StoryEditorOCM
ZabavaOZBILJNO SE ČUVAJTE

Toplinski val udara na naše fizičko i psihičko zdravlje, a brzo dovodi do dehidracije, nesvjestice, pa i delirija! Evo koju temperaturu ljudsko tijelo može maksimalno podnijeti i što činiti

Piše javorka luetić/sd
27. srpnja 2022. - 07:30

Toplinski valovi zbog klimatskih promjena postaju sve intenzivniji – traju dulje, sve su češći i još su topliji, piše Slobodna Dalmacija.

Toplinski valovi snažno utječu na naše fizičko i psihičko zdravlje. Brzo dovode do dehidracije, delirija i nesvjestice. Dugotrajno izlaganje može dovesti do toplinskog udara, koji je opasan za život i zahtijeva hitnu liječničku pomoć.

Nedavno istraživanje pokazalo je da je toplina još opasnija u kombinaciji s vlagom. Na Sveučilištu Penn State proveli su studiju kako bi doznali koliko vlažne topline ljudsko tijelo može podnijeti.

U eksperimentu su zdravi muškarci i žene doživjeli toplinski stres u kontroliranom okruženju, što je dalo uvid u to koja kombinacija temperature i vlage šteti i najzdravijim ljudima.

image
Via Afp


Svaki je sudionik progutao malu telemetrijsku tabletu koja je pratila njihovu tjelesnu ili unutarnju temperaturu. Zatim su sjedili u posebnoj komori i kretali se tek toliko da simuliraju minimalne aktivnosti svakodnevnog života, poput kuhanja i jedenja. Istraživači su polako povećavali temperaturu ili vlažnost u komori i pratili kada je tjelesna temperatura sudionika počela rasti.

Kombinacija temperature i vlažnosti pri kojoj unutarnja temperatura osobe počinje rasti naziva se “kritična granica okoliša”. Tijelo može održavati relativno stabilnu unutarnju temperaturu ispod ovih granica, ali kada temperatura prijeđe granicu, tjelesna temperatura počinje rasti i povećava se rizik od bolesti.

Granica niža od očekivane

Prema pisanju portala The Conversation, studija je otkrila da je gornja granica čak niža od očekivanih temperatura. Dakle, naše bi tijelo trebalo “normalno prihvatiti” temperaturu okoline od 31 stupanj pri 100-postotnoj vlažnosti, no pri 60-postotnoj vlažnosti tolerancija se povećava na 38 stupnjeva.

image

Visoka temperatura od preko 40 stupnjeva izmjerena ovih dana na šibenskim ulicama

Nikša Stipaničev/Cropix


Granica se, naravno, snižava dugotrajnim izlaganjem toplini, što se posebno odnosi na kronične bolesnike, djecu i starije osobe, upozoravaju znanstvenici.

Trenutačno se toplinski valovi diljem svijeta približavaju, ako ne i prelaze, granične vrijednosti. Od velikih vrućina najsigurnije je sakriti se na hladno mjesto, također je važno voditi računa o dovoljnoj hidrataciji organizma.

Umjesto teško probavljive hrane, za ručak posegnite za voćem i povrćem s visokim postotkom vode, koji će pomoći hidratizirati tijelo. Sladoled također pomaže u rashlađivanju tijela, pa uživajte u njemu malo više u vrućim danima.

I zaista - budite jako oprezni.

image

Sladoled pomaže u rashlađivanju tijela, pa uživajte u njemu malo više u vrućim danima

Vladimir Dugandžić/Cropix
07. svibanj 2024 19:57