StoryEditorOCM
GastroDubrovačka petorka proizvela je Dubrovnik Gin Expression i stvorila Habitat

Vlaho Carević: "Dubrovački gin je svježa priča koju dosad nije imao tko ispričati"

Piše Lorita Vierda
14. svibnja 2023. - 19:32
Prva i jedina destilerija gina u Dubrovniku Habitat i budući proizvodno-umjetnički inkubator i njezin začetnik Vlaho Carević ponosno pokazuje Dubrovnik Gin ExpressionBožo Radić/cropix/

Ispred destilerije kamper. Breaking bad u najboljem izdanju, samo što se u njemu ne kuhaju zabranjene supstance. Stoji prekriven mahovinom, kao neki podsjetnik na početak priče o jednom od najomiljenijih svjetskih alkoholnih pića, gin. I to ne bilo kakav. Nego onaj koji vas mirisom, aromom, gustoćom i poslužen u fino ohlađenoj čaši vodi na neku kalamotsku, mljetsku, konavosku ili lastovsku livadu. Dubrovnik Gin Expression ‘smućkala‘ je ekipa dubrovačkih entuzijasta, nove mlade generacije kojima ništa nije nemoguće. Koji su sve što imaju kod sebe i od sebe uložili u gotovo umjetnički proizvod koji hladi nepce i grije dušu. Proizvodnja gina zanimljiv je i dugotrajan proces od kojega bi mnogi lako odustali.

image

U najavi je i proizvodnja likera, nekoliko staklenki već se ‘kuha’

Bozo Radic/Cropix

Nije to samo stavi pecaru, pa otprilike ocijeni kad je rakija gotova. Jer da je tako, već odavno bismo imali svoj gin. Od ideje preko korone, prepreka, administrativnih i globalnih, pa do nepostojanja u uredbama i zakonima, ali i sjajnih činovnika (i ovo je prva za čut‘) koji su im pomogli u svemu tome, dok jedan od peteročlanog društva, Vlaho Carević, priča o tome kako je do konačnog artisan proizvoda došlo, čovjeka može zaboljeti glava, ali ne i njih koji su pošto – poto odlučili ideju dovesti do kraja. Do onoga što je vrhunski, a još im se i sviđa.

image

Mali kotao za destilaciju gina na kojemu polaznici radionica proizvode gin s vlastitim potpisom

Bozo Radic/Cropix

Okus, miris, putovanje...

-Dugo je to sve trajalo, usput je došla i korona, pa sam ja imao nesreću, pa se nekako, a to je i normalno za nešto ovakvo, sve razdužilo. Sve to bi nekoga natjeralo da reče – ništa, odustajem. Eto mi nismo. Išao sam u Nizozemsku na učenje, radionice, razumijevanje kemijskih procesa, otamo smo i nabavili sve vrhunske proizvode, kotlove, bačve, puno toga, a Dubrovnik Gin Expression koji je nastao samo je jedan mali dio cijele nadamo se kroz vrijeme velike priče o Habitatu. Kao jednom krovu ispod kojeg će se razvijati sve i svašta, gdje ništa nije nemoguće. Postoji cijela jedna generacija mladih ljudi koji ne žele samo pružati uslugu, nego nešto zaista i proizvoditi. I to vidim na svakom koraku dok idemo u finiš." - priča Vlaho dok dajemo ginu da malo prodiše, kad se otvaraju i neke druge arome, aftertaste i kako ljubitelji ovog pića vole reći, ‘čini bolje nego prije pola sata‘. Oko nas u destileriji čaše, boce, mjerice i mjerači, male, srednje i velike ‘pecare‘, kotlovi na kojima učite izdestilirati gin sa svojim potpisom i cijeli niz dobro poznatih, naših proizvoda koji ovom ginu daju punoću okusa. Smilje, lavanda, kadulja, ruzmarin, borovica i zvijezda svakog gutljaja – naša domaća naranča i limun. Korijen perunike jedan je od aromata, a kako se i inače koristi u parfemskoj industriji, a nekako je smatramo ‘svojom‘, bilo je logično da i ona uđe u kombinaciju. Naslagane nebrojene tegle sušenih kora naranče, svaka, dodaje Vlaho, ručno oguljena.

