Svi je znaju iz klape Ragusa, ali je mnogi danas više ne prepoznaju. Kaže da poznanici, pa i prijatelji prođu kala nje i ne jave se. ‘Ni a ni b‘ ne reču.
Onda se nasmije jer zna u čemu je stvar.
- Smršavila sam 25 kila, a cijeli sam život, od djetinjstva, bila debela - kazuje nam Gordana Bonačić dok šećemo Stradunom. Uvijek je voljela jesti i sve joj je prijalo. Nije bila toliko od slatkoga, koliko od slanoga. Ali onda su došli problemi sa zdravljem i donijela je odluku da promijeni životne navike iz temelja.
Gospar Jako Šabadin izviruje iz butige, zastao je u šišanju i onako s nožicama u rukama govori:
- Goge, dobro izgledaš!
Goge se smije.
CUKERAŠKA DIJETA
- Svaki dan me netko zaustavi i pita kako sam tako smršavila. A evo kako: skoro se više nisam mogla kretati. Bojala sam se da više nikad neću izaći iz kuće! - govori iskreno o svojim strahovima.
Bilo je to lani u listopadu. Čekala ju je operacija koljena. Imala je u to doba 105 kila na 168 centimetara visine.
- Nisam se više mogla pomaknut‘. Operaciju koljena sam stalno odgađala, vazda je nešto bilo preče nego to. Onda sam se odlučila da ću se ipak operirat‘, pa su mi našli da sam ‘malo zasladila‘. Onaj momenat mi je cukar bio velik, a poslije sam ga sredila i sad ga držim pod kontrolom.
- Odmah sam izbacila ugljikohidrate - patate, pastu, rizi, kruh, brašno... Voljela sam pastu na sve načine, pa i samo s maslinovim uljem. Prvi mjesec sam odmah skalala deset kila i to mi je bio poticaj da nastavim. A sve godine prije nikad mi nije bilo u glavi da držim kakvu dijetu. Savjetovali su mi da se, zbog cukara, odlučim za cukerašku dijetu, a to znači povrća i salate u neograničenim količinama, a sve drugo minimalno. Jedem piletinu i puretinu, bijelu ribu jer plavu ne smijem, slatko nikako. Ima sad godina dana da se toga držim i skinula sam sve skupa 25 kila. Sad imam 80 i moram još. Ima tu još materijala jer sam visoka metar i 68 - govori Goge. - Idealno bi bilo da skalam još deset kila - govori, dok nas nepoznati ljudi pozdravljaju putem jer Goge tako, nasred puta, daje intervju, pa mora da je riječ o nekoj zvijezdi.
Klapi Ragusi ove je godine punih 45 - i nema gdje ih nije bilo po svijetu. Bili su čak i na Havajima, prisjeća se naša sugovornica, pa se opet vraćamo na ‘našu‘ temu:
- Od djetinjstva sam bila debela. Imala sam neke finte za prikrit‘ stomak, nosila sam slojevitu robu i uglavnom sve crno, a i dan-danas mi je to najdraža boja - kaže ova uvijek nasmijana i simpatična žena upečatljive boje kose, koja je jedina ostala nepromijenjena.
- Po kosi me ljudi i prepoznaju, ili kad progovorim! - smije se. I neće, kaže, odustati od novih životnih i prehrambrenih navika. Svojoj obitelji kuha ono što oni vole, a sebi posebno. Ne pada joj to teško. U mirovini je pa ima i vremena.
SVE SE MOŽE KAD SE HOĆE
Njena obitelj je presretna zbog nje, zadovoljni su jer sad ‘leti kroz kuću‘, dodaje Goge.
- Moja prehrana se uglavnom bazira na salati. Tijekom vremena organizam mi se naučio na to i ne traži ništa drugo. Nisam gladna. Ujutro jedem raženi kruh koji sama pravim. Ko kolač je! Otkinem tri fetice, popečem ih u tosteru i namažem posnim sirom. Popijem kafu ili čaj, u koje stavim steviju. Kafa mi prija jer imam nizak tlak, a prije mi je bio visok - s osmijehom će Goge.
