Zdrav je, ukusan, prije ga je imao svaki đardin i svaki balkon, a bez njega gotovo nijedno jelo nije završeno. Zna to i Katija Živković, zaljubljenica u biljke, koliko one divlje i samonikle, toliko i one koje sadi u svom malome đardinu. Njezine savjete na blogu Pazija.hr kao i na Instagramu, ali i ričete religiozno pratimo, kao i redoviti update svega što ima u vrtu - što je ubrala, što posijala, što je neplanski izraslo, što će podijeliti jer joj je viška i kako sve to skuhati i na kraju krajeva i sačuvati za vrijeme kad neka biljka nije u stađunu.
Petrusin je čudesna biljka, potpuno iskoristiva, ljekovita, znamo da je prilično jak diuretik, i mada vam se čini da bez njega možete, kad malo bolje razmislite - zašto bi?
Znamo da ga je najbolje koji dan čuvati u staklenom vazu u frižideru, ali što nakon toga, ako vam je ostalo puno, a ne stignete i ne volite baš sve nasjeckati u obrok?
Evo kako ga Katija čuva i maksimalno iskoristi kako bi u njemu uživala cijele godine, ovi savjeti vrijede zlata!
-Jedna od biljaka koje uvijek ima u mom vrtu je petrusin. Dijelom jer ne mogu zamislit objed bez njega, dijelom jer mi redovno ispada sjeme iz kecelje pa ga zasijem svuda bez da sam toga svjesna. U proljeće zimski petrusin ide u sjeme pa ga prije toga poberem i čuvam za koristit onaj kratak period od par mjeseci dok ne naraste novi.
Najčešće ga nasjeckam i čuvam u tegli maslinovog ulja u frižideru. Tako ga uvijek imam spremnog za dodat jelima.
S obzirom da na taj način može stat tek par mjeseci u frižideru, ako imam više od 1 velike tegle ostatak nasjeckanog petrusina začinim maslinovim uljem pa zaledim u vrećicama te ga koristim drito iz frizera ko svježi. A ako ga imam još više, onda napravim i prelijev za salatu, koji je idealan za one šarene proljetne mediteranske salate.
Evo recept za dressing ako vas zanima:
2 sake nasjeckanog petrusina
1 avokado
5 zlica maslinovog ulja
1 dcl vode
Sok 1 limuna
5 pića cesna
1 žličica dijona
2 žlice tofuneze ili obične majoneze
1 zlica meda
Sol i papar
Sve dobro izblendati u blenderu i čuvat u manjim teglicama u frižideru.
Peteljke petrusina koristim u cijeđenim sokovima. Eto to ti ja zovem zero waste!"