StoryEditorOCM
ZabavaPERO ŠIŠA & ZLATNI DUKATI

Filharmonija i zvuk tambure spojili hrvatski jug i istok: poslušajte i pogledajte spot pjesme ‘Doći ću ti majko’!

Piše Ahmet Kalajdžić
22. lipnja 2023. - 19:04

Suradnja frontmena tamburaškog sastava Zlatni dukati Stanka Šarića s dubrovačkim glazbenikom Perom Šišom novi je iskorak Slavonaca koji od 1997. godine nastupaju pod imenom Najbolji hrvatski tamburaši. Šarić je dosad snimao tradicionalne slavonske pjesme te surađivao s rokerima i pop pjevačima, ali i s glazbenicima filharmonijskog orkestra, s kojima je, tijekom agresije, objavio vjerojatno najneobičniji album s klasičnim glazbenim djelima Mozarta, Verdija, Brahmsa, Bacha i Boccherinija. Uvijek je isticao kako je otvoren za svaku suradnju u kojoj vidi izazov i smisao, a rezultat suradnje sa Šišom je album s desetak pjesama koje su svojevrsna glazbena poveznica krajnjeg juga i istoka Hrvatske.‘

‘Stari moj‘

‘O tome kako je došlo do suradnje s dubrovačkim glazbenikom, Šarić kaže kako se sa Šišom još nije uživo upoznao, no to nije bila prepreka za zajednički projekt započet nakon telefonskog razgovora:

image

Stanko Šarić u tradicionalnoj slavonskoj nošnji franjo marić

Franjo Marić

- Gospodin Šiša mi je predložio da pokušam otpjevati jednu od njegovih skladbi, što sam prihvatio na prvu, ali bez čvrstih obećanja, jer tada nisam znao kako će njegov rad odgovarati mojim vokalnim mogućnostima. Prvi demo snimak koji mi je poslao bio je za pjesmu “Stari moj” posvećenu njegovom pokojnom ocu. Svidjela mi se na prvo slušanje te smo se vrlo brzo dogovorili za aranžmansku obradu. Šiša je u dubrovačkom studiju kod Danijela Harmata snimio zvukove filharmonijskog orkestra i time dao sjajan temelj na koji je moj kolega iz sastava ‘Najbolji hrvatski tamburaši’ Denis Špegelj dodao zvukove tambura. Dobili smo ugodan spoj zvuka narodnog instrumenta i filharmonijskog orkestra, što baš i nije česta pojava. Na kraju sam otpjevao vokalne dionice i pustili smo u javnost skladbu koja je i bez posebne promidžbe izazvala pozitivne reakcije kod slušatelja. Nažalost, još nismo stigli za pjesmu snimiti prateći video spot, no na tome ćemo poraditi - kaže Šarić.

Album je skoro u cijelosti dovršen, a dosad je snimljen video spot pjesme ‘Doći ću ti majko’ u kojoj se miješaju osjećaji nostalgije i domoljublja.

Stari moj

Nema te, a ja pričam s tobom i svaku riječ čujem tvoju,

k’o nekada kad smo ono skupa, našu lozu sadili u polju

Nema te, kako vrijeme leti, ni maslina ne rodi k’o prije,

a htio si još godinu koju, al’ sudbina tako htjela nije.

Uvijek se suzom tebe sjetim i kako tugu sakriti

čuješ li iz visina plavih, ja ću za te moliti

Uvijek se suzom tebe sjetim, jer još me boli život tvoj

nebo je noćas puno zvijezda, koja je tvoja stari moj

-Istina, gospodin Šiša je poznat u svijetu klasične glazbe kao vrhunski instrumentalist i autor brojnih djela koja se izvode po cijelom svijetu. Ali, vjerujem kako nijedan čovjek ne gubi osjećaj povezanosti s narodom iz kojeg je niknuo i taj osjećaj ga potakne na formu koja je sunarodnjacima bliska i razumljiva. Tako je naša suradnja rezultirala albumom s desetak skladbi sadržajno protkanih prije svega ljubavlju nadahnutom raznim motivima. Kad je riječ o skladbama s porukom ljubavi prema domovini, u zadnje vrijeme imam dojam kako mediji zapravo izbjegavaju tu tematiku te da se domoljubne pjesme eventualno mogu čuti samo prigodničarski, nekoliko puta godišnje. O razlozima zašto je tako mogu samo nagađati - veli slavonski glazbenik i otkriva kako se na albumu u pripremi nalaze isključivo Šišine skladbe.

image

Pero Šiša
u novom
glazbenom
projektu

BOŽO RADIĆ
/CROPIX

Božo Radić/Cropix

Čvršći zvuk, pitka melodija

- Nakon početnih par skladbi shvatili smo kako u kompletan zvuk koji razvijamo možemo uključiti i širi spektar zvukova tamburaškog orkestra. Tako smo uz prim, odnosno bisernicu iz skladbe ‘Stari moj’, u kasnije skladbe dodali i ritmičke tamburaške instrumente bas, kontru i čelo, pri čemu nam je pomogao moj sin Ivan koji svira u sastavu “Tamburaši za dušu”. Time smo, uz odobrenje gospodina Šiše dobili malo čvršći zvuk. Inače, svaka od dosad objavljenih skladbi na prvu je osvojila simpatije slušatelja. Vjerujem da je razlog tome što autor vrlo jasno svoju emociju pretače u tekst te, rekao bih, “pitku” melodiju koja lako osvaja širu slušateljsku publiku, a nije banalna. Naravno, sve to samo za sebe nije dovoljno, već je za komercijalni uspjeh glazbe tog profila potrebno uložiti još puno napora - priča Šarić koji je sretan što se i danas na jugu Hrvatske često zapjeva “Ne dirajte mi ravnicu”, neslužbenu himnu Slanovije i sudionika Domovinskog rata:

Pjesma nad pjesmama

Ako me jednom budeš trebala, okreni se iza sebe,

bit ću sam među šutnjom bagrema i mirisom trave

pokošen od nemara, al‘ samo ću voljeti tebe.

Nek te nađu moje nade puste, makar bio pred vratima raja,

godinama uvijek si u meni, a samo nas uspomena spaja.

Pišem ti pjesmu nad pjesmama

bila si želja nad željama

kud će rijeka nego moru svome

kud će suza nego oku mome.

- Agresija na Hrvatsku donijela je puno zla, no jedna od posljedica koja me iskreno raduje jest prožimanje kulture i glazbe svih naših krajeva u novu vrijednost. Tako se dogodilo i to da cijela Hrvatska pjeva “Ravnicu”, a isto tako i “Croatio, iz duše te ljubim”. Ima li boljeg od tog? - govori Šarić na kraju predstavljanja novog projekta u kojem tekstove pjesama potpisuje naš sugrađanin konavoskih korijena Pero Šiša.

Blažen dan je bio

Blažen dan je bio, kad sam te divnu vidio

u onom šumarku, stvorila si bajku

Otad da te sretnem, slijedim znane pute

Svetice života, ljubim tvoje skute

I mene je sreća, s tobom pozlatila

Bog te posla meni, gdje si dosad bila

Idu konji vrani, stižu naši dani

Ti na jednom bijelom, prelijepa pod velom

30. travanj 2024 21:43