StoryEditorOCM
ZabavaEnglez u Dubrovniku

Mundijal i novac: Ako svi vole nogomet, zašto su navijači uvijek zadnja stavka?

Piše Mark Thomas
6. prosinca 2022. - 14:31

Novac je važan. Uvijek bio i bit’ će! Ujedno je i razlog zbog kojeg smo zaljepljeni za TV ekrane i gledamo nogometne utakmice koje se igraju usred pustinje. Po pitanju broja stanovnika to bi bilo kao da Hrvatska, bez Zagreba, organizira najveće nogometno natjecanje u svijetu.

Bez obzira na to što je Hrvatska pet puta veća od Katra. Zamislite to. Kad bismo mi barem imali 15 posto od cjelokupne svjetske količine plina i nepregledna polja nafte. Bez obzira što se po veličini nalazi na 158 mjestu zemalja svijeta, (Katar je samo malo veći od Kosova), ova je država na trećem mjestu po rezervama plina u svijetu. Od 2 milijuna stanovnika tamo nitko ne živi ispod granice siromaštva, a nezaposlenost je manja od 1 posto.

image

Navijačka ikonografija

Adrian Dennis/Afp

Sport i politika ovdje su preuzeli sve. Bez obzira što bi ta dva pojma trebala biti daleko jedan od drugoga i nikako se ne bi trebala miješati, svakodnevno čitamo o kontroverzama koje se događaju. Čini se da je više akcije po tom pitanju nego na samim nogometnim igralištima. Cijelo vrijeme razmišljam o tome kako je sad kasno za prosvjedovanje.

Prije nego su timovi otputovali u Dohu dobro se znalo kako je situacija. Bez obzira što se ne slažem s politikom u Katru, oni su jasno dali do znanja što posjetitelji mogu očekivati. I sad pomalo ide na živce to što se svi bune. Ako se ne slažeš s njihovom politikom, onda ne ideš na Svjetsko prvenstvo. Lijepo ostaneš doma i gledaš utakmice na televiziji. E, ali, bilo je dovoljno da Katar zamaše s žutim kartonom prema Zapadu i svaka pobuna tu prestaje. Riječ je o duplim standardima. “Tko se s vatrom igra…” kaže poslovica.

FIFA je bacila na koljena nogomentno prvenstvo u Katru i svojedobno u Rusiji. Bez obzira na očiglednu korupciju oko glasovanja i izbora ovih dviju zemalja za domaćine, ostatak nogometnog svijeta bezpogovorno slijedi FIFU. Na drugu stranu, ova je veličinom malena zemlja nekoliko dana prije početka Svjetskog nogometnog prvenstva zabranila prodaju i točenje piva na svim događanjima, što je FIFA prihvatila bez riječi. Bez obzira što je glavni sponzor FIFE Budweiser i što je tvrtka platila 75 milijuna dolara da bude u Katru, to je bilo “ništa” u odnosu na ono što su Katarci ponudili. Dovoljno je pogledati brojke da sve bude jasnije.

image

Navijači Vatrenih u Dohi

Tom Dubravec/Cropix

Južna Afrika je potrošila 3,6 milijarde dolara, Brazil 15 milijardi, a Rusija 12 milijardi dolara. Brojke su ogromne. Međutim, procjenjena vrijednost nogometnog prvenstva u Katru je najmanje 220 milijarde dolara. Puno previše da bi FIFA ignorirala tu činjenicu. Slabo se vodilo računa o sportskim uvjetima. Više je novaca potrošeno na ovo natjecanje, negoli na zajedno njih 21 koja su bila prije. Novac je zaista važan i govori sve jezike svijeta.

A ovdje vidimo da otvara sva vrata. Na Svjetsko nogometno prvenstvo koje je 1994. godine održano u Sjedinjenim Američkim Državama utrošeno je tek pola milijardi dolara. Čini se da se “prave” igre, one globalne poličke i ekonomske, odigravaju izvan terena, daleko od očiju publike. Radi se o “pranju sporta” na najvišoj mogućoj razini! Prema Oxfordskom rječniku riječ je o “terminu koji se koristi kad individualci, grupe, korporacije i vlade koriste sport kako bi povratile ugled zbog nečasnih radnji.” Posljednja dva prvenstva pravi su dokaz tome.

Međutim, s prvim zvukom zviždaljke 99 posto ljudi zaboravi sve skandale. I tako bi trebalo biti. Većina nas tu je zbog nogometa. Sportski komentatori trebali bi politiku ostaviti onima koji o tome više znaju, novinarima. Očekujete li od sportskog komentatora da komentira i političke igre?

image

Navijači Engleske

Anne-christine Poujoulat/AFP

Kad za četiri godine Svjetsko nogometno prvenstvo preseli u Sjedinjene Američke Države, hoće li Kanada i Meksiko nositi majice Black Lives Matter? Hoće li govoriti o prebjezima preko američko-meksičke granice? Ili o narko kartelima? Ja bih se htio vratiti iskonu: ljubavi prema sportu i strasti prema igri. Međutim, čini se da su se politika i sport isprepleli poput paukove mreže. Ta prekrasna igra koja je u osnovi vrlo jednostavna i može se igrati bilo gdje, ništa je bez navijača. Prisjetimo se pandemije kad su stadioni zjapili prazni i kad nije bilo atraktivnosti u gledanju utakmica.

Nažalost, u nogometnom svijetu navijači su uvijek zadnja stavka, a trebali bi biti prva. Nijedan od sponzorskih multimilijardera ne bi bio zainteresiran za igru da širom svijeta ne postoje milijarde navijača i gledatelja. Svakako, ni Katar ne bi uložio silne dolare od plina u organizaciju prvenstva. A navijači, jedino oni mogu promijeniti tijek nogometa. Pitanje je jesu li svjesni važnosti svoje uloge u svemu. Često ih se tretira poput ovaca. Međutim, snaga je u jedinstvu. Nogomet ima moć da ujedini naciju, a kad bi se ta moć usmjerila u pravom smjeru nebo bi bilo granica. A sad se vraćam gledanju utakmice! Uživajte i vi!

25. travanj 2024 00:35