StoryEditorOCM
ŽupaOPĆINA ŽUPA DUBROVAČKA

Radni sastanak načelnika Nardellija s novom upravom KUD-a Marko Marojica

Piše PSD.
12. travnja 2019. - 15:00
Načelnik Općine Silvio Nardelli i voditeljica Odsjeka za društvene djelatnosti Katarina Barović ugostili su novog predsjednika KUD-a Marko Marojica Ivicu Grbića, novog tajnika Davorina Njirića, kao i dugogodišnje voditelje folklora Matea Čanića i Ivana Vlašića-voditelja tamburaškog sastava i klape. Tema sastanka je bila predstavljanje nove uprave KUD-a kao i plana i programa rada. Tom prilikom predstavnici KUD-a upoznali su načelnika sa aktivnostima koje su poduzete od izborne skupštine u prosincu 2018.g.

Kulturno umjetničko društvo Marko Marojica broji 145 članova, od čega ih je 69 u prvom sastavu, a veliki napredak se prethodnih godina uočava uključivanjem djece u folklor još od vrtićke dobi. Uz brojnost članova pojavio se i problem nedostataka adekvatnog prostora za održavanje proba kao i za čuvanje župskih nošnji i glazbenih instrumenata i ostale opreme.

Uz župske bale i Linđo, KUD je svoj program obogatio i sa konavoskim kolom „Namiguša“, proširio repertoar sa tamburašima, a ponovno se pokrenuo rad mješovite vokalne klape čiji se prvi nastup očekuje na snimanju emisije Lijepom Našom koja će se u Župi dubrovačkoj snimati krajem svibnja ove godine, a na kojoj će se župski folkloraši pokazati u punom sjaju.
Nastup najmlađih članova najavljen je i za ovu nadolazeći Palmanu nedjelju ispod platana u Mlinima gdje će svoj doprinos humanitarnoj akciji „Imaj srce za druge“ KUD doprinijeti balom i župskim nošnjama.

Na Mali Uskrs KUD Marko Marojica nastupit će na Uskrsnom koncertu HFD „Jadro“-Solin u Solinu. A prije sezone Župskog ljeta KUD će sudjelovati na Županijskoj smotri folklora u Metkoviću i malom festivalu folklora i baštine na Osojniku.
Nova uprava najavila je da su već u tijeku pripreme za 45. obljetnicu u sklopu koje će pokrenuti priču o lijeričarstvu u Župi.
Načelnik Nardelli zaželio je novoj Upravi mnogo uspjeha sa željom da svojim radom očuvaju nasljedstvo i bogatu tradiciju župske folklorne baštine, da je otrgnu zaboravu prenoseći je na mlađi naraštaj, na župsku mladost te da je kao takvu s ponosom prezentiraju široj javnosti.

Javna priznanja

Općina Župa dubrovačka pokrenula je postupak za predlaganje kandidata za dodjelu javnih priznanja, koja se dodjeljuju 26. svibnja u prigodi Dana oslobođenja Župe dubrovačke – Dana Općine Župa dubrovačka.

Javna priznanja se mogu dodijeliti domaćim i stranim fizičkim i pravnim osobama, u zemlji i inozemstvu, koje su svojim radom ili djelovanjem pridonijele promicanju i ugledu Općine Župa dubrovačka i to:

1. Proglašenje počasnim građaninom Općine Župa dubrovačka
2. Nagrada Općine Župa dubrovačka za životno djelo
3. Nagrada Općine Župa dubrovačka

Prijedlozi za dodjelu javnih priznanja uz obrazloženja, odgovarajuću dokumentaciju i potpisane suglasnosti predloženih kandidata, sukladno uvjetima ovog poziva, dostavljaju se na adresu Općine.Rok za predlaganje kandidata za javna priznanja je do 3. svibnja 2019. godine. Detalji ovoga poziva mogu se provjeriti na službenim stranicama Općine Župa dubrovačka.

HE PLAT- SPOMEN PLOČA

U nazočnosti rodbine, prijatelja i kolega u srijedu je ispred HE Dubrovnik u Platu otkrivena spomen ploča koju su podigli prijatelji tragično poginulih Ivice Zvrka, Mata Maškarića i Davora Pozniaka.

"Ima neka moć u dobrim ljudima... Oni su jaki i poslije smrti. Po hrabrosti, požrtvovnosti, zajedništvu i djelima žive, a najviše po dobroti svoga srca. U spomen na vječno sjećanje i veliko hvala." - napisano je na spomen ploči. Misu je na otkrivanju spomenika predvodio don Bernardo Pleše, župnik župe sv. Ilara. Od velike tragedije u Hidroelektrani Dubrovnik u Platu prošla su tri mjeseca, a rezultati istrage i odgovori koje iščekuju obitelji i prijatelji poginulih, ali i šira javnost još nisu poznati. Palmana nedjelja

Centar za rehabilitaciju Josipovac poziva sve građane na prezentaciju uskrsnih radova svojih korisnika koja će se održati u subotu 13. ožujka ispred Robne kuće Srđ od 08 do 13 sati. I Društvo umjetnika Bruno bulić svoje kreativne radove proizašle iz radionica održanih u posljednje vrijeme izložit će u trgovačkom Sub centru u subotu popodne. Isti će se moći kupiti,a sav prilog ide za pomoć pri liječenju župljanina stradalog u prometnoj nesreći. U nedjelju je Cvjetnica ili palmana nedjelja. U organizaciji mladih i obitelji župe sv. Ilara, na taj dan u popodnevnim satima od 16:00 do 19:00 sati održat će se humanitarni događaj "Imaj srce za druge" koji će najviše razveseliti najmlađe župljane. Organizatori pripremaju radionice ukrasa za djecu, natjecateljske igre, te za kraj veliku potragu za čokoladnim jajima. Najuspješnije očekuju i nagrade. U sklopu događaja bit će pinicijada i prodaja kolača, a nastupat će i članovi Kud-a Marko Marojica.

Sva sredstva prikupljena na ovom humanitarnom događaju namijenjena su potrebitim obiteljima župe Sv. Ilara.
Dođite u Župu na bar jednu od ovih plemenitih akcija, razveselite se i u ovo Uskrsno vrijeme učinite nešto lijepo za bližnje.
 
26. travanj 2024 15:34