StoryEditorOCM
ZabavaSAPUNĐERICA |

ŽELJKA JANJANIN Nisam htjela da mi koža škripi kao Benny Hill u kožnim hlačama, pa sam napravila svoj sapun!

Piše Lorita Vierda
3. prosinca 2020. - 12:20
-Prije točno godinu i sedam dana napravila sam svoj prvi sapun. Bio je to jednostavan i zabavan projekt uz druženje s prijateljicama. Kupila sam već gotovu sapunsku bazu koju smo rastopile, zatim smo dodale željene sastojke poput meda, ukrasnog bilja i mirisa, ulile u kalup i pričekale pola sata da se smjesa stvrdne. Ovaj način izrade sapuna je siguran, jednostavan ali u kupovnim sapunskim bazama nalaze se pojedini sintetički sastojci kao i u kupovnim sapunima, tako da sapuni nastali ovim postupkom se ne zovu prirodni sapuni." - priča nam Željka Janjanin, Karlovčanka koja Dubrovnik zove domom već dugo godina. Inače pustolovna vodičica, morala je pronaći neku zanimaciju dok nema turističke sezone.



-Da i ne. Točnije, presudila je jedna teža situacija, gubitak voljene osobe i potreba za konstantnim radom. Sezona je bila dobra, puno se radilo, zatim putovalo, došao je studeni, pao je mrak i trebala sam brzo reagirati. Ova prije spomenuta sapunska baza bila je kupljena s ciljem da mi dođu prijateljice i da nešto radimo, sapun je bio u drugom planu. Stvarno slučajno mi je sapun pao na pamet, kao promjena od društvenih igara koje znamo igrati" - smije se Željka koja se ubrzo 'zaposlila' sapunima, kombinacijama, mirisima i blagodatima.
 

Savršeno zamršen hobi


-Nakon što sam promatrala sapun koji smo tu večer izradile, počela sam razmišljati koliko bi stvarno bilo teško napraviti svoj vlastiti pravi sapun. Tako je sve krenulo. Beskonačno surfanje po internetu, čitanje, proučavanje zaokupilo mi je misli baš onako kako sam željela. Kockice su se slagale savršeno i nisam žurila. Nakon četiri mjeseca učenja, kupila sam sve potrebne sastojke, nabavila svu potrebnu opremu i napravila sam svoj prvi pravi sapun."


 

Osim ovih sastojaka koje morate kupiti, gdje pronalazite biljne sastojke? Jesu li to neki tipični biljni sastojci našeg podneblja i koji?

-Kada izmiješam sapunsku smjesu od biljnih ulja i maslaca koje normalno mogu kupiti kod nas, ponekad dodam biljke poput ružmarina za blagi peeling ili narančinu koricu, a lavandu pospem po vrhu sapuna za ukras. Ružmarin je sa Srđa ili od prijateljice,a narančina korica iz vrta. U izradi sapuna, izbjegavam stavljati biljke, poput cvijeća, listova i sl. jer tijekom saponifikacije, biljke gube svoju izvornu boju i privlačnost. Ove godine sudjelovala sam na radionici izrade sapuna u Dubrovniku, gdje smo između ostalog učili šarati s bojama (prirodnim micama) u sapunu. Tada sam shvatila da me ne privlače žarke boje sapuna, probala sam odabrati što manje kričave boje, a miris sam mogla odabrati zamišljajući samo našu kadulju i mentu sa Srđa. Kada je sapun sazrio, nazvala sam ga Burin. Vjetar Burin zamišljam u zelenoj i plavoj boji koji juri preko kadulje i mente, donoseći nam miris našeg Mediterana. Tako da da, shvatila sam da volim sve što je iz našeg podneblja."


 

Osim sapuna, tu su i maslaci za tijelo, masažne pločice...

-Maslace za tijelo obožavam, njih sam počela raditi odmah nakon prvog sapuna, služe mi umjesto kreme za ruke, tijelo, a mogu se koristiti i za masaže. Sve u jednom! Mirišu božanstveno i uvijek su dodatak u mom planinarskom ruksaku. Kada krene bura, maslac će biti moj najbolji prijatelj u brdu. Bazirala sam se uglavnom samo na sapunima i maslacima, to mi je za sada sasvim dovoljno."
 

Što vam je najdraže, a što najkompliciranije raditi?

-Upravo to što je najkompliciranije, to mi je najdraže. Obožavam kada me nešto iznenadi kod izrade sapuna što ne očekujem, bez obzira dobro ili loše, a najviše me naravno raduje kada shvatim da sam uspjela u eksperimentu! Bilo mi je bitno da složim nekoliko stvarno kvalitetnih recepata, da se držim njih, a nakon toga da krenem i na vizualni izgled sapuna. To nije bio ni malo lagan posao, pošto dugo nisam imala profesionalni kalup za sapun, nego sam koristila razne tetrapake soka i mlijeka koje su mi prijatelji marljivo donosili. Bilo je tu stvarno smiješnih momenata. Jedno vrijeme nisu znali da li da piju mlijeko iz četvrtastog ili duguljastog tetrapaka, stalno sam nešto novo isprobavala i mijenjala, a sapun je i dalje bio uporno kvrgav. Izrada sapuna je jako zanimljiv hobi, kada me prestane iznenađivati, vjerujem da ću se povući."


