StoryEditorOCM
GastroNepravedno zapostavljena

Dubrovački vitez gastronomije o kraljici povrća: Njezino Veličanstvo artičoka hrani i liječi, lijepa je punjena i u likeru

Piše Gabrijela Bijelić
18. svibnja 2024. - 09:58

Ukusna je, korisna za zdravlje, atraktivna za vidjeti, zimzelena, što još reći, osim da je šteta što tako kratko traje. Dubrovački Profesor i međunarodni vitez gastronomije Josip Žuvela pun je hvale za artičoku koju naziva najplemenitijim od svega povrća.

- Bez sumnje to je zapostavljena kraljica, a tko je prepoznaje kao deliciju, to znači da je sladokusac koji zna cijeniti tradicionalnu trpezu naslijeđenu od naših djedova. Koristi se inače jedino mladi dio, još neotvoreni, ustvari pupoljak. Uz cvjetaču i brokulu, spada u cvjetasto povrće ali artičoka je dama, najcjenjenija. A spada u cvjetasto povrće zato što će se, ako ne uberemo pupoljak, dama pretvoriti u divan cvijet. Za jelo se može koristiti i cijela sredina i latice, od nje nastaju divna hladna ili topla predjela i jela, a s nadjevima je prava poslastica. Od te mediteranske biljke nastalo je staro dubrovačko jelo punjene artičoke, a uz artičoku tu su i mladi bob, mladi biž i kopar. Ako udružimo te četiri namirnice, uz naše plemenito ulje i karakterističan začin, dobili smo deliciju – zaneseno priča profesor o artičoki i otkriva kako je još od doba Dubrovačke Republike ona bila i podatan materijal za razne likere.

Više pročitajte u tiskanom izdanju Dubrovačkog vjesnika

01. lipanj 2024 18:11