StoryEditorOCM
Zabavaskrivena opcija

Jeste li znali za ‘tajni gumb‘ na poleđini iPhonea? Jabuka ne služi samo za ukras, skriva jednu vrlo korisnu opciju, evo kako je možete aktivirati

Piše dv
1. kolovoza 2022. - 16:22

Apple ima podužu listu malih, ali zgodnih opcija na svojim iPhone telefonima, koje svakodnevne stvari mogu učiniti drastično lakšim i bržim, donosi Slobodna Dalmacija.

Takva je 'Back Tap' opcija, koja je kao skriveni, da ne kažemo tajni, gumb, ugrađena u Apple logotip na poleđini svakog iPhone telefona, piše Smartlife. Dobro, ne baš svakog.

'Back Tap' podržavaju iPhone 8 i svi noviji iPhone telefoni koji imaju instaliranu najmanje iOS 14 verziju operativnog sistema.

U tu kategoriju spadaju: iPhone 8 serija​, iPhone X​, iPhone XS serija,​ iPhone XR, iPhone 11 serija​, iPhone 12 serija i ​iPhone 13 serija.

Dakle, još s iOS 14 verzijom stigla je ova skrivena opcija, koju ima rijetko koji drugi telefon.

Čuveni Apple logotip na svakom iPhone telefonu koji podržava 'Back Tap' tako postaje interaktivan i omogućava korištenje za neke od funkcija u samom 'meniju' telefona. 

Da bi se aktivirala osjetljivost zadnjeg dijela telefona (površina oko Apple logotipa i nešto šire) potrebno je uključiti 'Back Tap' u 'Settings' izborniku iPhonea, pa zatim u 'Accessibility' izborniku. Apple je naravno ciljao iPhone gumb, odnosno svoj logotip kao mjesto tapkanja, ali je polje osjetljivo na komandu i nešto šire, oko samog znaka. 

Ovisno o pojedinim aplikacijama i opcijama telefona, 'Back Tap' ima dvostruki ili trostruki 'tap', koji omogućava izvršavanje neke od sistemskih funkcija, pokretanje aplikacije ili Apple servisa, kao i bilo kojeg drugog izbornika, komande ili aplikacije prikazane u podužoj listi - na raspolaganju je i 'Siri' buđenje, zaključavanje telefona, pomoćni meniji, prečaci... Također, osim u Apple aplikacijama, dvostruki i trostruki 'Back Tap' mora biti podržan i od strane proizvođača aplikacije da bi radio.

'Back Tap', između ostalog, omogućava 'skrolanje' stranicom, 'screenshotanje', pristupanje obavijestima, preskakanje s aplikacije na aplikaciju, otvaranje Control Center, brzo uključivanje neke dodatne opciju u aplikaciji ili igri, i slično.

Apple iPhone 'Back Tap' je odlična funkcija i, kao što kaže popularna tiktokerica ​Elly, "koristite iPhone pogrešno ako ne upotrebljavate 'Back Tap' funkciju".​

I da, 'Back Tap' radi i s (većinom) maski, čak i s onima koje za iPhone podržane uređaje služe kao punjač, to jest mobilna baterija. 

02. svibanj 2024 20:22