StoryEditorOCM
GastroNiskokalorični snack

Osim što su praktičan zalogaj koji uvijek možete imati pri ruci, ovo je još pet razloga da svaki dan pojedete jednu bananu: čini čuda za vaše zdravlje i izgled

Piše Javorka Luetić
29. studenog 2021. - 16:04

Zdravstvene prednosti banana uvjerit će vas da pojedete barem jednu dnevno i tako otjerati liječnika, prenosi healthshots.com. Banana je najukusnija i najbogatija hrana, koja se vrlo često koristi u indijskoj kuhinji. Možete ih uživati ​​u raznim oblicima - sirovim, u voćnim napitcima ili kao čips...Mnogi nisu svjesni da su banane izvor esencijalnih vitamina i minerala poput vitamina A i B, kalija i magnezija. To znači da povoljno utječu na razinu krvnog tlaka, reguliraju tjelesnu težinu, poboljšavaju probavu i rad srca. Štoviše, banana trenutno podiže energiju i sadrži samo 90 kalorija po komadu. Dok razmišljate o receptima u kojima možete koristiti banane, evo pet razloga zašto biste ovaj dar prirode trebali uvrstiti u svoju prehranu, piše Slobodna Dalmacija.

1. Bolji rad srca

Banana je bogata vlaknima, magnezijem i kalijem, koji mogu poboljšati zdravlje srca kao nijedna druga hrana! Prema istraživanju koje je objavila Harvard School of Public Health, jedenje banana može pomoći u ublažavanju napetosti u stijenkama krvnih žila, čime se smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti i koronarne bolesti srca. Kalij u bananama pomaže u regulaciji otkucaja srca, krvnog tlaka i održava mozak budnim.

image
Shutterstock

2. Brže mršavljenje

Banane imaju relativno malo kalorija, što je dobra vijest za one koji žele smršaviti. Banana prosječne veličine ima nešto više od 90 kalorija i bogata je vlaknima, što utječe na usporavanje probave i dugotrajan osjećaj sitosti.

3. Poboljšana probava

Banane su bogate vodom i vlaknima, što je izvrsno za probavu. Topiva vlakna apsorbiraju vodu, što pomaže u održavanju meke stolice. Također mogu pomoći u poboljšanju kretanja stolice kroz probavni trakt. Ovom popisu možemo dodati da pomažu u obnavljanju elektrolita, poput kalija, koji se često gube proljevom ili povraćanjem. Sadrži i otporni škrob (osobito ako koristite kuhane, manje zrele banane), koji pospješuje zacjeljivanje crijeva.

image
Shutterstock

4. Pomaže kod anemije

Banane imaju visok udio željeza, pa mogu pomoći u liječenju anemije (znatno smanjen broj crvenih krvnih stanica). Prema studiji koju su objavili američki nacionalni instituti za zdravlje, visok sadržaj željeza u bananama može potaknuti proizvodnju hemoglobina u krvi i pomoći u borbi protiv anemije. Osim toga, vitamin B6 u bananama regulira razinu glukoze u krvi, što može pomoći osobama s anemijom.

5. Poboljšava san i raspoloženje

Banane su bogate kalijem što pomaže opuštanju mišića nakon napornog dana. Vitamin C u bananama podržava zdravu funkciju mozga tako što proizvodi serotonin, hormon koji utječe na vaš ciklus spavanja, kao i na raspoloženje i sposobnost upravljanja stresom i/ili boli. Osim toga, banane sadrže triptofan, aminokiselinu koja može pomoći u održavanju pamćenja i reguliranju raspoloženja.

Sljedeći put kada pomislite da ste već pojeli dovoljno povrća i voća, imajte na umu brojne dobrobiti banana i dodajte ih u svoju svakodnevnu prehranu.

22. travanj 2024 23:32