 

Sreća na prijateljima

 

Taj dio prirodne kozmetike nekako je u zadnje vrijeme postao jako popularan, što je zapravo dobro.

-Slažem se, drago mi je da imamo izbor i mogućnost koristiti kozmetičke preparate kojima znamo sastav, tj.da ih razumijemo. Prije nisam marila za kozmetiku niti me je zanimao sastav, ali proučavajući sapune, doznala sam više zapanjujućih detalja što sve loše stavljamo na naš najveći organ, kožu. Meni sasvim dovoljno da pojednostavnim svoje odlaske u trgovine s kozmetičkim preparatima."
 

Znači li to da vi baš nikad ne kupujete sapun, šampon, neki oblik mazalica za tijelo ili i vi nekad 'posrnete'?

-Znači, ne kupujem. Evo neke bočice i kutije od krema iz prošlosti me proganjaju po stalaži i često im se prijetim kako ću ih napuniti svojom vlastitom kozmetikom. I hoću! Masažni sapun sam napravila za tuširanje, može i biti i bilo koji drugi, ovaj samo ima oblik za masažu, kreme su mi zamijenili moji maslaci, a šampon i regenerator kupujem od prijateljice koja izrađuje prirodnu kozmetiku i tako podupirem njen hobi. Ovi sapuni nisu kao kupovni da kada se s njima istuširate da vam koža vam škripi kao Benny Hill u kožnim hlačama, uvijek mi je to bila prva i jedina asocijacija. Prirodni sapuni su jedino od ulja i maslaca koji su u jednom postotku slobodni i ostaju na koži za hidrataciju, sasvim jedan drugačiji doživljaj. Kvalitetna eterična ulja koja koristim za sapune mogu mi poslužiti kao parfem, miris za kuću i za još puno toga. Kada napravim sapun, cijela kuća toliko miriši, da gosti, mačke i pas požele sjediti vani bez obzira na zimu."


 

Slatki su dubrovački nazivi nekih stvari, pogotovo s obzirom na to da niste iz Dubrovnika.

-Kada sam na teži način shvatila kako je potrebno neke stvari izbaciti iz sebe, tada sam lagano počela govoriti i o drugim, više zabavnim stvarima kroz pisanje. To je još jako malo i sitno što napišem na Instagramu i Facebooku, ali dovoljno za početak. I ovdje je na neki način, sapun na drugom mjestu. U mojih desetak godina boravka u Dubrovniku, prvih par godina mi nije bilo lako shvatiti o čemu je ponekad riječ, dobro se toga sjećam i smiješno mi je."
 

Traje li smišljanje imena nekom proizvodu ili vam odmah padne na pamet?

-Ništa mi ne traje, sve je momentalno. Uvijek netko naleti s nekom pričom, dogodi se neka situacija ili se pojavi sjećanje. Na primjer, za Kenovu je zaslužan susjed koji me opsjeda s tim pozdravom, Rego je nastao nakon što se na jednu svadbu zbog korone četvrtkom nisu nosili regali, Saplun je nastao dok mi je prijateljica pričala o svojoj babi Niki, Katin Antibakterijal je uspomena na moju mamu i njen omiljeni antibakterijski sapun, a Đe Se Kupaš zbog istoimene pjesme dok sam bila na plaži koju volim. Ima tu još zgoda oko naziva ali to ostavljam za svoj Facebook profil SapunĐerice."

Kako smiksati jedan sapun
"Kada bi sve pojednostavila, uz sve mjere opreza i zaštitu za ruke i oči, dovoljno je imati jedno biljno ulje, Natrijev hidroksid, destiliranu vodu, pribor, kalup i naravno recept kao kod kolača. Recept se dobije unosom sastojaka koje želimo staviti u sapun u jedan sapunski kalkulator. Dobijemo sastojke u gramaži koju moramo strogo poštivati. Zatim se rastopi Natrijev hidroksid u destiliranoj vodi, a onda dobivenu lužinu miješamo s pripremljenim uljem. Štapnim mikserom dobiva se smjesa određene gustoće i u tom momentu se lijeva u kalup. Izlivena smjesa je topla ili vruća, prekrije se kartonom i ručnikom da bi bila još toplija kako bi proces saponifikacije bio potpun, i zatim je ostavimo 24 ili 48 sati da se stvrdne. Kada se stvrdne, sapun se nareže na željenu veličinu i ostavlja na tamno i prozračno mjesto da se suši idućih 4 do 6 tjedana. U tom periodu sapun gubi vodu i postaje zreliji za korištenje. Ovo je bilo ukratko o jednostavnom sapunu, koji i ne mora biti jednostavan ako ne znamo što se u kojem momentu događa. Sve je stvar prakse, pokušaja i pogreški, hobi je izuzetno zanimljiv i došao mi je u pravom trenutku!"
25. travanj 2024 17:46