StoryEditorOCM
GastroNEŠTO DRUGAČIJE

Prevruće je za kuhanje? Donosimo recept za rajčice punjene tunom - zdrav i ukusan obrok bez uključivanja pećnice i štednjaka

Piše Nina Čiča/Živim
4. kolovoza 2022. - 09:46

Rajčice nadjevene tunom, kuhanim jajima i majonezom ukusno su i brzo, ali i vrlo osvježavajuće jelo za ljetne dane. Rajčice, koje često koristimo kao prilog, u ovom su receptu pretvorene u glavno, lagano jelo, piše Živim.

Mogu se pripremiti čak i večer ranije pa u vrijeme ručka uopće nećete imati posla.

RAJČICE PUNJENE TUNOM

Sastojci (za 4 punjene rajčice):

4 rajčice od oko 200 g svaka

2 srednje velika jaja

8 g fileta inćuna u ulju

150 g konzervirane tune ocijeđene od ulja

6 g ukiseljenih kapara

2 grančice majčine dušice

crni papar i sol po potrebi

Za majonezu (150 g):

1 žumanjak sobne temperature

125 ml suncokretova ulja

12 ml limunova soka

1,5 g bijelog vinskog octa

crni papar i sol po potrebi

image
Shutterstock

Priprema:

Odrežite kapice rajčicama pazeći da ne odrežete peteljku (zbog toga su rajčice s grančice najbolji izbor) jer će ona služiti kao dekoracija.

Žličicom izvadite pulpu iz rajčice, posolite "posudice" od rajčica koje ste dobili i okrenite ih naopako na tanjur (ili rešetku) kako bi se ocijedile.

U međuvremenu skuhajte jaja utvrdo, ohladite ih pod mlazom hladne vode, oljuštite i sitno nasjeckajte.

Tunu iz konzerve ocijedite u cjedilu, stavite potom u zdjelicu i vilicom dobro izgnječite

Nasjeckajte kapare i inćune koji će vam služiti za nadjev te ih stavite sa strane.

Pripremite majonezu: žumanjke stavite u duboku zdjelu, posolite i popaprite po ukusu, dolijte ocat i miješajte, a istodobno u tankom mlazu polako dolijevajte ulje. Jako je važno za uspjeh majoneze da ulje dolijevate polako i u vrlo tankom mlazu kako se ne bi stvorile grudice. Miješajte stalno u istom smjeru sve dok se umak ne zgusne.

Kad je majoneza gotova, dodajte limunov sok i nastavite miješati električnim mikserom. Na kraju dodajte tunu i kapare, inćune i nasjeckana kuhana jaja te lagano posolite i popaprite. Miješajte dok se sastojci ne sjedine.

Smjesom punite rajčice pomoću slastičarske vrećice. Poklopite ih poklopcima od rajčica ili ih samo naslonite na njih sa strane.

SAVJET

Želite li obogatiti okus ovom jelu, možete u nadjev dodati zelene ili crne masline. Punjene rajčice možete držati u hladnjaku u hermetički zatvorenoj posudi najviše dva dana, piše Živim.

20. travanj 2024 14:32