StoryEditorOCM
PelješacČESTITKE OSNIVAČIMA!

Franković na otvorenju Prvog hrvatskog muzeja vinogradarstva i vinarstva

Piše PSD.
26. srpnja 2019. - 17:04
U Putnikovićima na Pelješcu danas je otvoren Prvi hrvatski muzej vinogradarstva i vinarstva, a svečanom otvorenju nazočio je i gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković. Muzej je osnovala Poljoprivredna zadruga Putnikovići čiji su osnivači i vlasnici obitelji iz Putnikovića i okolnih mjesta. Obuhvaća dvije etaže i površine je 800 metara kvadratnih u kojima će biti izloženi eksponati iz duge vinogradarske i vinarske povijesti. U sklopu muzeja je i Dom vinarske tradicije s vrijednim eksponatima i kušaonicama koji je otvoren prije tri godine u sklopu vinarije.

Gradonačelnik Franković čestitao je osnivačima muzeja na realizaciji izvrsnog projekta.

- Žile Dubrovnika su oduvijek bile Konavle, Dubrovačko primorje, Pelješac i naši otoci. Na njima smo bazirali svoje gospodarstvo kroz dugu povijest, još od doba Dubrovačke republike. To je nešto što smo možda zaboravili posljednjih desetak ili više godina, ali je nešto čemu se polako vraćamo. – naglasio je gradonačelnik u svom obraćanju.

Izrazio je uvjerenje da će se sve brojke i uspjesi koje Dubrovnik bilježi iz godinu u godinu preliti i na Dubrovačko primorje, Župu dubrovačku, Konavle i Pelješac.

- Svjesni smo činjenice da Dubrovnik sada bilježi sezonu od otprilike 10 mjeseci. Ali kada se zapitamo je li se ta ista sezona od 10 mjeseci prelijeva na naše žile kucavice, možemo reći da to još uvijek nije slučaj. Upravo ovi koraci koji ste poduzeli, ono što radi načelnik općine u suradnji s Društvom prijatelja dubrovačke starine u Stonu, ono što Društvo radi u Janjini, u Dubrovačkom primorju, uskoro i u Orebiću, pokazatelj je da se malo pomalo shvaća koliko je važno proširiti se na cijelo područje. – rekao je gradonačelnik Franković, a iskoristio je prigodu da čestita i blagdan svete Ane, zaštitnice Putnikovića.
26. travanj 2024 23:30