StoryEditorOCM
GastroSad je pravo vrijeme

Ova starinska ruža može se koristiti na mali milijun načina: Dobra je za liker, ali i marmeladu

Piše Gabrijela Bijelić
23. travnja 2024. - 20:20

Osebujna zbog intenzivnog mirisa i neobičnog oblika cvijeta, ruža stolisnica, na jugu poznatija kao centifolia, ove je godine na širem dubrovačkom području procvjetala ranije nego inače. U svojim okućnicama rascvjetane grmove bilježe i konavoski domaćini poput umirovljenika Andrije Grgurina iz Mikulića koji ovu mirisnu ‘rusicu‘ već godinama koristi za izradu starinskog likera rozolina. Ovaj je ružin liker nezaobilazan sastojak za posebnu aromu pince, a omiljen i kod ljubitelja blažih alkoholnih pića.

Botaničari izvornu centifoliju povezuju s bujnim grmovima bijele i ružičaste boje, visine oko metar i pol koji cvjetaju jednom godišnje, najčešće u prvoj polovici svibnja.

image

Sušeni pupoljci stolisnice

Cropix/

Dugi izbojci mjestimice imaju dosta trnja, a biljka dobro podnosi zimu. Ime ruže povezuje se s mnoštvom latica koje se ‘gužvaju‘ ukrug. Neki ih zbog oblika cvijeća nalik glavici kupusa nazivaju još i cabbage roses ili kupusne ruže. Takav su naziv dobile jer je cvijet oblika glavice kupusa. U svijetu ih ima dvadesetak vrsta i sve spadaju u tzv. starinske.

Recepata za izradu rozolina ima više, no prevladavajući je autorima dobro znan. U doba pune cvatnje, bila ona u svibnju ili potkraj travnja kao ove godine, treba nabrati stolisnica a za jednu turu likera dostajat će vam 12 komada cvjetova.

Naši sugovornici kažu da će vam uz latice prepoznatljivog vonja trebati i kilo cukara, litra lozovače i obilje sunčanih sati jer kod izrade, liker mora 40 dana ostati na sunčanom mjestu:

- Kad pripremate rozolin, cvjetovi stolisnice nikako ne smiju biti prskani. Prije korištenja obavezno ih je proprati, ocijediti višak vode pa onda latice ruže s kojih je uklonjena stapka posložiti po principu ‘red latica – red cukara‘ dok ne iskoristimo svih 12 cvjetova. Smjesa se potom zalije sa 7 decilitara rakije i desetak dana lagano miješa dok se cukar ne otopi i upije u smjesu. Staklenka se drži na osunčanom mjestu oko 40 dana pa se potom liker lijepo procijedi i čuva u staklenim bocama – otkrili su nam upućeni male tajne izrade rozolina koji se i danas koristi kao aperitiv ili dodatak rozati. Nekad se ovom slatkastom likeru znalo dodati i začine poput korijandra u zrnu ili cimeta radi osnaženja okusa.

image

Ruža stolisnica je popularna i u kulinarstvu i u kozmetici

Cropix/

Da je centifolia privlačna i u obliku marmelade. Andrija Grgurin u proljeće se upravo tome posvećuje, kaže kako ljudi odlično reagiraju na cvjetni okus. Radio je on likere i s čičimcima, murvama, rogačem i kaduljom, košćelama i mrčom, no stolisnica je ipak nešto posebno. Palačinke ili cheesecake s džemom od ruže, limunade s dodatkom, sve se to može proizvesti od stolisnice koja je popularna i kod izrade sirupa osebujne roza boje s dodatkom limunske kiseline. Ni kozmetička industrija nije ostala imuna na zov centifolije koja daje šarm svakoj ružinoj vodici.

24. travanj 2024 09:19