O nekadašnjem načinu prehrane kaže:
- Nisam ni prije voljela slatko. Voljela sam pojest‘ dobre, slane bokune. To je mene više gustalo nego slatko. Puno puta sam poslije dobre večere preskočila dezert jer bi mi pokvario onaj lijepi ukus. Voljela sam tjesteninu, pastu, njoke... Sad nemam potrebe za tim. Zgriješim tu i tamo, pojedem pečeno meso, ali bez patata. Izaberem komad koji nije masan. Inače jedem samo piletinu i puretinu, bacim ih na gril tavu. Tako sam ovo ljeto prigala tikvice i balančane na maslinovu ulju. Večeru ne jedem. Pojedem jabuku ili kompot bez cukara, stavim tu i tamo suhih šljiva ili grožđica, od toga mi ne skače cukar. Cukar najviše skače od ugljikohidrata, a gladan si za po ure - govori Goge, koja se gubitkom kilograma i pomladila.
- Bila sam ko hrčak, nisu mi se vidjele uši! - šali se na svoj račun. Kao klapski alt često je stajala na nogama. Valjalo je izdržati nastup i od po dva sata ne pomičući se s mjesta. Njoj je to skoro postalo nemoguće.
- Kad me pitaju kako sam tako smršavila, ja rečem ‘stavila sam flaster‘, ‘ma koji, je li onaj za hormone?‘, ‘ma ne, nego onaj široki preko usta što ga ne možeš odlijepit‘! - smije se Goge, koja nije nimalo izgubila svog veselog duha.
- Sve je u glavi. Ja sam to posložila i tako je i bilo. Dok se to nije dogodilo, ništa. Imam osteoartrozu, naslijedila sam je i uza sve to nagomilala kila. Presudio je strah da više neću moći hodati i da više neću izać‘ iz kuće - govori iskreno.
- Poslije operacije sam morala dosta hodati. Prvo je to bilo na dvije štake, pa na jednoj, pa sam poslije mjesec dana trsila obadvije. Koljeno mi je savršeno napravljeno. Operirana sam u Zagrebu, na Svetom Duhu - kaže.
RECEPT ZA KRUH
- Sve se može kad se hoće. Staviš točku na sve to iza sebe i kreneš. Kuhanje mi nije problem jer za sebe nemam neki veliki izbor i ne gubim puno vremena. Učinim salatu, začinim je uljem i octom i s malo stonske soli, i bacim meso na gril tavu. Komu fali kruh, evo i recepta: 25 dkg raženog brašna, 25 dkg integralnog pirovog brašna pomiješam sa sjemenkama buče i suncokretovim sjemenkama. Stavim suhi kvasac, mrcu šećera da kvas proradi, pola litre mlake vode, a kad se digne, izbatim tijesto mikserom, onim metlicama za kruh. On bude ko blato, ljepljiv, ali takav mora biti. Na pak papir u formu žlicom ubacim tijesto koje je kao glina, pa ga utabam mokrom rukom i pospem brašnom po vrhu. Pustim da se digne i pečem ga na 220 C stupnjeva nekih 35 do 40 minuta.
Unutra ostane malo vlažan, kao da nije pečen, ali je to takva vrsta brašna. Ohladim ga, stavim u papir, a ljeti ga držim u frižideru da mi se ne pokvari. Na fetu namažem posni sir i stavim malo chillija i malo soli, da ima nekakav ukus. Liječnica mi je rekla da je dobro jesti feferone, pa ih jedem i uz piletinu, iako još nisam našla dovoljno ljute! Od voća jedem jabuke, one kiselije, a bananu izbjegavam. Ujutro je dobro, tko ima cukar, popiti 2 i po deca što vrelije vode s pola iscijeđenog limuna. To nema nikakvu vrijednost što se tiče C vitamina jer se izgubi u toj temperaturi, ali potencira gušteraču na rad. Tako sam se naučila, prihvatila tu ishranu i ne pada mi teško - zaključila je Goge o svojim novim životnim navikama koje su joj donijele bolje zdravlje i izgled.