StoryEditorOCM
ZabavaRASPUCANCI

Tako jednostavni, a slasni i dekorativni! Mirišu na Božić

Piše DV
22. prosinca 2020. - 10:56
Uz linzere, 'vanilin kiflice' i različite roščiće od oraha ili mjendula, raspucanci spadaju među omiljene božićne kolačiće. Ako ih dosad niste pripremali, evo vam preporuke jer je priprema jednostavna a oduševljenje koje izazivaju, osobito kod djece i ljubitelja čokolade, ogromno.

SASTOJCI:

210g oštrog brašna
220g kvalitetne čokolade za kuhanje
55g masla
100g cukara
2 jaja
pola žličice praška za pecivo
malo ruma
prstohvat soli
obilno cukara u prahu

image
Raspucanci, božićni kolačići s čokoladom i rumom
Silvia Rudinovic


PRIPREMA:

U većoj posudi pomiješati brašno, sol i prašak za pecivo.

Čokoladu s maslom otopiti na pari. 

Istući jaja sa 100 grama kristal cukara dok se cukar rastopi, a smjesa posvijetli. Umiješati otopljenu čokoladu u smjesu s jajima, pa ručno umiješati dio po dio brašna dok se sve poveže.

Smjesu prekriti folijom i ostaviti u hladnjaku najmanje četiri sata dok se ohladi i stvrdne.

Nakon hlađenja, zagrijati pećnicu na 170 stupnjeva. Žličicom grabiti i rukom oblikovati male kuglice (promjera otprilike 2,5 centimetra) i obilno uvaljati u cukar u prahu. Jako je važno da sloj cukara bude dovoljno debeo kako se ne bi potpuno otopio tijekom pečenja, jer ćete u suprotnom dobiti obične keksiće bez raspucale površine. Posložiti kuglice na pleh s papirom za pečenje, s dovoljno razmaka i peći desetak minuta.

Voilà!
26. travanj 2024 17:47