StoryEditorOCM
GastroKOKTEL MAJSTOR

Mario Saulan otkrio nam je kako izabrati pravi koktel za nepce i dušu i na što treba obratiti pažnju: ‘Sve počinje od karte koktela, važan je jedan detalj...‘

Piše Bruno Lucić
27. srpnja 2024. - 19:22

Ključan, neizostavan ‘sastojak‘ uživanja u ljetnim večerima jesu kokteli. Tko to ne voli osvježiti se, razveseliti nepce i dušu mješavinom alkohola, sirupa i raznog voća, posebno za vrijeme sparina? No, što uzeti, na to što obratiti pažnju, kako prepoznati dobar koktel? Zna to najbolje konavoski barmen i miksolog Mario Saulan.

image
Tonći Plazibat/Cropix

- Najvažnije je pogledati jesu li na karti koktela navedeni sastojci? Jer ako u karti piše samo ‘rum‘, ‘votka‘ ili ‘gin‘, a nije određen proizvođač ni koja je vrsta, tu se može manipulirati sa svakakvim pićima. Iz mog iskustva, dobra cijena koktela opravdava se kvalitetnim pićima. Sve više naših ljudi to cijene, a stranci to odavno znaju jer su upoznati s kvalitetnom votkom, Tequilom ili s kvalitetnim Proseccom. Možda su u startu ta pića malo skuplja, ali s dobrom cijenom i kvalitetom gost će vam naručiti dva koktela više, isplatit će vam se... Najvažnije da se karte koktela slažu po nekom budžetu... Inače se u svemu sve više gledaju sastojci jer se počelo dosta paziti na šećerima i na nekim bio-sastojcima ili sastojcima veganskog podrijetla... Kad kolega Leo Bautović i ja radimo karte, za svaki sastojak navedemo proizvođača tako da ljudi točno znaju što uzimaju, poručuje Saulan te dodaje:

- Karte će se sigurno u budućnosti raditi tako da će biti prikazivana i energetska vrijednost pojedinog koktela, koliko ide šećera, masti... Upravo sad radimo na tome... U zadnjih par godina su u svijetu Tequila i Mezcal u velikom porastu, a ove godine se i kod nas to odrazilo. No, to su većinom skuplje Tequile, ne ove naše koje se mogu kupiti u butigama za 15 ili 20 eura po litri... To su Tequile od 50, 60, 70 eura pa nadalje..., uspoređuje sugovornik. 

image
Tonći Plazibat/Cropix

Otkrio je kako prepoznati loš koktel.

Konavoski miksolog Mario Saulan: Mojito je uvijek hit, ali i kokteli s rogačem i našom ljutom narančom raspamete nepca!

- Karta koktela je prvi pokazatelj... Karta može ukazati na to da su kokteli loši ili da se koriste neki zamjenski sastojci. Možete prepoznati i po izgledu, recimo, ako je led otopljen ili čaša nije adekvatna... Kao u kulinarstvu, trudimo se ljudima pokazati koliko je važna dekoracija. Jer, ako imate lijepu čašu, dekoracija je prva stvar koju čovjek vidi - čašu i dekoraciju. Tu se trebate potruditi da svaki koktel bude na neki način unikatan, što se tiče čaše i dekoracije. I, kad to poslužite gostu, on to želi najprije slikati pa onda piti... Jednostavno, doživljaj je drugačiji!. objašnjava Saulan.

Navodi miksolog koji je najbolji koktel za ovo vruće razdoblje?

- Po vrućinama je neki ‘standard‘ uzimati laganije koktele, to je Mojito s okusima, Daiquiri koji ima puno leda, ali i razni Gin&Tonici... Margarita se vratila na velika vrata, a popularni su i Sour kokteli, to su slatko-kiselkasti kokteli... Dobra je stvar da volumenski nisu puni, da ne date času od četiri ‘deca‘ jer to je sami sok. Važno je da su kokteli manjeg volumena a boljeg okusa. To je sve skupa otprilike negdje od 1,5 do 2 deca volumena, s ledom, sa svim... Da osjetite aromu alkohola, sirupa i svega. Za Aperol je volumen čak i manje od 1,5 deca! To su ta pića koja su s dva-tri sastojka gdje imate okus koji je izražen i dobar, navodi Saulan. 

image
Tonći Plazibat/Cropix

Preporučio je i kombinacije za one koji nisu baš ljubitelji alkohola, a uživali bi u koktelima.

- Mislim da je za takve Daiquiri najbolji, on je s rumom i s nekim pireom, primjerice, od jagode, maline, manga ili marakuje... Dakle, nema puno šećera, a oni su dosta osvježavajući, posebno s limunom. Inače se kokteli ne prave s puno alkohola, Amerikanci imaju Long Island gdje idu četiri-pet vrsta alkohola i Cola, ali je rijetkost da to ljudi traže. Koktel je tu da ih popijete par, to je jednostavno uživanje, ne pijete ih kao Stock-Colu ili Viski-Colu..., napominje Saulan.

Situacija po pitanju kvalitete koktela na jugu Hrvatske se poboljšala.

image
Tonći Plazibat/Cropix

- Imate restorane koji već imaju karte, prije je to bilo jako loše. Idemo u dobrom smjeru! Mada, ljudi to shvaćaju olako i kad kolega Leo i ja radimo radionice, mnogi se iznenade koliko je novih stvari, detalja... Edukacija je najvažnija stvar u svemu ovome, možete ostati na ‘klasici‘, ali da bi pratili trendove i goste koji nam dolaze, jednostavno morate svake godine ulagati u znanje i to je najvažnija stvar, zaključuje Saulan.

17. studeni 2024 11:23