StoryEditorOCM
GastroBez njega jelo nije završeno

Izraslo vam je previše petrusina i ne znate što s njim da ne propadne? Katija Živković savjetuje kako ga sačuvati, oduševit ćete se koliko je jednostavno!

Piše L. V.
19. travnja 2024. - 19:00

Zdrav je, ukusan, prije ga je imao svaki đardin i svaki balkon, a bez njega gotovo nijedno jelo nije završeno. Zna to i Katija Živković, zaljubljenica u biljke, koliko one divlje i samonikle, toliko i one koje sadi u svom malome đardinu. Njezine savjete na blogu Pazija.hr kao i na Instagramu, ali i ričete religiozno pratimo, kao i redoviti update svega što ima u vrtu - što je ubrala, što posijala, što je neplanski izraslo, što će podijeliti jer joj je viška i kako sve to skuhati i na kraju krajeva i sačuvati za vrijeme kad neka biljka nije u stađunu.

image

Magična začinska biljka petrusin

Katija Živković/

Petrusin je čudesna biljka, potpuno iskoristiva, ljekovita, znamo da je prilično jak diuretik, i mada vam se čini da bez njega možete, kad malo bolje razmislite - zašto bi?

Znamo da ga je najbolje koji dan čuvati u staklenom vazu u frižideru, ali što nakon toga, ako vam je ostalo puno, a ne stignete i ne volite baš sve nasjeckati u obrok?

image

Petrusin se može čuvati na nekoliko načina, ovaj je možda najjednostavniji: nasjeckati ga, staviti u teglu i zaliti maslinovim uljem, dok vam ne bude zatrebao

Katija Živković/

Evo kako ga Katija čuva i maksimalno iskoristi kako bi u njemu uživala cijele godine, ovi savjeti vrijede zlata!

-Jedna od biljaka koje uvijek ima u mom vrtu je petrusin. Dijelom jer ne mogu zamislit objed bez njega, dijelom jer mi redovno ispada sjeme iz kecelje pa ga zasijem svuda bez da sam toga svjesna. U proljeće zimski petrusin ide u sjeme pa ga prije toga poberem i čuvam za koristit onaj kratak period od par mjeseci dok ne naraste novi.

Najčešće ga nasjeckam i čuvam u tegli maslinovog ulja u frižideru. Tako ga uvijek imam spremnog za dodat jelima.

image

Čuvanje petrusina može se odraditi i tako da petrusin sitno nasjeckate i začinite s malo maslinovog ulja pa spremite u vrećicu i stavite u zamrzivač. Tako ga možete koristiti dugo.

Katija Živković/

S obzirom da na taj način može stat tek par mjeseci u frižideru, ako imam više od 1 velike tegle ostatak nasjeckanog petrusina začinim maslinovim uljem pa zaledim u vrećicama te ga koristim drito iz frizera ko svježi. A ako ga imam još više, onda napravim i prelijev za salatu, koji je idealan za one šarene proljetne mediteranske salate.

image

Preljev ili dressing za salate od petrusina

Katija Živković/

Evo recept za dressing ako vas zanima:

2 sake nasjeckanog petrusina

1 avokado

5 zlica maslinovog ulja

1 dcl vode

Sok 1 limuna

5 pića cesna

1 žličica dijona

2 žlice tofuneze ili obične majoneze

1 zlica meda

Sol i papar

Sve dobro izblendati u blenderu i čuvat u manjim teglicama u frižideru.

Peteljke petrusina koristim u cijeđenim sokovima. Eto to ti ja zovem zero waste!"

19. travanj 2024 19:01