image

Kora naranača s našeg područja koju je ekipa ručno gulila

Bozo Radic/Cropix

-Ogulili smo toliko naranača da ne povjeruješ, a i svi smo duže vrijeme i uživali u njihovom soku, bacilo se nije ništa. Sve ručno, jer treba odvojiti bijeli dio od čiste kore, zalediti, osušiti, učiniti da kora puna ulja da ono najbolje od sebe. Nabavljali smo ih sve do Lastova, kao i limune, sve vrste koje su nam trebale, također na našem području. Trajalo je!" - smije se Vlaho koji s Nikolinom i Ivom Đivanović, Ninom Kecerinom zvanim Njaz i Eduardom Glavićem čini petorku koja se pozabavila kemijom, biologijom, ekologijom, poljoprivredom, umjetničkim izražajem i dizajnom.

Smilje, lavanda, kadulja, ruzmarin, borovica i zvijezda svakog gutljaja – naša naranča i limun. Korijen perunike jedan je od aromata, a uljnost i svježina, uz sve okuse, od prvog do onog nakon par minuta, vode vas na neku vrelu mediteransku livadu

image

‘Moraš ga pustit‘ da diše, pa onda...‘ - upute za konzumiranje gina stvarno funkcioniraju, u što će se uskoro uvjeriti i svi ostali na planiranim pop-up eventima

Bozo Radic/Cropix

Habitat za svašta

Ta energija nije mogla rezultirati ničime nego vrhunskim proizvodom za kojega zapravo nije trebala nikakva reklama, oglašavanje ni preveliki trud, jer su oni koji taj gin žele uvrstiti u svoju ponudu čuli da se u Knežici mućka nešto dobro, novo, naše. Sve informacije o samom izlasku ovog gina na tržište ljubitelji su mogli pronaći na Instagram i Facebook stranici Habitat Distillery, a uskoro i na web stranici i trgovini habitatdistillery.com.

-Zato kažem da je Habitat samo jedan hub, jedan inkubator dobrih stvari i proizvodnje, a znamo kako se u nas već desetljećima izbjegava proizvoditi išta. Obzirom da gin čine sve naše lokalne biljke, to je sjajna prilika za one koji imaju zemlju, a ne znaju što bi s njom. Zabavit ćemo se time tako da ćemo učiti ljude kako saditi naše autohtone biljke koje ne trebaju sustav navodnjavanja, preveliku brigu ni posebne uvjete, samo malo znanja i ljubavi da bi rasle i bile i nama, ali i u drugim projektima, temelj od kojeg se može napraviti puno sjajnih stvari. Destilerija pomalo postaje mjesto okupljanja, degustacija, učenja, rada, imali smo već nekoliko radionica gdje su ljudi stvarali vlastiti gin, podržavat ćemo naše lokalne umjetnike i dizajnere, u najavi su i likeri, već dugo prijateljujemo s mladim ljudima koji se bave vinogradarstvom i vinarstvom, viskijima, ljudi koji po svojim afinitetima stvaraju divne stvari, ma bit će tu svega" - priča Vlaho dok pokazuje bocu za gin čiji je prototip boce napravila umjetnica Morana Depoli, a u staklo preveli dizajnerski tim OAZA kolektiv.

image

DV
Dubrovnik, 090523
Prva i jedina destilerija alkoholnog pica gina u Dubrovniku, naziva Habitat.
Foto: Bozo Radic/CROPIX

Bozo Radic/Cropix

Uz minimalizam i jednostavnost i estetsko savršenstvo, jer etiketa, koju ne smijemo još otkriti, bit će dovoljno snažna da će zasvijetliti kao semafor i tako se savršeno uklopiti u dizajn, priču i samo piće. Od vodiča, managera, sportaša do kreatora gina zanimljiv je put kojeg je Vlaho prolazio baš kako treba, korak po korak, i putem vidio, osjetio i upoznao izgleda sve ono što ga je i dovelo do samog finiša. Konkurencija?

-Cijenimo, ali vjerujemo u naš gin. Poseban je, sve u njemu je nova priča našeg kraja koju dosad nismo imali i spremni smo je ispričati svima."

14. travanj 2024 11:00