trakom ‘Vukova s Tuškanca‘. Prvi je bio legendarni Andro Knego.

- Osim što je španjolska liga kvalitetnija od naše, najveća razlika je brzina igre. U Španjolskoj se doslovno leti po terenu.

image

Roko Prkačin (Girona Basket)

U Gironi su ga dočekali jedan veliki trener, te isto tako veliki igrač, 76-godišnji Garcia Aito odnosno Marc Gasol, legendarni španjolski reprezentativac s velikim NBA iskustvom (prvak 2019. s Torontom, tri puta All Star igrač).

- To su dvojica koji su mi najviše pomogli, a oni su i utjecali na moju odluku da dođem u Gironu. Zatim, razlika je kad imaš takvog trenera, koji, znaš, pruža priliku mladim igračima. I kad nisam igrao koliko igram sad, unatrag šest, sedam kola, bio sam u prvoj petorci. Tu priliku, koju su mi pružili, iskoristio sam, te sam sve više i više u rotaciji. Što se tiče Gasola, to je veličina koja zna o košarci više nego svi mi ostali igrači skupa. Plus, u Gironi je sjajna atmosfera oko kluba, u gradu i u dvorani. Gubili ili dobivali s 20 razlike, uvijek je na tribinama isto. Svaka utakmica puna dvorana.

Cibona je igrala i Regionalnu ligu, Roko je imao utakmicu svako dva, tri dana. Sad je u akciji samo vikendom.

- Ha, sad mi je najteže dočekat utakmicu. Kad će više ta utakmica – znam se upitat. Pitao sam se, a kako ću ući u ritam utakmica kad je utakmica svako sedam dana. Ali, kad je tako, ima se vremena za raditi i individualno, a što u Ciboni nije bio slučaj.

image

Roko Prkačin

Povratak na tri pobjede u nizu, isto tako spomenute četiri pobjede u zadnjih pet utakmica, činjenicu kako Girona ima tri pobjede više od sastava koji su na pozicijama koje vode u niži rang.

- Svakako smo mirniji u ovom trenutku, međutim, iskreno, nije bio nervoze ni nakon niza poraza, kao što ni sad nema euforije. Jasno je kako ništa nije gotovo, kako još nije završen ni prvi dio lige – istaknuo je 20-godišnji Roko, najmlađi član Girone, koji je u zadnje tri utakmice, to pobjedničkom nizu Girone, igrao u prosjeku gotovo 20 minuta te za to vrijeme ubacio više od 11 koševa i imao više od 4 skoka po utakmici. Zanimljivo, u svakoj utakmici je imao samo jedan promašaj iz igre, pogodio je u zadnja tri kola 15 od 18 šuteva iz igre (83 posto uspješnosti).

U nedjelju je Girona gost Granade, koja ima pobjedu manje.

04. svibanj 2024 12:08