StoryEditorOCM
ZabavaKOKTEL MAJSTOR|

LEO BAUTOVIĆ ‘Skitnica‘ je jedan od najljepših likova, Chaplinov duh zamiješao sam u svoj koktel

Piše Lorita Vierda
19. rujna 2020. - 14:17
Miksologija je umijeće koje zvuči i kao znanost i kao umjetnost, samo ne zvuči kao izuzetno zabavan hobi ili posao, i umijeće pripremanja koktela, miješanih pića u koje često ide i desetak sastojaka. Osim što moraju izgledati lijepo, moraju biti savršeno izbalansiranog okusa, osvježavajući, izazvati emocije, probuditi sjećanja, imati priču... Sve to radi naš koktel majstor Leo Bautović, a njegove su priče redovito silno zanimljive. Poput ove kojoj se posvetio u posljednje vrijeme, a to je odavanje počasti najomiljenijem 'Skitnici' na svijetu, Charlieju Chaplinu.

image
Koktel majstor Leo Bautović
privatni album


-Za ovaj projekt izabrao sam upravo Charileja Chaplina zato što smo se našli u čudnoj i svima nama nepoznatoj situaciji. Naime, video sam snimio još u proljeće kad su mjere bile stroge, a iz svih medija slušali smo o "novom normalnom". To me podsjetilo na Chaplinov film Moderna vremena pa sam se odlučio malo poigrati. Usput sam pustio kosu i brkove pa mi nije bio problem fizički oživjeti lik Skitnice. Smislio sam priču i recepturu za koktel i snimio video kojim sam zabavio obitelj i nekolicinu prijatelja, nisam ga planirao objaviti. No sad je opet nastupilo nekakvo negativno ozračje povezano s koronavirusom pa mi je palo na pamet da bih videom mogao malo razveseliti prijatelje na društvenim mrežama. Na kraju je ispalo odlično, prema komentarima na Instagramu čini se da se ljudima zaista svidio. Od sastojaka sam koristio Bathtub London Dry Gin, Carlo Alberto White Vermouth, Balis sok od bosiljka i đumbira i limetu- nabraja Leo, a mi već zamišljamo okus koji zove na ljeto.

Ludilo 'modernih vremena'


Posao 'miksologa' odnosno barmena i koktel majstora je nešto u što je, priča, ušao davnih godina, i nikad se toga nije ostavio.
-Barmenskim poslom počeo sam se baviti prije više od 15 godina, a radio sam u mnogim hotelima i barovima u gradu i izvan njega. Još radeći kao konobar zainteresirao sam se za koktele i htio naučiti više o njima. Prošao sam dosta edukacija i stekao diplomu barmena, a i samo radno iskustvo je obogatilo moje znanje. Biti uspješan barmen možete jedino ako ste spremni ulagati svoje vrijeme, a često i novac u edukaciju, iskoristiti putovanja da naučite nešto novo i, najvažnije, biti otvoren za nove stvari. Više ne radim neposredno u ugostiteljstvu, ali se i dalje bavim miksologijom- testiram uzorke stranih brandova prije uvoza u Hrvatsku, izrađujem koktel karte te organiziram projekte, radionice i prezentacije u svojoj udruzi barmena Art Cocktail Dubrovnik."

image
Koktel majstor Leo Bautović


'Skitnica' je samo najnovija priča, a ostale su dosta često bile neraskidivo vezane za Grad, poput Orlanda, Republike, Poklisari...
- Koktel kartu Republic of Ragusa radio sam prošle godine u suradnji s kolegom Mariom Saulanom, s kojim sam već imao mnoge zajedničke projekte. Karta se sastoji od 5 koktela s pažljivo odabranim sastojcima specifičnim za dubrovačko područje, a svaki je koktel jedna poznata priča iz povijesti Dubrovačke Republike. Karta je ujedno i kratki rječnik dubrovačkog govora. Nazivi koktela su: Poklisari, Orlandova mjera, Južina, Napitak starog redovnika, Libertas, a korišteni su sastojci s područja nekadašnje Dubrovačke Republike poput likera od nespole, konavoskog rozulina, pelješke mirte, šipanskog rogača, stonske soli i lovorike iz Rijeke Dubrovačke."

Grad je temelj svega


-Mario i ja obojica smo državni prvaci i predstavljali smo Hrvatsku na svjetskim prvenstvima- on u Kopenhagenu 2017. godine s koktelom Epidaurus, a ja u Tallinu 2018. s koktelom Ombla. Prema nazivima naših koktela može se zaključiti da smo htjeli što bolje predstaviti Dubrovnik i dubrovačko područje, ali zbog raznih pravila natjecanja nismo mogli koristiti mnoge lokalne sastojke koje smo htjeli. Zaključili smo da je to zaista šteta i upravo to nas je potaknulo da napravimo ovu kartu.- priča Leo, svjestan da su stroga pravila i brendovi koji se koriste na natjecanjima, što su nam već potvrdili i drugi koktel majstori, zaista velika prepreka u postizanju upravo onoga koktela kojeg žele, onih okusa koji su temelj cijele priče.

image
Koktel majstor Leo Bautović
privatni album


Natjecanja su 'redovita' stvar svih miksologa, nagrade su lijepi dodatak, ali se svi slažu, pa tako i Leo, da je iskustvo, razmjena i novi kontakti neprocjenjivo blago koje donesu sa sobom doma.
-U ovih 15 godina sudjelovao sam na mnogim regionalnim, državnim i međunarodnim natjecanjima i osvajao nagrade u raznim kategorijama. Najdraža su mi natjecanja u modernoj miksologiji jer tu imamo najviše prilike pokazati kreativnost i vidjeti nove trendove u pripremi koktela, a tu se jako dobro snalazim. Od svih alkoholnih pića najviše volim raditi s rumom jer nudi puno različitih mogućnosti. Posebno volim smišljati tiki koktele koji su u zadnje vrijeme i kod nas popularni. Meni su dragi jer zbog većeg broja sastojaka zahtijevaju veliku dozu preciznosti i znanja.", priča dubrovački koktel majstor koji je u ova 'moderna vremena' odabirom pravih sastojaka oživio onaj pravi, chaplinovski duh.
25. travanj 2024 22:50