StoryEditorOCM
PrimorjeMEĐUNARODNI SIMPOZIJ "PROTUMINSKO DJELOVANJE 2019" U SLANOME

Mine nisu tuđi nego problem svih nas!

Piše dv
9. travnja 2019. - 17:45
Zamjenica župana Žaklina Marević nazočila je u Slanome u ime lokalne i regionalne vlasti otvorenju međunarodnog simpozija ”Protuminsko djelovanje 2019.” Otvorenju su nazočili i veleposlanik Mađarske koja je ove godine zemlja partner, NJ. E. József Zoltán Magyar, veleposlanik Norveške pri Ujedinjenim narodima u Ženevi, NJ. E. Hans Brattskar, veleposlanik Sirije u Beču, NJ. E. Bassam Sabbagh i brojni drugi strani i domaći visoki dužnosnici.

-Zaostale mine su jedan od najpodlijih podsjetnika kalvarije koju je Republika Hrvatska pretrpjela u Domovinskom ratu. Želim podsjetiti ovdje kako je neizmjernim zalaganjem i trudom, prvenstveno naših deminera, ali i svih uključenih u akcije razminiranja, Dubrovačko-neretvanska županija još 2014. godine proglašena županijom bez mina. Nažalost nisu svi te sreće i zato je ovaj, ali i svi slični skupovi od izuzetne važnosti. Dobro se podsjetiti kako mine nisu nečiji drugi problem, one su problem svih nas- rekla je zamjenica Marević.
Mađarski veleposlanik József Zoltán Magyar na otvorenju je uručio pohvalnice ministra unutarnjih poslova hrvatskim i mađarskim sudionicima uspješno provedenog projekta „De-Mine HU-HR II“.

Skup su također pozdravili direktorica tvrtke HCR-CTRO Katarina Markt u ime suorganizatora te u ime lokalne vlasti načelnik općine Dubrovačko primorje Nikola Knežić.

Inače, u sklopu simpozija predviđene su teme „Iskustva iz protuminskog djelovanje u svijetu“, „Izazovi protuminskog djelovanja u migrantskoj krizi“ kao i pokazna vježba „Uklanjanje i uništavanje eksplozivnih sredstava iz mora“.
26. travanj 2024 14:01