StoryEditorOCM
GastroVJEČNO PITANJE

Čarobni napitak za mršavljenje ili još jedan zdravi detoks pripravak? Evo što studije kažu o učinku zelenog čaja

Piše MOZAIK SD
10. siječnja 2023. - 11:24

Jedan od napitaka za kojima najčešće posežemo tijekom procesa mršavljenja je zeleni čaj, piše Buka.

Dok neki tvrde da ovaj biljni pripravak dodatno pomaže topljenju masnih naslaga, drugi tvrde da je zdrav, ali da nema takve ‘supermoći‘. Što je onda prava istina?

image
Shutterstock

Zdravi ili čarobni napitak

Istraživanja su dokazala da zeleni čaj nije zamjena za zdravu prehranu i redovitu tjelovježbu te da ne djeluje kao ‘gumica za brisanje‘ visokokalorične hrane ili pića koje konzumirate redovito. Međutim, s obzirom na to da je manje obrađen od ostalih čajeva, zeleni čaj sadrži veću koncentraciju polifenola, odnosno katehina - koji su jedan od aktivnih sastojaka povezanih s mršavljenjem.

Katehini, naime, mogu spriječiti nakupljanje tjelesne masti i povećati tjelesnu temperaturu, što pomaže u sagorijevanju više kalorija. U zelenom čaju nalazi se i kofein, koji dodatno pomaže pri sagorijevanju kalorija i masnoća. Ipak, iako su istraživanja na životinjama dokazala povezanost konzumiranja zelenog čaja s većim sagorijevanjem masti i kalorija, činjenica je da je njegov efekt na ljude manje značajan. 

Jedna šalica zelenog čaja sadrži otprilike 120 do 320 miligrama katehina i 10 do 60 miligrama kofeina. Istraživanje koje je u rujnu 2012. godine objavljeno u časopisu "Obesity" utvrdilo je da redovito ispijanje zelenog čaja neće pripomoći gubitku kilograma. Ipak, iste godine u prosincu je u časopisu "Cochrane Database of Systematic Reviews" objavljena studija koja dokazuje povezanost pijenja zelenog čaja i mršavljenja, samo ne u značajnim količinama, piše Buka.

image
Shutterstock

Oprez pri pripremi

Šalica samog zelenog čaja ima dvije kalorije, što ga čini iznimno zdravim dodatkom svake prehrane čiji je cilj mršavljenje. Već samim dodavanjem žlice meda i žlice vrhnja, energetska vrijednost šalice skače na 84. Iako ne prevelika, kada popijete tri šalice dnevno - unijeli ste 252 kalorije. 

Ovaj napitak ako se konzumira redovito, smanjuje rizik od srčanih bolesti i nekih vrsti raka, ali s obzirom na količinu kofeina koju sadrži - može imati neke negativne učinke kod onih koji imaju  povijest problema sa srcem, visokim krvnim tlakom ili tjeskobom.

 

23. travanj 2024 21:07