Svaki blagdan ima svoje tipične slastice, a jedan od zaštitnih znakova Božića sigurno su prikle. Sjetite se samo mirisa koji se širi s adventskih štandova na kojima se priprema ova vrlo popularna slastica kojoj rijetko tko može odoljeti. Najčešće su slatke, iako mogu biti i slane, no u svakom slučaju su neodoljive i zarazne: kad ih jednom počneš jesti, ne možeš prestati i to naročito ako su napravljene kako treba. A svatko iole vičan kuhanju barem je jednom pokušao napraviti svoje prikle i pronaći ričetu po kojem će mu ispasti savršeno: a to znači hrskave izvana, sočne iznutra, ukusne i ne previše masne, ni premalo ni prejako pečene i, naravno, lijepo oblikovane, donosi Živim.hr
Postoji mnoštvo lokalnih varijanti, no jedne od najpoznatijih su dalmatinske prikle pa, kako ne biste gubili vrijeme surfajući i isprobavajući razne ričete s upitnim ishodom, predlažemo vam ričetu za prave dalmatinske fritule iskusne splitske šefice Marije Lulić, dopredsjednice Udruge šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija ŠKMER i dugogodišnje šefice splitskog hotela Park.
Nije dovoljan samo dobar recept
Iako su prikle zapravo vrlo jednostavna slastica za pripremu, postoje neki trikovi bez kojih prikle neće ispasti baš onako savršene ma koliko recept bio dobar.
Da ne budu premasne
Kako prikle ne bi ispale premasne, važna je odgovarajuća temperatura ulja u koje stavljate prikle. Temperatura ne bi smjela biti preniska jer stavite li tijesto u mlako ulje, ono će upiti veću količinu prije nego što se napravi korica. Na višoj temperaturi ulja (oko 170-180 stupnjeva) brzo se stvori kora koja sprečava prodiranje ulja u prikle. Zbog toga prikle i ne smiju biti prevelike jer ako velike prikle ubacujete u vrelo ulje (kako i treba) izvana će brzo biti dovoljno pečene dok će iznutra ostati sirove.
Za prozračno i meko tijesto: Čašica žestokog pića je upravo ono što daje prozračnost i mekoću tijestu, a uz to i smanjuje upijanje masnoće. Ovisno o receptu, to može biti rum, rakija, konjak ili maraskino, u svakom slučaju, to je korak koji ne smijete preskočiti.
Da budu rahle i lijepo napuhane
Ne škrtarite na prašku za pecivo jer, ako ga stavite premalo, prikle se neće dovoljno napuhnuti tijekom pečenja.
Za lijepi oblik
Kako bi prikle imale lijepi oblik, žličicu kojom vadite tijesto svaki put prethodno uronite u ulje koje ste prethodno stavili u odgovarajuću zdjelicu.
Da ostanu hrskave izvana
Gotove, pržene prikle posipajte solju ili šećerom, prelijevajte čokoladnim i drugim preljevima ili punite tek neposredno prije posluživanja jer će, u suprotnom, izgubiti hrskavost.
Da ne izgube oblik i hrskavost
Ne stavljajte previše prikli odjednom u lonac kako biste ubrzali postupak prženja jer na taj način smanjujete temperaturu ulja i prikle će ispasti masne i gumene.
Prave dalmatinske prikle prema receptu šefice Marije Lulić
Sastojci:
- 3 jaja
- 2 žlice šećera
- 360 g brašna
- 360 g čvrstog jogurta
- 2 žličice praška za pecivo
- pola žličice soli
- naribana korica naranče i limuna
- žlica ruma
- ekstrakt vanilije
Priprema:
Pomiješajte jaja, šećer, rum, koricu naranče ili limuna i ekstrakt vanilije. Prosijte brašno s praškom za pecivo te dodajte jajima. Promiješajte i na kraju umiješajte jogurt. Nastavite miješati dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Vadite žlicom tijesto i pecite u vrelom ulju. Volite li fritule s grožđicama, za ovu količinu sastojaka bit će vam dovoljno dodati 6 dekagrama. Prije dodavanja u tijesto, grožđice obavezno namočite u nekoliko žlica ruma.