StoryEditorOCM
ZabavaDobri savjeti

I vi ste ovih dana ‘peškali‘ omikron? Liječnik savjetuje kako se trebate ponašati i boriti protiv infekcije

Piše PSD
25. siječnja 2022. - 20:51

Zaraza omikronom sve je češća, a ako ste i vi jedna od onih osoba koja je ovih dana skupila najnoviji oblik koronavirusa ovo trebate znati, donosi Slobodna Dalmacija.

Novinarka portala MissZdrava pitala je  Igora Petrovskog, dr. med. dr spec. obiteljske medicine sve što bi osobu oboljelu od omikron varijante koronavirusa moglo zanimati: koji simptomi upućuju na koronavirus, kako se liječiti kod kuće, kada se javiti liječniku, koje lijekove koristiti, a koje izbjegavati, što jesti i piti, koji su znakovi pogoršanja i što poduzeti.

Na temelju kojih simptoma osoba treba procijeniti da ide u samoizolaciju i preporučujete li da napravi kućni test?

Simptome koronavirusa teško je na početku razlikovati od respiratornih bolesti uzrokovanih drugim virusima. Ako je tjelesna temperatura 37. 2 uz sekreciju iz nosa, kašljanje, kihanje, grlobolju treba posumnjati u moguću zarazu koronavirusom s obzirom na trenutačnu prevalenciju virusa. Kod nekih ljudi korona uzrokuje i gastrointestinalne simptome poput proljeva, povraćanja, bolova u abdomenu. Dakle, svaka temperatura udružena s ostalim općim infektivnim simptomima (glavobolja, bolovi u mišićima i zglobovima, smanjeni apetit) te specifičnim infektivnim simptomima (simptomi poput kašlja, sekrecije iz nosa, proljeva, povraćanja) zahtijeva samoizolaciju dok se covid ne isključi.

Jedini patognomonični simptom covida po mome iskustvu je gubitak mirisa te ste s ovim simptomom prilično sigurni da zaista i imate covid. Važno je ne testirati se odmah po početku simptoma, po mome iskustvu BAT-ovi (brzi antigenski test) su neprecizni prvi pa i drugi dan bolesti. Općenito kod svake infektološke bolesti liječničku pomoć je potrebno zatražiti treći dan bolesti kad se simptomi iskristaliziraju osim, ako naravno simptomi nisu brutalni i/ili životno ugrožavajući ili pacijent nema neku bolest koja bi mogla negativno utjecati na prognozu bolesti, primjerice kod covida kroničnu opstruktivnu plućnu bolest, tešku astmu, plućnu fibrozu, cističnu fibrozu, emfizem itd. Dakle tek treći dan od pojave simptoma treba raditi BAT te ukoliko je on pozitivan javiti se obiteljskome liječniku, a do javljanja liječniku apeliram na građansku odgovornost-dakle samoizolacija, nošenje maski, držanja preporučene distance, izbjegavanje velikih okupljanja i zatvorenih prostora te naravno cijepljenje.

Koji simptomi omikrona se smatraju blagima i kako ih treba liječiti?

Temperatura do 38.5 stupnjeva, bolovi u mišićima i zglobovima, smanjeni apetit, glavobolja, u principu svi simptomi osim dispneje (otežanoga disanja). Liječi se simptomatski, znači ležanjem i odmaranjem, Lupocet 500 mg do maksimalno 4 g tijekom 24 sata odrasli ili Ibuprofen 600 mg do četi puta tijekom 24 sata odrasli uz gastroprotekciju te tuširanje ili kupanje u mlakoj vodi, ako je temperatura iznad 38 stupnjeva Celzijevih. Adekvatna hidracija-dakle piti vodu i jesti na silu, ako treba, ali jesti. Lupocet i ibuprofen pokrivaju i ostale simptome poput glavobolje i bolova u mišićima i zglobovima s obzirom da su NSAID klasa lijekova.

Koji su znakovi upozorenja da se stanje pogoršava i kada zatražiti liječničku pomoć?

Dispneja (otežano disanje), osjećaj da ne možete doći do zraka posebno ako je udruženo sa visokom temperaturom 39 plus, ako se zadišete pri najmanjem naporu. Navedeno može značiti virusnu upalu pluća koja u slučaju covida može rapidno progredirati do insuficijencije disanja te hospitalizacije. Dakle ne čekati da poplavite ili da ne možete reći jednu rečenicu od zadihanosti. U slučaju simptoma morate odmah na OHBP (objedinjeni hitni bolnički prijam, znači na hitnu u bolnicu op.a.) da se snimi RTG pluća te provjeri oksigenacija krvi.

