StoryEditorOCM
ZabavaKORAK DO NOVE LINIJE

Držali su se ovih 5 pravila i nisu omanuli! Ljudi otkrili kako su uspjeli skinuti 15 kilograma, ni nakon godinu dana nisu ih vratili

Piše dv
20. svibnja 2022. - 16:24

Neka vrlo dobra istraživanja o tome što utječe na skidanje prekomjerne težine dolaze iz Nacionalnog registra kontrole težine, primjerice studija koja analizira osobine, navike i ponašanje odraslih osoba koje su uspjele skinuti najmanje 15 kilograma i zadržati novu težinu barem godinu dana. U studiju je bilo uključeno više od 10.000 ispitanika koji su ispunjavali godišnji upitnik o tome kako su uspjeli smršavjeti, piše Živim.

image
Shutterstock

Pokazalo se da je ljudima koji su uspješno skinuli kilograme zajedničko nekoliko stvari:

- vagali su se barem jednom tjedno

- smanjili su kalorijski unos

- nisu jeli hranu s puno masnoća

- pazili su na veličinu porcija.

- redovito su vježbali

Uz opasku: tim je ljudima tjelesna aktivnost bila dodatak uz ograničavanje kalorija i promjene u ponašanju. Svi stručnjaci za mršavljenje kažu da je najvažnija stvar kod gubitka prekomjerne težine ograničiti kalorijski limit na razinu koju osoba može podnijeti i provoditi te se fokusirati na zdravije namirnice. Općenito, dijeta i vježbanje može djelovati bolje nego samo dijeta, ali tek s marginalnim utjecajem vježbanja na gubitak kilograma. Potvrđuje to i studija provedena na skupini preteških ljudi: oni kojima su samo srezali kalorijski unos izgubili su podjednako na težini kao i oni koji su uz dijetu i vježbali. Stoga, krenete li na put mršavljenja koji uključuje i srezavanje kalorijskog unosa i vježbanje, stručnjaci savjetuju da ne brojite one kalorije koje ste utrošili vježbajući, jer bi vas to moglo odvesti k dodatnom jedenju.

- Pravite se da niste uopće vježbali. Jer, vjerojatno ćete htjeti hranom nadoknaditi napor uložen u vježbanje. O tjelovježbi razmišljajte samo kao o načinu poboljšanja zdravlja, a ne kao o načinu za gubitak kilograma - kažu, piše Živim.

24. rujan 2023 01:27