Koja je visina temperature „prihvatljiva“ i koliko sati ili dana ne treba ići liječniku, ako temperatura unatoč naporima da se skine ne pada?

Do 39 stupnjeva C,  ako ste mladi i zdravi, starije osobe do temperature 38.5. Treći dan simptoma se javlja liječniku s napravljenim brzim antigenskim testom te će onda vaš izabrani liječnik savjetovati što i kako dalje. U slučaju temperature više od 39 stupnjeva C javite se odmah, u slučaju dispneje javiti se odmah ili u slučaju nedostupnosti liječnika obiteljske medicine otići na hitni bolnički prijam.

Glavobolja i umor su jedni od najčešćih simptoma zaraze omikronom. Kako se nositi s njima i do koje mjere je taj umor „normalan“?

 Popijte Lupocet ili/i Brufen i trpite dok ne prođe. Svaki umor je normalan osim ako ne možete napraviti 10 koraka do WC-a ili ako se ne možete sami ustati ili sami jesti. Tada se odmah javite liječniku.

Koji su simptomi zbog kojih oboljeli hitno i neodgodivo trebaju tražiti pomoć liječnika i idu li u tom slučaju na hitnu ili pokušavaju stupiti u kontakt sa svojim liječnikom obiteljske medicine?

Ako je došlo do dispneje i  ako ne uspijete u roku pola sata dobiti svog liječnika obiteljske medicine treba odmah otići u bolnicu na hitnu pomoć. Također i u slučaju temperature više od 39 stupnjeva C. Napominjem jer mnogi to ne znaju da za vrijeme vikenda i praznika postoji i posebno dežurstvo obiteljske medicine pa se informirajte gdje je s obzirom na vaše mjesto stanovanja. Dakle i preko vikenda možete doći do liječnika opće/obiteljske medicine.

Koji lijekovi iz kućne ljekarne se preporučuju, a koje treba zaboraviti?

Lupocet i Brufen se preporučuju, naravno uz gastroprotekciju (Gastal, Emanera, Controloc, Zoprax, Famosan itd...) Zaboravite Sumamed (azitromicin)-antibiotici ne djeluju, ali nimalo na virusne bolesti. Antibiotici se kod covida ne daju osim u slučaju bakterijske superinfekcije, ako se na virusnu bolest nakalemi bakterija što se diferencira pomoću laboratorija i RTG-a-dakle pretraga napravljenih u bolnici. I Ivermektin zaboravite, njime se liječe crijevni paraziti u konja, ovaca itd..., dakle paraziti, a ne virusi. Eventualno pomaže, ako uzmete 100 puta veću dozu od maksimalne dopuštene, a onda ćete imati žestoke nuspojave koje uključuju i smrt. Postoje specifični antivirusni lijekovi te se čini da neki antidepresivi povećavaju preživljenje, međutim ovo dvoje ćete dobiti na bolničkome liječenju, ako do njega dođe (nadajmo se da neće).

Cijepite se - cjepiva su sigurna, cijepljenje je postupak star otprilike 130 godina te znamo kako i s čim cijepiti. Nadalje, cjepivo nije savršeno, ali ono jedino, osim infekcije virusom, osigurava postojanje specifičnih antitijela koja samo mogu pomoći, a nikako odmoći, da se virus što prije i bezbolnije eliminira iz organizma.

Preporučujete li poseban način prehrane za trajanja bolesti?

Piti puno tekućine-voda/čaj. Jesti što god vam paše, samo jedite, samo izbjegavajte ekstremno jako ljutu ili jako masnu hranu.

Kada otprilike oboljeli mogu očekivati da im se vrate osjetila mirisa i okusa i je li taj simptom manje prisutan kod omikron varijante i cijepljenih osoba?

Ovo je veoma individualno. Kod nekih se vrati za nekoliko dana, kod nekih čak i do dva mjeseca traje i još uvijek tvrde da se nije miris, a time i okus, vratio do kraja. Ipak, iz prakse mi se čini kako je gubitak mirisa rjeđi kod omikron varijante te, ako se i izgubi, brže se vraća. Cijepljeni se u prosjeku (uspjeh cijepljenja se gleda populacijski, a ne pojedinačno, postoje primjeri i cijepljenih koji su loše prošli pa i umrli, ali gledano populacijski cijepljenje osigurava zamjetno bolje ishode bolesti) rjeđe zaraze te imaju i blaže simptome što uključuje i rjeđi gubitak osjeta mirisa te brže vraćanje okusa i mirisa, ako i dođe do gubitka.

20. travanj 2024 10:10